ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βουλευτίνα της ΝΔ ζητεί πρόστιμα σε εγκλωβισμένους!

Βουλευτίνα της ΝΔ ζητεί πρόστιμα σε εγκλωβισμένους!

Πολλοί από τους περίπου 3.500 εγκλωβισμένους  (σε Λιβαδειά, Κατεχάκη, Μεσογείων, Αττική οδό,) στρέφονται με μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, ενώ μια βουλευτίνα της ΝΔ, η Κατερίνα Παπακώστα από τα Τρίκαλα, είπε ότι πρέπει να βγουν «ορδές τροχονόμων» για πρόστιμα σε όσα παροπλισμένα ΙΧ δεν έχουν αλυσίδες (δηλαδή αυτά που άφησαν οι αγανακτισμένοι εγκλωβισμένοι  για να μετακινηθούν με τα πόδια), «για να το σκεφτούν δεκαπλά όταν πάνε να το ξανακάνουν».

Όσον αφορά στο τελευταίο, η βουλευτίνα της ΝΔ, αν και δικηγόρος, αγνοεί το νόμο, ότι πρόστιμο κόβεται μόνο για παραβάσεις του ΚΟΚ και χθες δεν υπήρχε καμία εντολή για αλυσίδες στην Αττική (μόνον για την Εθνική Αθηνών-Θεσσαλονίκης είχε εκδοθεί ισχυρή σύσταση). Ποτέ δεν ήταν υποχρεωτικές οι αλυσίδες στην πρωτεύουσα, μέχρι σήμερα το πρωί. Πιθανόν η κ. Παπακώστα, να έχει μπερδέψει τον ελληνικό νόμο με τον σουηδικό, γιατί όπως δηλώνει έχει ζήσει πολλά χρόνια στη Σουηδία! Εντούτοις εκλέγεται στα Τρίκαλα.

Πέραν από το γεγονός ότι πολλοί ξεκίνησαν με λιακάδα για μικρή διαδρομή μέσα στην πρωτεύουσα, και δεν φαντάσθηκαν ότι το χιόνι θα τους εγκλώβιζε πέντε χιλιόμετρα από το Σύνταγμα, σε πολλά οχήματα που τελικά αποκλείσθηκαν, υπήρχαν αλυσίδες, αλλά οι δρόμοι ήταν κλειστοί.

Είναι άγνωστο πόσοι από τους εγκλωβισμένους θα αρκεστούν στα 2.000 ευρώ που δεσμεύθηκε η “Αττική Οδός” ότι θα καταβάλει ως αποζημίωση, καθώς ορισμένοι καταγγέλλουν ότι αντιμετώπισαν προβλήματα που έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία τους, γεγονός που επισύρει αστικές, αλλά και ποινικές ευθύνες. Εξίσου άγνωστο είναι πόσοι θα δεχτούν αντίστοιχα τα 1.000 ευρώ που έταξε η κυβέρνηση στους περίπου 300 επιβάτες τρένου που έμειναν αποκλεισμένοι 17 ώρες στην Οινόη, χωρίς τροφή και νερό.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, δικηγορικά γραφεία της Αθήνας δέχονται σωρηδόν προσφυγές πολιτών κατά της Αττικής Οδού. Όπως καταγγέλλει η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη «εγκλωβίστηκαν άνθρωποι με σοβαρά θέματα υγείας αλλά και έγκυες που δεν είχαν ούτε καν νερό να πιούν, γεγονός που φέρει την εταιρία αντιμέτωπη όχι μόνο με αστικές, αλλά και με ποινικές ευθύνες».

Βροχή οι μηνύσεις από εγκλωβισμένους

Η δικηγόρος Ιωάννα Παναγοπούλου είπε στο SLpress.gr ότι καρδιοπαθής άνδρας πρόσφατα χειρουργημένος με σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, επιστρέφοντας από την εργασία του βρέθηκε στην Αττική οδό εγκλωβισμένος επί είκοσι ώρες. Κινδύνευσε η υγεία και η ζωή του χωρίς νερό, στερούμενος τα φάρμακα του, δίχως θέρμανση και καύσιμα στο έλεος του χιονιά, χωρίς και χωρίς βοήθεια από οιονδήποτε υπεύθυνο. Ο καρδιοπαθής βρίσκεται στο νοσοκομείο και έδωσε εντολή για κατάθεση μήνυσης κατά της εταιρείας της Αττικής Οδού για άσκηση ποινικής δίωξης και ζητεί την παραδειγματική τιμωρία των υπεύθυνων, αλλά και για την χρηματική του αποζημίωση.

Όπως είπε η δικηγόρος, «δεν είναι μόνον οικονομικό το θέμα όταν απειλείται η ζωή ενός ανθρώπου και έχουμε πολλά τηλεφωνήματα από ενδιαφερομένους, αλλά προτάσσουμε αυτή την υπόθεση επειδή υπάρχει και το πρόβλημα υγείας». Η ίδια μας έθεσε και άλλο ζήτημα, ότι π.χ. «για ένα βανάκι εταιρικό που μετέφερε πέντε εργαζόμενους και έξι με τον οδηγό, τα χρήματα θα τα πάρει η εταιρεία. Ακόμα δε και αν δοθεί το ποσό στους επιβαίνοντες, προκύπτουν τελικά περίπου 350 ευρώ κατ’ άτομο».

Ένα άλλο ζήτημα που δεν έχει αποσαφηνιστεί, είναι αν όσοι δέχονται τα 2.000 ευρώ της Αττικής Οδού ΑΕ ή τα 1.000 της Πολιτείας για τους επιβάτες του τρένου στην Οινόη, παραιτούνται του δικαιώματός τους να κινηθούν νομικά για μεγαλύτερη αποζημίωση με ατομικές μηνύσεις ή όχι. Άλλο ζήτημα είναι η αποζημίωση οδηγού ταξί με επιβάτη ή οικογενειών με παιδιά ή εγκύων, που στερήθηκαν στοιχειωδών.

Δεν γνωρίζουμε αν όλες αυτές οι μηνύσεις θα στραφούν αποκλειστικά κατά της Αττικής Οδού ή και κατά παντός υπευθύνου, αφ’ ενός γιατί πολλοί εγκλωβισμοί έλαβαν χώρα σε άλλα σημεία, αφ’ ετέρου γιατί υπάρχουν κρατικές ευθύνες. Είναι τουτέστιν ευθύνη της πολιτείας να εξασφαλίζει π.χ. πρόσβαση σε ασθενοφόρο αν πάθει κάποιος έμφραγμα στην Αττική Οδό, ή πρόσβαση περιπολικού αν καταγγελθεί βιασμός σε ένα όχημα, ή πρόσβαση πυροσβεστικού αν εκδηλωθεί φωτιά σε οιαδήποτε οδό της επικράτειας. Δεν αποτελούν, δηλαδή, οι παραχωρησιακές συμβάσεις “αυτονόμηση” κάποιας Οδού, ως κράτος εν κράτει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι