ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τριπλασιασμός θανάτων από τις αρχές Ιουλίου – Τρίτη δόση σε ειδικές ομάδες

,Όλγα Μαύρου

Ανοίγει η πλατφόρμα για τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού, την ώρα που συξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορωνοϊό. Σήμερα, ανακοινώθηκαν 34 θάνατοι  σε σύγκριση με δώδεκα που καταγράφονταν ημερησίως στις αρχές Ιουλίου, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν επίσης στις 267 (17% περισσότερες από χθες). Οι διασωληνώσεις ακολουθούν ανοδική πορεία με περίπου 17 νέες την ημέρα, ενώ αρχές Ιουλίου διασωληνώνονταν ένα έως δύο άτομα ημερησίως.

Για την ανακοπή του τέταρτου κύματος, όπως δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη, θα αποκλεισθούν από τους κλειστούς χώρους οι ανεμβολίαστοι και θα αρχίσει άμεσα η χορήγηση τρίτης δόσης στους ανοσοκατεσταλμένους. Η πίεση προς τους ανεμβολίαστους με τον αποκλεισμό τους από όλους τους κλειστούς χώρους αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στους εμβολιασμούς, καθώς η εναλλακτική λύση θα είναι τα διαρκή rapid test τα οποία στοιχίζουν 20 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, αν και εκκρεμεί η αντίστοιχη απόφαση στην ΕΕ, οι ΗΠΑ  ανακοίνωσαν σήμερα, ότι το εμβόλιο της Pfizer παίρνει οριστική έγκριση, έναντι της έκτακτης που είχε έως τώρα. Παραμένει έκτακτη η άδεια για το εμβόλιο στους εφήβους. Ήδη το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι από τη στιγμή που το εμβόλιο αδειοδοτήθηκε κανονικά, θα γίνει υποχρεωτικό για όλους τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Η οριστική έγκριση, η οποία αναμένεται και στην ΕΕ, αφαιρεί  ένα βασικό επιχείρημα των αντιεμβολιαστών, ότι δεν είναι λογικό να τους ζητεί η Πολιτεία να εμβολιάζονται, όταν η ίδια δεν αναλαμβάνει την ευθύνη ότι το σκεύασμα είναι απολύτως εγκεκριμένο ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Στις ΗΠΑ έχει αποφασισθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσουν παράλληλα σε τρίτη δόση στο γενικό πληθυσμό άνω των 60 ετών, αλλά δεν ανακοινώθηκε επισήμως ακόμη. Στην Ελλάδα ανακοινώθηκε σήμερα, ότι ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση όλοι οι ανοσοκατεσταλμένοι μπορούν να κάνουν την ενισχυτική τρίτη δόση.

Το Ισραήλ, που ήδη την χορηγεί στους άνω των 40 και ειδικά στους ανοσοκατεσταλμένους και στους άνω των 65 ετών, διαπίστωσε, σύμφωνα με έρευνα ασφαλιστικού φορέα της χώρας, ότι με αυτήν αναπτύσσει ικανά αντισώματα το 86%. Η ειδική αυτή ομάδα φέρεται να είχε αναπτύξει επαρκή αντισώματα σε ποσοστό μόνον 55% μετά τη δεύτερη δόση. Αυτό το ποσοστό πάντως είναι μόνον από ανακοινώσεις του Ισραήλ. Στην Ελλάδα η Επιτροπή Εμβολιασμών επιμένει ότι το εμβόλιο της Pfizer καλύπτει σε ποσοστό 92%.

Επιφυλάξεις και προβληματισμοί

Οι Ευρωπαίοι, μέχρι πρότινος και οι Αμερικανοί, ήταν επιφυλακτικοί στην τρίτη δόση, με το σκεπτικό ότι η δεύτερη δόση καλύπτει από σοβαρή νόσο ένα υψηλό ποσοστό. Επίσης, έθεταν το ζήτημα, αν ο πλούσιος βορράς προχωρήσει σε τρίτη δόση, τι θα απογίνουν οι φτωχές χώρες που δεν έλαβαν ούτε την πρώτη. Πέρα από το ζήτημα της αλληλεγγύης, έθεταν και το καθαρά πρακτικό ζήτημα, πως η πανδημία δεν πρόκειται να αναχαιτισθεί με ανεμβολίαστα τα 2/3 του πλανήτη.

Φαίνεται πως συμφωνούσαν όλοι ότι απλά θα πρέπει να γίνει νέο εμβόλιο ένα χρόνο μετά το πρώτο, πάλι με δύο δόσεις και να κρατήσουν την τρίτη δόση για τους άνω των 65 και τους ανοσοκατεσταλμένους. Οι Αμερικανοί όμως φέρονται να αποφάσισαν να δώσουν τρίτη δόση 10 μήνες μετά την δεύτερη και να αναβάλουν (άγνωστο για πόσο) το νέο πλήρη εμβολιασμό.

Στην Ελλάδα ανακοινώθηκε ότι ανοίγει η πλατφόρμα για να κάνουν τρίτη δόση του Pfizer ειδικές ομάδες του πληθυσμού, χωρίς όμως να διευκρινιστεί τι θα κάνουν όσοι ανοσοκατεσταλμένοι έκαναν άλλο εμβόλιο. Αρχές Σεπτεμβρίου θα μπορούν να κάνουν τρίτη δόση όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, άτομα υπό χημειοθεραπεία για κακοήθεια, όσοι έχουν αιματολογική κακοήθεια, νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες, με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή HIV λοίμωξη και όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι