ΘΕΜΑ

Βαλκανική διατροφική προσέγγιση – Βούλγαρος πρύτανης σε φάρμες της Θράκης

Βαλκανική διατροφική προσέγγιση – Βούλγαρος πρύτανης σε φάρμες της Θράκης, Μελαχροινή Μαρτίδου

Συνεργασία στο διατροφικό τομέα προτείνει ο πρύτανης της Στάρα Ζαγόρα, της άλλοτε ιστορικής πρωτεύουσας της Βουλγαρίας, που επέλεξε να πραγματοποιήσει την δική του “αυτοψία” σε μικρές φάρμες με βιολογικής κτηνοτροφίας, σε αγρότες και παρασκευαστές τροφίμων που προσπαθούν με γνώμονα το συμφέρον και την υγεία του σύγχρονου καταναλωτή στην Θράκη.

Ο πρύτανης κ. Dobri Jarkov, συνοδευόμενος από ομάδα καθηγητών της κτηνιατρικής Σχολής και καθηγητών της περιφερειακής ανάπτυξης και της διατροφής, πέρασε τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα της Μακάζα-Νυμφαίας και ξεκίνησε ένα κύκλο συναντήσεων με ανθρώπους που ξεχωρίζουν στον τομέα τους. Το μόνο αρνητικό ήταν η τετράωρη αναμονή τους για να περάσουν τα σύνορα στην Ελλάδα, λόγω της τεράστιας ουράς των αυτοκινήτων, που από την Βουλγαρία κατευθύνονται στις παραλιακές περιοχές της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας της Θάσου και της Χαλκιδικής.

Η απλότητα και αμεσότητα του, η αδάμαστη θέληση να δει και να ακούσει περισσότερα, σε συνδυασμό με τις επιτόπιες επισκέψεις με διαδρομές σε χωματόδρομους και βουνά, σε φάρμες κατσικιών προβάτων, βουβαλιών, κόκκινων αγελάδων, σε τυροκομεία και κρεοπωλεία, ελαιώνες και συκεώνες, έδωσε το ουσιαστικό νόημα στο ταξίδι που θα καταλήξει με την επιστροφή του σε συγκεκριμένες προτάσεις του πανεπιστημίου. Στην επόμενη κάθοδο, όπως είπε ο κ. πρύτανης, θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρύτανη κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη και στελέχη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καταθέτοντας πρόταση συνεργασίας σε πρακτικά, αλλά και ακαδημαϊκά θέματα, κάνοντας συμμέτοχους και τους φοιτητές.

Στην φάρμα των “κόκκινων αγελάδων”

Η επίσκεψη στην φάρμα του Νίκου Τζανίδη, προέδρου της φυλής των “κόκκινων αγελάδων” που αριθμούν ένα μέγεθος πάνω από 5000 ζώα, έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουν και με τον κτηνίατρο της επιχείρησης Σπύρο Τζανίδη και να ενημερωθεί για την καθαρότητα της φυλής και τα παραγωγικά της χαρακτηριστικά, ενώ γεύθηκαν τοπικό κασέρι, τυρί και λαχανικά που παράγονται αγνά όπως παλιά.

Ο σύλλογος δημιουργήθηκε το 2006 με την προοπτική ανάδειξης της ελληνικής κόκκινης φυλής βοοειδών Θράκης, «για την οποία θέλουμε να πάρουμε πιστοποίηση στα ζώα και στο κρέας» ανέφερε ο κ. Τζανίδης, «ώστε να τα προωθήσουμε στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό με ταυτότητα και πιστοποίηση». Αυτό το διάστημα οι κτηνοτρόφοι του συλλόγου προσπαθούν να προωθήσουν τον σύλλογο, ώστε ο κόσμος να προτιμάει το μοσχάρι ελληνικής κόκκινης φυλής, αφού τα ζώα των κτηνοτρόφων βόσκουν ελεύθερα γι’ αυτό «παίρνουν φυσικές βιταμίνες, είναι νόστιμα και ποιοτικά».

Οι Βούλγαροι πανεπιστημιακοί αφιέρωσαν πάνω από δύο ώρες στην φάρμα βουβαλιών του Χρήστου Βαφειάδη στις Φέρες γνωρίζοντας από κοντά την προσπάθεια που κάνει ο ίδιος ως τρίτη γενιά κτηνοτρόφων, αλλά και γνωρίζοντας το κεντρικό κρεοπωλείο του, όπου συμβάλλουν η σύζυγός του Δέσποινα και τα δυο παιδιά τους.

Τον πρύτανη του πανεπιστημίου Θράκη της Στάρα Ζαγόρα Βουλγαρίας, κ. Dobri Zarkov υποδέχεται στο χώρο του ο ιδιοκτήτης φάρμα βουβαλιών κ. Χρήστος Βαφειάδης

Δοκιμή των παραδοσιακών προϊόντων

Εκεί ξετυλίχθηκαν βιωματικές μνήμες του κ. πρύτανη που θυμήθηκε τους παππούδες του όταν είχαν 20 βουβάλια και μνημόνευσε περιστατικά που τον ακολουθούν μια ζωή για τη νοημοσύνη των ζώων αυτών: Είδε να απολαμβάνουν το μεσημεριανό μπάνιο τους στην λάσπη, να τρώνε και να αποδέχονται κοινωνικοποιημένα τους επισκέπτες τους. Παράλληλα στην φάρμα είδε αγελάδες κρεατοπαραγωγής, μοσχάρια και άλλα ζώα που απολαμβάνουν προνομικές συνθήκες και διασφαλίζουν την ποιότητα του κρέατος στον καταναλωτή, που ξέρει να ξεχωρίζει.

Το κρεοπωλείο του Χρήστου Βαφειάδη στις Φέρες, διαθέτει και ζυμαρικά με βουβαλίσιο γάλα, παράλληλα με σάλτσες από ντόπιους παραγωγούς, όσπρια και άλλα είδη όλα διαλεγμένα και ξεχωριστά. Δωράκια με τέτοιες γεύσεις προσφέρθηκαν σε όλους με την ευχή να ξανάρθουν με περισσότερο χρόνο στην διάθεσή τους.

Η στάση των υψηλόβαθμων επισκεπτών από την Βουλγαρία έδωσε την αφορμή για να γευθούν όλα τα παραγόμενα προϊόντα με εκλεκτό ντόπιο τσίπουρο και να ενδιαφερθούν για να υπάρξει μια αλυσίδα διακίνησής τους και στην χώρα τους.

“Εγγύηση της ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας”

Όπως είπε ο πρύτανης κ. Dobri Jarkov, μιλώντας στο SLpress «το άνοιγμα του πανεπιστημίου Θράκη της Βουλγαρίας στην ελληνική Θράκη θα είναι προτεραιότητα, γιατί τα πανεπιστήμια οφείλουν να δημιουργούν γέφυρες, να ανοίγουν δρόμους, να παρέχουν όχι μόνο γνώση, αλλά κι εμπειρίες στους φοιτητές τους, να πρωτοστατούν στο πολιτισμό, να αναλαμβάνουν κοινές επιστημονικές πρωτοβουλίες και δράσεις στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Mπορούμε να ζητήσουμε ξεχωριστή χρηματοδότηση για την περιοχή της βόρειας Θράκης (Βουλγαρίας) και νότιας Θράκης (Ελλάδα), να υπογράψουμε συμβάσεις συνεργασίας των φοιτητών των κτηνιατρικών Σχολών μας με τους κτηνοτρόφους της περιοχής για πρακτική εξάσκηση και θα είναι κάτι πολύ σημαντικό και για την εικόνα του πανεπιστημίου μας, ενώ μπορούμε να προωθήσουμε στην αγορά κοινά καινούργια προϊόντα, με ενιαίο όνομα, να ανακαλύψουμε νέες αγορές που ενδιαφέρονται να τα προωθήσουν.

Μην ξεχνάτε ότι το δικό μας πανεπιστήμιο είναι στην χώρα μας το υπ’ αριθμόν ένα στην διατροφική αλυσίδα με το σλόγκαν που μας χαρακτηρίζει “από την γη, μέχρι το τελικό προϊόν στο τραπέζι σας”! Μπορούμε να δούμε τέτοια προϊόντα βιολογικά ή μη, όπως τρόφιμα ελαιόλαδο, κρασιά, μέλι, ζυμαρικά, γλυκά, μαρμελάδες, ταχίνι κ.α, να τα προωθήσουμε σε μικρές αλυσίδες καταναλωτών με επιτυχία και την εγγύηση της ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας». Στην ομάδα των καθηγητών πανεπιστημίου μετέχουν οι αναπληρωτές καθηγητές περιφερειακής ανάπτυξης του Παν/μίου της Στάρα Ζαγόρα Νedelin Markov, Juliana Yarkova και ο κορυφαίος επιδημιολόγος καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων Ιlia Tsachev.

Ενδιαφέρον για τα προϊόντα από βουβάλι έδειξαν οι ξένοι επισκέπτες.

Στην φάρμα του Χρήστου Καπούτση

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα στάση έγινε στην Βήρα Φάρμα των Φερών του Χρήστου Καπούτση, μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής τυροκομικών και βιολογικών παραδοσιακών προϊόντων, όπου ο πατέρας Χρήστος πλέον συνεργάζεται με τις δυο κόρες του, περνώντας σε νέα προϊόντα που αγαπήθηκαν από τους καταναλωτές. Οι γεύσεις που προτείνουν είναι το κατίκι, το παραδοσιακό γιαούρτι, το τυρί με καυτερή πιπεριά, με γλυκιά πιπεριά, με σκόρδο, με ελιά αλλά και ρίγανη, η γίδινη φέτα με λίγα λιπαρά, που είναι ενταγμένα στο πελατολόγιό τους.

Ο κ. πρύτανης δοκίμασε το κατίκι, αλλά και όλη η αποστολή το τοπικό ρυζόγαλο. «Η ξενάγηση κράτησε πάνω από 2,5 ώρες και ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική» θα πει ο κ. Καπούτσης, που έχει ένα σημαντικό κοινό στοιχείο είναι πατέρας τεσσάρων κοριτσιών της Παναγιώτας, της Αναστασίας, της Μιχαέλας και της Δήμητρας, κάτι που επίσης ισχύει για τον κ. πρύτανη που είναι πατέρας επίσης τεσσάρων κοριτσιών και παππούς δύο εγγονιών. Ευχαρίστησε για την φιλοξενία και την ενημέρωση και πρόσφερε τα δικά του δώρα, το λεύκωμα του πανεπιστημίου, μια συλλεκτική κούπα με το logo του πανεπιστημίου, ποτά και αναμνηστικά.

Φιλοξενία στο κτήμα Λαλίδη

Οι επισκέψεις συνεχίζονται και ολοκληρώνονται στο Σουφλί. Η φιλοξενία στο κτήμα Λαλίδη με τον συκεώνα και την παραγωγή μαρμελάδας σύκου με τζiντζερ, με λουίζα, κανέλα με εσπεριδοειδή, με την παραγωγή αιθέριων ελαίων, σαπουνιών κι άλλων εξαιρετικών προϊόντων από την Μαριάννα Λαλίδη, που είναι πιστοποιημένη παραγωγός με ειδίκευση σπουδών σε αυτόν τον τομέα, ήταν ακόμη μια ευχάριστη έκπληξη.

Η ίδια είναι ενεργό μέλος του σωματείου Ελλήνων αρωματοθεραπευτών και σύμβουλος ψυχικής υγείας. Η συζήτηση ήταν ένα ταξίδι σε πολλά διατροφικά και μη. Και στην Βουλγαρία, με τα φημισμένα φεστιβάλ των ρόδων και της λεβάντας, όπως ήταν φυσικό το ενδιαφέρον για την προσέγγιση και νέων ελαίων από αρωματικά φυτά βρήκε γόνιμο έδαφος, όπως και η πρόταση για παραγωγή τσίπουρου από σύκα και η προώθησή του στην βουλγαρική κι όχι μόνο αγορά.

Το πόσο ουσιαστικό ήταν αυτό το ταξίδι θα φανεί άμεσα, όπως και οι εντυπώσεις της θρακιώτικης φιλοξενίας, που είχαν την ευκαιρία να γευθούν οι Βούλγαροι πανεπιστημιακοί. Το ενδιαφέρον των παραγωγών είναι να συλλειτουργήσουν επιχειρηματικά στην ευρύτερη γειτονιά των Βαλκανίων, κάνοντας πράξη αυτό που λέγεται και δεν γίνεται χρόνια, τη διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις τοπικές κοινωνίες.

Στο περιθώριο των συναντήσεων τους προσφέραμε παγωμένη Θρακιώτικη μπύρα “Βεργίνα” στο σκιερό στέκι των Φερών στην πλατεία, δοκιμάζοντας τοπική κουζίνα και ανανεώνοντας το ραντεβού μας στα βόρεια στην όμορφη πόλη τους. Καταλυτικό ρόλο στην επικοινωνία έπαιξε η δημοσιογράφος Γιάννα Τσάτσεβα, με άψογα ελληνικά και γνώση της περιοχής, που συνοδεύει την αποστολή κάνοντας την επικοινωνία άμεση και ουσιαστική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι