Το πρώτο θύμα του κορονοϊού – Ο μαθηματικός που γύρισε από τους Άγιους Τόπους

Το πρώτο θύμα του κορονοϊού – Ο μαθηματικός που γύρισε από τους Άγιους Τόπους

Κυριακή πρωί πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στην Αμαλιάδα το ετήσιο μνημόσυνο για τον αδικοχαμένο Μανώλη Αγιομυργιαννάκη, που ήταν το πρώτο θύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα, σε ηλικία 66 ετών. Στην εβδομάδα που ακολούθησε “έφυγαν” άλλοι εννέα άνθρωποι. Ήταν πατέρας τριών παιδιών, Κρητικός, αλλά “πολιτογραφημένος” στην Αμαλιάδα που αγάπησε επίσης. Ήταν το ένατο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, αλλά ο πρώτος νεκρός.

Ο κοινωνικά ιδιαίτερα ενεργός και αγαπητός καθηγητής, είχε διαγνωσθεί με σοβαρή καρδιοπάθεια λίγο καιρό πριν. Επρόκειτο να κάνει μια μεγάλη επέμβαση και πήρε την απόφαση να πάει με γκρουπ στους Άγιους Τόπους προτού υποβληθεί σε αυτήν.  Όταν αναχωρούσε το γκρουπ για το ταξίδι, στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί μόλις 4 κρούσματα και κανένας θάνατος, στο δε Ισραήλ είχαν καταγραφεί επισήμως μόλις 10 κρούσματα –θα κατέγραφε τον πρώτο θάνατο αργότερα, στις 21 Μαρτίου, σε έναν ηλικιωμένο. Όμως το ταξίδι στους Αγίους Τόπους είχε πολύ συγχρωτισμό. Τις ίδιες μέρες η Ιταλία είχε καταγράψει 2.000 κρούσματα και 70 νεκρούς.

Όταν επέστρεψε το γκρούπ πολλοί βρέθηκαν θετικοί, όπως και η σύζυγός του. Εκείνος είχε τα πιο βαριά συμπτώματα.  Έδωσε μάχη στην εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών για να κρατηθεί στη ζωή από τις 2 μέχρι τις 12 Μαρτίου του 2012. Και τότε, οι γιατροί στο ανακοινωθέν τους έγραψαν: «Ανακοινώνεται ο πρώτος θάνατος από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για 66χρονο Έλληνα πολίτη, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις γενόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15».

Στο ετήσιο μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Αμαλιάδας, μπόρεσε σήμερα να τον αποχαιρετήσει και η σύζυγός του Ζωή, που δεν είχε καταφέρει να του πει αντίο ούτε  στην κηδεία του, καθώς και η ίδια νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση. Τα παιδιά του μπόρεσαν να πάνε, επειδή το τεστ τους βγήκε αρνητικό.

Ποιος ήταν

Ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης από πολύτεκνη οικογένεια. Σπούδασε στο Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Πατρών και μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του καθηκόντων εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αμαλιάδα, τόπο καταγωγής της συζύγου του, με την οποία απέκτησε 3 παιδιά. Υπηρέτησε ως καθηγητής και διευθυντής σε σχολεία του Πύργου – Αμαλιάδας – Χαβαρίου Κεραμιδιάς – Γαστούνης και δίδαξε στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Ήλιδας. Συνταξιοδοτήθηκε μετά από 33 χρόνια εκπαιδευτικής υπηρεσίας.

Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1974 και από τότε κατείχε πολλές και καίριες εκλεγμένες θέσεις επί σειρά ετών. Παράλληλα, εκλεγόταν επανειλημμένως στα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών. Τον Μάϊο του 2014 εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος στο Νομό Ηλείας με το ψηφοδέλτιο «Δικαίωμα στην Πρόοδο» του Απόστολου Κατσιφάρα. Διαχώρισε τη θέση του για σειρά ζητημάτων και ανεξαρτητοποιήθηκε.

Ήταν επίσης υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2015 και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους στην Ηλεία. Στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές εξελέγη εκ νέου Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη του Κώστα Σπηλιόπουλου «Δυτική Ελλάδα Μπροστά». Το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας προ ημερών πήρε ομόφωνη απόφαση, το 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, στο οποίο είχε διδάξει ως καθηγητής, να ονομαστεί σε «Μανώλης Αγιομυργιαννάκης».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι