Βγαίνει από το τούνελ η Ευρώπη – Βήμα-βήμα η άρση του lockdown
26/04/2020Προσεκτικά και σταδιακά, οι χώρες της Ευρώπης αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown που έχουν επιβάλει για να περιορίσουν τη διάδοση της Covid-19. Η Δευτέρα αποτελεί για τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ημέρα ορόσημο για το ξεκίνημα της σταδιακής επανεκκίνησης των κοινωνιών και των οικονομιών. Ζητούμενο είναι βεβαίως η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει με ασφάλεια, με τις αρμόδιες αρχές να υπογραμμίζουν, παραλλήλως, ότι τα μέτρα θα επανέλθουν, εάν υπάρξει υποτροπή.
Στην Αθήνα το σχέδιο της κυβέρνησης θα παρουσιάσει αρχές της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το στίγμα του σχεδίου έχει δοθεί, ωστόσο, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, οι οποίοι επισήμαναν στην ενημέρωση του Σαββάτου ότι θα είναι αργό και υπομονετικό.
Την ίδια ώρα η Ιταλία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη, καθώς μετρά 26.384 νεκρούς και 195.351 κρούσματα, εξετάζει την χαλάρωση του lockdown σε τέσσερα στάδια, με το πρώτο να εφαρμόζεται από αύριο και τα υπόλοιπα σταδιακά μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.
Ιταλική εγκράτεια, ισπανική συγγνώμη
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κόντε, η Ιταλία θα αρχίσει να θέτει ξανά σε λειτουργία την μεταποιητική της βιομηχανία στις 4 Μαΐου, αφού οι επιχειρήσεις υιοθετήσουν, πρώτα, αυστηρά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ορισμένες επιχειρήσεις που θεωρούνται “στρατηγικής” σημασίας, καθώς και εκείνες που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, μπορεί να ξανανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα, μετά από έγκριση των τοπικών αρχών.
Για τα σχολεία, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι θα ξανανοίξουν τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει υψηλός. Παραλλήλως, οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι από τις 4 Μαΐου θα γίνονται ιολογικά τεστ, τα οποία θα είναι αρχικά δωρεάν και θα αφορούν δείγμα 150.000 πολιτών. Οι αρχές έχουν διαθέσει επίσης, μέχρι αυτή τη στιγμή, 138 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες και έχουν άλλα 47 εκατομμύρια στις αποθήκες τους.
Στην Ισπανία, την δεύτερη χειρότερα πληττόμενη χώρα της Ευρώπης, με 23.190 νεκρούς και 207.634 περιστατικά μόλυνσης, έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία, υπό αυστηρούς όρους, κάποιες βιομηχανίες. Η Μαδρίτη επέβαλε ένα από τα σκληρότερα lockdown στην Ευρώπη, το οποίο από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει να χαλαρώνει.
Τα παιδιά που είναι κλεισμένα στα σπίτια από τα μέσα Μαρτίου (η κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη για αυτόν τον περιορισμό) θα επιτρέπεται πλέον να βγαίνουν για μία ώρα, συνοδεύοντας κάποιον ενήλικα στο σουπερμάρκετ ή το φαρμακείο, όχι όμως και για να παίξουν στις παιδικές χαρές. Παραλλήλως θα επιτραπεί, από τις 2 Μαΐου, στους ενήλικες, να αθλούνται υπαίθρια, αλλά με περιοριστικούς όρους.
Η διαφορά είναι στη μάσκα
Στην τρίτη χειρότερα πληττόμενη ευρωπαϊκή χώρα, την Γαλλία που μετρα περίπου 23.000 νεκρούς, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα παρουσιάσει, την Τρίτη, το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ στις 17 Μαρτίου. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτρέψει την, υπό όρους, λειτουργία καταστημάτων από την ερχόμενη Κυριακή, 11 Μαΐου, αφήνοντας έξω τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ, τα οποία δεν προβλέπεται να ανοίξουν πριν τα μέσα Ιουνίου. Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα εξακολουθήσουν να απαγορεύονται και οι αθλητικές και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις. Ωστόσο, οι πολίτες δεν θα χρειάζονται πλέον άδεια για να περπατήσουν στον δρόμο ή για να βγουν για τρέξιμο.
Η γαλλική κυβέρνηση προσανατολίζεται να διατηρήσει τους περιορισμούς για τους ηλικιωμένους, ενώ για τα σχολεία ο σχεδιασμός είναι να ανοίξουν στις 11 Μαΐου, με την υποχρέωση όμως οι μαθητές 11 έως 18 ετών να φορούν μάσκες. Η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη αν θα επιβάλλει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους πολίτες, τρέχει, ωστόσο, τις διαδικασίες για να τις εξασφαλίσει.
Η Γερμανία, εν μέσω αντιρρήσεων και διαφορετικών προσεγγίσεων σε κάθε κρατίδιο, επέτρεψε την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με επιφάνεια μικρότερη των 800 τμ. Από αύριο Δευτέρα επιβάλλει ως υποχρεωτική και τη χρήση προστατευτικής μάσκας (μπορεί να είναι και ένα υφασμάτινο μαντίλι) τουλάχιστον για τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τους πελάτες των καταστημάτων.
Στην Γερμανία, όπου έχουν καταγραφεί 5.640 νεκροί και 154.175 κρούσματα, η τήρηση της κοινωνικής απόστασης και οι αυστηρότεροι κανόνες υγιεινής θα παραμείνουν σε ισχύ για μήνες, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Η χώρα προετοιμάζεται ήδη, πάντως, για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα έξαρσης της επιδημίας.
Παράδειγμα η Αυστρία
Παράδειγμα προς μίμηση η Αυστρία έχει μειώσει στο ελάχιστο τον ρυθμό μετάδοσης της ασθένειας και είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχώρησε σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Βρισκόμενη ήδη στη δεύτερη φάση άρσης των μέτρων, η Βιέννη σχεδιάζει να ανοίξει τους χώρους λατρείας, αλλά με περιορισμούς, από τις 15 Μαΐου.
Από τις 4 Μαΐου επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές των τελευταίων τάξεων της Μέσης εκπαίδευσης, ενώ το σχέδιο είναι να λειτουργήσουν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες τμηματικά έως τις 3 Ιουνίου. Από τις 18 Μαΐου, τα σχολεία θα λειτουργούν με “βάρδιες” και η χρήση της μάσκας, έξω από την τάξη θα είναι υποχρεωτική. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα σχολεία έχουν ανοίξει ήδη στη Δανία, η οποία ήταν κι η πρώτη χώρα που επέτρεψε την επαναλειτουργία τους.
Στο Βέλγιο, σύμφωνα με το πρόγραμμα άρσης των μέτρων που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές, από τις 4 Μαΐου αρχίζει σταδιακά το άνοιγμα των καταστημάτων με στόχο στις 11 του ίδιου μήνα να επαναλειτουργήσουν όλα. Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν στις 18 Μαΐου, ενώ το άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων μετατίθεται για τις 8 Ιουνίου. σημειώνεται ότι η χρήση μάσκς είναι υποχρεωτική για τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Για τις 11 Μαΐου προγραμματίζει το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών και η Ολλανδία, σε μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν από τις 15 Μαρτίου. Ωστόσο, μπαρ, εστιατόρια, μουσεία και άλλοι δημόσιοι χώροι θα παραμείνουν κλειστοί, ενώ παρατάθηκε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου η απαγόρευση των μεγάλων δημόσιων εκδηλώσεων.
Ανοίγει τα σύνορα η Τσεχία
Την πρώτη φάση χαλάρωσης των μέτρων αρχίζει αύριο Δευτέρα η Ελβετία με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των ανθοπωλείων και των καταστημάτων με είδη κήπου. Την ίδια ώρα, η Πολωνία σχεδιάζει να ανοίξει και πάλι τους υπαίθριους χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων στις 4 Μαΐου και να επιτρέψει τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων της κορυφαίας κατηγορίας στα τέλη του ίδιου μήνα.
Η Πολωνία άρχισε να χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς, μέσα στον Απρίλιο, με κριτήριο το ότι κοστίζουν υπερβολικά στην οικονομία. Μέχρι χθες, η χώρα αυτή των 38 εκατομμυρίων κατοίκων είχε αναφέρει 11.067 κρούσματα και 499 θανάτους. Την ίδια ώρα, στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σχεδιάζει να αντικαταστήσει από τις αρχές Μαΐου την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας με μια πιο προσαρμοσμένη στα δεδομένα εκδοχή του lockdown, ενώ για τα μέσα Μαΐου τοποθετεί την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις και η Ρουμανία.
Η Τσεχία πάντως, η οποία έχει προχωρήσει ήδη στην άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων, με κανόνες κοινωνικής απόστασης και υποχρεωτική χρήση μάσκας, ανοίγει από αύριο Δευτέρα, υπό αυστηρές βέβαια προϋποθέσεις, και τα ταξίδια στο εξωτερικό. Οι πολίτες της ΕΕ, που φθάνουν στην χώρα για δουλειές και οι φοιτητές θα επιτρέπεται να εισέλθουν, δείχνοντας πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, το οποίο θα πρέπει να έχει γίνει τις τέσσερις τελευταίες ημέρες.