Το θολό παρελθόν του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Το θολό παρελθόν του προέδρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Αναμφισβήτητα, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα έχει να δώσει, το λιγότερο, πολλές εξηγήσεις για το δράμα που ζει ο πλανήτης ως αποτέλεσμα της πανδημίας του Covid-19. Ωστόσο, ο Αιθίοπας Γενικός Διευθυντής Tedros Adhanom έχει σκοτεινό παρελθόν λόγω των σχέσεών του με έναν από τους πλέον αιμοσταγείς δικτάτορες του κόσμου, με τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε Ροβέρτο Μουγκάμπε.

Ο Μουγκάμπε έχει μείνει στην ιστορία για την διαταγή του για το πογκρόμ Gukurahundi το 1983 εναντίον της φυλής ndebele. Ξυλοδαρμοί, ομαδικές εκτελέσεις, κάψιμο χωριών και σφαγές ήταν το αποτέλεσμα εκείνης της “στρατιωτικής” επιχείρησης. Ο Μουγκάμπε μάλιστα, είχε δηλώσει τότε «Μην κλαίτε αν οι άνθρωποί σας σκοτώθηκαν…όταν άνδρες και γυναίκες τρέφουν τους αντιφρονούντες, τους ξετρυπώνουμε και τους σφάζουμε».

Επί Μουγκάμπε, ο κόσμος της Ζιμπάμπουε όχι μόνο δεν ήξερε τι σημαίνουν ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά δεν γνώριζαν τι είναι και σύστημα υγείας. Παρόλα αυτά, τον Οκτώβριο του 2017, ήρθε το τέλειο ξέπλυμα για τον δικτάτορα από τον διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom. Τότε, ο Adhanom είχε δηλώσει επίσημα ότι η Ζιμπάμπουε, ήταν μια χώρα που διέθετε καθολική κάλυψη υγείας που [η κυβέρνησή της] είχε επίκεντρο της πολιτικής της την παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε όλους.

Στη Ζιμπάμπουε το 2008, το 65% των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης παρέχονταν από το κράτος. Ωστόσο, σύμφωνα με το Human Resources for Health Profile, οι σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου επιδείνωση των υποδομών υγειονομικής περίθαλψης, απώλεια έμπειρου προσωπικού στον τομέα της υγείας και δραστική πτώση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που διατίθενται για τον πληθυσμό.

Από δικτάτορας “πρέσβης”

Ο Tedros Adhanom, μάλιστα, προχώρησε ακόμα περισσότερο. Πρότεινε τον άνθρωπο που εξόντωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ως πρέσβη καλής θέλησης για την εκστρατεία “Μη Μεταδιδόμενων Ασθενειών” στην Αφρική. «Σήμερα έχω την τιμή να ανακοινώσω ότι ο Πρόεδρος Μουγκάμπε συμφώνησε να υπηρετήσει ως πρέσβης καλής θέλησης για τις “Μη Μεταδιδόμενες Ασθένειες” στην Αφρική ώστε να επηρεάσει τους συναδέλφους του στην περιοχή του για να δώσουν προτεραιότητα σε αυτές».

Ο διορισμός του Μουγκάμπε επικρίθηκε έντονα, με τα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που επέκριναν μάλιστα το σύστημα υγείας της Ζιμπάμπουε, το οποίο υπό τον Μουγκάμπε είχε χτυπηθεί άσχημα, επισημαίνοντας τις πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μουγκάμπε. Είχαν επικρίνει δε τον δικτάτορα ότι ενώ επαίρονταν για το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας του, εκείνος μετέβαινε στη Σιγκαπούρη για θεραπεία!

Τα ταξίδια του Μουγκάμπε στη Σιγκαπούρη κόστισαν όσο το ένα πέμπτο του προϋπολογισμού της Ζιμπάμπουε για τη δημόσια υγεία. Ο αρχισυντάκτης του διεθνώς έγκυρου ιατρικού περιοδικού “Lancet” είχε αποκαλέσει μάλιστα τον Tedros “Γενικό-Δικτάτορα” (Dictator-General). Τελικά ο Tedros είχε αναγκαστεί να αποσύρει την πρόταση του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι