ΘΕΜΑ

Βιαστές υπεράνω πάσης υποψίας στην Γαλλία

Βιαστές υπεράνω πάσης υποψίας στην Γαλλία

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί η υπόθεση της Ζιζέλ Πελικό, την οποία επί μία δεκαετία νάρκωνε ο σύζυγος της, προκειμένου να βιάζεται από δεκάδες άνδρες, τους οποίους ο διεστραμμένος άνδρας προσέγγιζε μέσω διαδικτύου.

Μαζί με τον Ντομινίκ Πελικό, στο ειδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονται άλλα 51 άτομα. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 72 άνδρες συμμετείχαν στο αρρωστημένο σκηνικό που είχε στήσει ο σύζυγος της, με τον οποίο έχουν και δύο παιδιά που παρακολουθούν αποσβολωμένα τις εξελίξεις – μάλιστα αποκαλύφθηκε πως ο 71χρονος είχε και γυμνές φωτογραφίες της κόρης, της οποίες είχε τραβήξει ενώ αυτή κοιμόταν.

Υπενθυμίζεται ότι το σκηνικό φρίκης που είχε στήσει επί δέκα ολόκληρα χρόνια ο 71χρονος αποκαλύφθηκε τυχαία, όταν συνελήφθη να φωτογραφίζει στα κρυφά γυναίκες σε σουπερμάρκετ και οι αρχές ανακάλυψαν το φρικτό υλικό έπειτα από τον έλεγχο του κινητού και του υπολογιστή του.

Σε ό,τι αφορά τους άνδρες που βίαζαν την ναρκωμένη γυναίκα, το προφίλ τους προκαλεί εντύπωση: Μεταξύ αυτών υπάρχουν πολλοί “καθώς πρέπει” οικογενειάρχες και άτομα που θα μπορούσε να πει κανείς “υπεράνω πάσης υποψίας”, όπως ένας δημοσιογράφος και ένα ανώτατο στέλεχος επιχείρησης. Οι ίδιοι ρίχνουν την ευθύνη αποκλειστικά στον 71χρονο, ότι τους “ξεγέλασε”, ισχυριζόμενος ότι η σύζυγος του συναινούσε στο σκηνικό που είχε στήσει, ακόμα και στην ίδια την νάρκωση της!

Βιαστές μέλη της γαλλικής ελίτ

Δεν είναι η πρώτη υπόθεση βιασμού που σόκαρε την γαλλική κοινή γνώμη, καθώς έχουν αποκαλυφθεί πολλές περιπτώσεις, στις οποίες μάλιστα πρωταγωνιστούν και μέλη της γαλλικής πολιτικής και καλλιτεχνικής ελίτ. Στις αρχές του 2021 ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και δήμαρχος του Ντραβέι, Ζορζ Τρον, προφυλακίστηκε για τον βιασμό πρώην δημοτικής υπαλλήλου του, με παρούσα μάλιστα και την τότε βοηθό του, η οποία τελικώς καταδικάστηκε (με αναστολή) για συνέργεια στον βιασμό. Αν και ο Τρον είχε απαλλαγεί στην πρώτη δίκη της υπόθεσης το 2018, το δικαστήριο τελικώς έκρινε την καταγγελία της υπαλλήλου του «ξεκάθαρη και λεπτομερή», οδηγώντας τον πρώην πανίσχυρο υπουργό στην φυλακή.

Ο δημοφιλής παρουσιαστής δελτίων ειδήσεων στην γαλλική τηλεόραση επί δεκαετίες, ο 76χρονος σήμερα Πατρίκ Πουάρ ντ’ Αρβόρ, κατηγορείται για βιασμούς γυναικών, με τον ίδιο να αρνείται τις κατηγορίες. Το περασμένο καλοκαίρι η εισαγγελία αποφάσισε να παραπέμψει σε δίκη τον Γάλλο σταρ Ζεράρ Ντεπαρντιέ, για τον βιασμό και την σεξουαλική κακοποίηση δύο γυναικών, με την υπόθεση του να έχει προκαλέσει μέχρι και πολιτικό πρόβλημα στον Εμανουέλ Μακρόν, όταν ο Γάλλος πρόεδρος επέλεξε να δηλώσει –ενώ η υπόθεση ήταν ακόμη στα χέρια της γαλλικής Δικαιοσύνης – πως «ο Ντεπαρντιέ έκανε υπερήφανη την Γαλλία», δήλωση από την οποία τήρησαν αποστάσεις ακόμα και στελέχη της γαλλικής κυβέρνησης.

Όμως, η υπόθεση που προκάλεσε πραγματικό σοκ στην χώρα, αφορά τον φημισμένο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Ολιβιέ Ντυαμέλ, που κατηγορείται πως βίαζε τον θετό γιο του, όταν το παιδί ήταν μόλις 14 ετών. Η υπόθεση είχε έρθει στο προσκήνιο από το βιβλίο της Καμίγ Κουσνέρ, της δίδυμης αδερφής του 48χρονου σήμερα θύματος και προκάλεσε πανεθνικό αποτροπιασμό. Αναφερόμαστε σε μία από τις πιο επιφανείς πολιτικές οικογένειες της Γαλλίας, καθώς πρόκειται για τα βιολογικά παιδιά του πρώην υπουργού Εξωτερικών και ιδρυτή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Μπερνάρ Κουσνέρ, η γυναίκα του οποίου Εβελίν Πιζιέ, νυμφεύτηκε μετέπειτα τον Ντυαμέλ.

Η αδελφή του θύματος αναφέρει πως «πολλοί γνώριζαν και σιώπησαν» με τον Ντυαμέλ να υποχρεώνεται να παραιτηθεί από την προεδρία του Εθνικού Ιδρύματος Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας, τις συνεργασίες του με το ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 και το τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Ο «παιδόφιλος εικαστικός»

Μία άλλη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών με πρωταγωνιστή ένα επιφανές στέλεχος της γαλλικής ελίτ, είναι αυτή του διαπρεπούς εικαστικού Κλοντ Λεβέκ, ο οποίος βρίσκεται υπό εισαγγελική έρευνα για παιδοφιλία. Την αρχή έκανε η μήνυση του 53χρονου σήμερα γλύπτη Laurent Faulon, που κατηγόρησε τον Λεβέκ πως τον βίαζε από τα 10 μέχρι τα 17 του χρόνια, ενώ ακολούθησαν και άλλες καταγγελίες. Η δικαστική διερεύνηση είναι ακόμα σε εξέλιξη και ο Λεβέκ κυκλοφορεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, μεταξύ αυτών της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Αυτό που όμως πραγματικά σοκάρει είναι πως δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός από τις καταγγελίες καθώς ο Λεβέκ ήταν γνωστός στους καλλιτεχνικούς κύκλους, ως «ο παιδόφιλος εικαστικός», καθώς τα κουτσομπολιά έδιναν και έπαιρναν για τα όμορφα ανήλικα αγόρια που τον περιστοίχιζαν στις γκαλερί και στις δεξιώσεις του, τα οποία ο ίδιος παρουσίαζε ως «ανίψια, βαφτιστήρια και βοηθούς του».

Είναι σοκαριστικό που διευθυντές μουσείων, γκαλερίστες και καλλιτέχνες είχαν για χρόνια υποπτευθεί την δράση του Λεβέκ και δεν μιλούσαν, αλλά πως ακόμα και πολλοί γονείς των ίδιων των παιδιών έμοιαζαν να αποδέχονται το γεγονός πως ο Λεβέκ μπορεί και να ασελγούσε στα παιδιά τους, με την διάσημη κριτικό τέχνης Marie Chenel να αναρωτιέται «πως είναι δυνατόν να έκανε ο Λεβέκ τόσο μεγάλη καριέρα, ενώ όλοι ήξεραν»;

Όπως έδειξε και η υπόθεση της Πελικό, το φρικτό ιστορικό που περιγράψαμε – αλλά και το ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην γαλλική Καθολική εκκλησία, με πάνω από 200.000 θύματα σε βάθος δεκαετιών, που έχει αποκαλυφθεί– οι βιαστές και οι κακοποιητές επιβεβαιώνουν την “κοινοτοπία του κακού” της Χάνα Άρεντ…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx