ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τρικυμία για το κόστος των τεστ PCR

Τρικυμία για το κόστος των τεστ PCR, Όλγα Μαύρου

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ παρεμβαίνει στον διάλογο αναφορικά με την τιμή των PCR test, δίνοντας στη δημοσιότητα συμβάσεις νοσοκομείων με διαγνωστικά κέντρα, οι οποίες αποδεικνύουν ότι το κράτος κάνει συμφέρουσες συμβάσεις για να μην πληρώνει “χρυσό” το PCR τεστ, αλλά θεωρεί ότι πολίτης είναι πλούσιος και πρέπει να “ενισχύει” τα μετρημένα στα δάχτυλα ιδιωτικά κέντρα που διαθέτουν μοριακό αναλυτή. Παράλληλα η κυβέρνηση ρίχνει και λάσπη σε όσους κάνουν καλές τιμές, με μομφές για αναξιοπιστία (Κύπρος).

Η κυβέρνηση όμως ασφαλώς και ξέρει ότι στα πολλά τεστ γίνονται καλύτερες τιμές (εξ ου και τα 20 ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία). Απλά δεν επικαλείται τον ίδιο κανόνα για τα 40.000 τεστ που αναγκάζονται οι πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους λόγω της Όμικρον κάθε μέρα. Ο τζίρος λόγω της νέας παραλλαγής είναι δηλαδή τεράστιος, και κατά συνέπεια εμπίπτει στην κατηγορία της “χονδρικής τιμής” την οποία επικαλέσθηκε ακόμα και σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης για να δικαιολογήσει τις υψηλές τιμές.

Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης αλλά και ο υπουργός Υγείας με δηλώσεις τους την προηγούμενη εβδομάδα επέμειναν ότι τα φθηνά τεστ δεν είναι αξιόπιστα, ενώ γνώριζαν από πρώτο χέρι ότι και οι ίδιοι έχουν κάνει συμβάσεις για “αναξιόπιστα” φθηνά τεστ. Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης άφησε και αιχμές ότι κάποιος δήμος μπορεί να εξασφάλισε φθηνά τεστ “με άλλα ανταλλάγματα”.

Πέραν όμως από τους τρεις δήμους της Ελλάδας και έναν σύλλογο γονέων που εξασφάλισε φθηνά PCR τεστ, αλλά και ολόκληρη την Κύπρο, όλα τα δημόσια νοσοκομεία που (πράγμα ανεξήγητο) δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή, στέλνουν τα δείγματα σε ιδιώτες ή στα λίγα δημόσια κέντρα με το κατάλληλο μηχάνημα.

Με τους ιδιώτες η σύμβαση προβλέπει την περίφημη λήψη (δηλαδή η μπατονέτα στο ρουθούνι) να μην χρεώνεται αφού την κάνουν οι νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία, και η ανάλυση από το μοριακό αναλυτή να χρεώνεται 20 ευρώ, με την προοπτική μάλιστα η τιμή να κατέλθει πλέον στα 18 ευρώ. Αυτά τα 20 ευρώ συμφωνήθηκαν όταν ο πολίτης αναγκαζόταν να πληρώνει 60 ευρώ για ένα τεστ που εισαγόταν στην Ελλάδα για μόλις 7-10 ευρώ.

Mόλις 12.000 ευρώ ο αναλυτής

Τα λιγοστά κέντρα με μοριακό αναλυτή, ουσιαστικά πάτησαν στην ανάγκη των πολιτών και αφού οι αναλυτές ήταν αρχικά λίγοι, χρέωναν υπέρογκα την εξέταση –όλοι θυμόμαστε τα 140 ευρώ για ένα τεστ το 2020. Το γιατί οι αναλυτές ήταν και παραμένουν λίγοι, είναι ένα άλλο μέγα θέμα. Η ΠΟΕΔΗΝ ρωτά για ποιο λόγο το κράτος επέτρεψε επί δύο χρόνια (και συνεχίζει να επιτρέπει) αυτές τις υψηλότατες τιμές, οι οποίες ουσιαστικά διαμορφώνονται από την απαίτηση όσων αγόρασαν πρώτοι μοριακό αναλυτή.

Οι δε τιμές αυτών των μηχανημάτων είναι πραγματικά αστείες για ένα νοσοκομείο ή και για κλινικές, αφού η κατάλληλη συσκευή πωλείται μόλις 12.000 ευρώ. Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ στιγματίζει το γεγονός ότι μέσα σε δύο ολόκληρα χρόνια τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούν να μην έχουν αγοράσει μοριακό αναλυτή και στέλνουν τα δείγματα στον ιδιωτικό τομέα. Η ανακοίνωση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι «είναι απαράδεκτο δύο χρόνια μετά τα Νοσοκομεία να μην διαθέτουν μοριακό αναλυτή με την κατάλληλη στελέχωση και να διενεργούν την εξέταση PCR σε εξωτερικά εργαστήρια καθυστερώντας δύο και τρεις ημέρες μέχρις ότου  εκδοθούν τα αποτελέσματα.

»Πολύς λόγος γίνεται για την τιμή του πλαφόν 47 ευρώ που ορίστηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την διενέργεια PCR. Να πληροφορήσουμε την κυβέρνηση ότι τα ίδια τα Δημόσια Νοσοκομεία συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και αγοράζουν στην μισή τιμή από τα πλαφόν που ορίζεται.Τα Νοσοκομεία Γεννηματάς και Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης από τις 27 Απριλίου κατοχύρωσαν με διαγωνισμό σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με τιμή 25.90 ευρώ όταν το πλαφόν τότε για PCR ήταν 60 ευρώ».

»Εάν συνταγογραφείτο η εξέταση PCR ο ΕΟΠΥΥ θα την αγόραζε κοντά στα 20 ευρώ (λήψη και ανάλυση) με βάση τις τιμές που αγοράζουν τα νοσοκομεία. Ως εκ τούτου το πλαφόν είναι υψηλότατο και ευνοεί τα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα σε βάρος των πολιτών. Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν πόσο μάλλον τώρα τα τεστ κορονοϊού εν μέσω πανδημίας»…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι