Υγειονομικές βόμβες σε ξηρά και θάλασσα – Νέα περιοριστικά μέτρα

Υγειονομικές βόμβες σε ξηρά και θάλασσα – Νέα περιοριστικά μέτρα ,slpress

Αυξάνεται συνεχώς η λίστα των νεκρών στη χώρα μας, την ώρα που εντείνονται τα περιοριστικά μέτρα για τον γενικό πληθυσμό. Παραλλήλως αυξάνονται όμως και οι ανησυχίες για τις δομές που φιλοξενούν πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, ειδικά μετά τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων στη Ριτσώνα, αλλά και για τις εξελίξεις στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Στην τακτική καθημερινή ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, λοιμωξειολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, δεν ανακοίνωσε συνολικό αριθμό κρουσμάτων, καθώς εκκρεμεί η καταμέτρηση από το πλοίο. Ανέφερε, ωστόσο, ότι συνολικά σε ολόκληρη την Ελλάδα καταγράφηκαν, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, 27 νέα κρούσματα, συν άλλα 23 στη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα. Στη συνέχεια πάντως ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως τα κρούσματα στο πλοίο είναι 119, επομένως, μαζί με τα 27 από ολόκληρη την Ελλάδα και τα 23 στη δομή, τα νέα κρούσματα είναι συνολικά 169.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο αριθμός των θανάτων που αποδίδεται στον φονικό ιό έφτασε τους 53. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας διευκρίνισε, ωστόσο, ότι 50 από τους 53 συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή του αντιμετώπιζαν «κάποιο υποκείμενο νόσημα». Πρόσθεσε επίσης ότι 91 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Η βόμβα της Ριτσώνας

Ο μεγάλος αριθμός ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον ιό στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στη Ριτσώνα, την ευθύνη διαχείρισης της οποίας έχει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, χτύπησε καμπάνα κινδύνου στα αρμόδια υπουργεία. Η Δομή τέθηκε από το πρωί σε καραντίνα 14 ημερών και ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφάλειας και περίφραξης, ενώ παραλλήλως περιορίζεται στο απολύτως απαραίτητο το προσωπικό που εργάζεται σε αυτήν.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, δυστυχώς δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη πως εισήχθη ο κορωνοϊός στη δομή, εάν μεταφέρθηκε δηλαδή από κάποιον εργαζόμενο ή από κάποιο διαμένοντα που βγήκε εκτός αυτής. Ο συναγερμός είχε σημάνει πάντως ήδη από προχθές, όταν αποκαλύφθηκε ότι γυναίκα από τη δομή επισκέφθηκε νοσοκομείο της Αθήνας για να γεννήσει και εκ των υστέρων βρέθηκε θετική στον ιό.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Μετανάστευσης πήγαν αμέσως στη περιοχή, όπου έγινε ιχνηλάτηση των επαφών που είχε το ζευγάρι τις τελευταίες ημέρες, ενώ στο Κέντρο Φιλοξενίας μετέβη και ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου, Μάνος Λογοθέτης. Ο ίδιος είχε εμφανιστεί μάλιστα καθησυχαστικός για το κρούσμα, επισημαίνοντας ότι «η δομή είναι μεγάλη και οι άνθρωποι μένουν σε απόσταση ο ένας από τον άλλο». Ορθά είχε αποφασιστεί, ωστόσο, να γίνουν τεστ ανίχνευσης στα άτομα που είχαν ιχνηλατηθεί ως πιθανές επαφές του ζευγαριού, τα οποία είχαν τεθεί υπό περιορισμό, καθώς και στο προσωπικό της δομής.

Τι θα γίνει με τα νησιά

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δομή της Ριτσώνας δεν θυμίζει σε τίποτα τα ΚΥΤ των νησιών και ειδικά τη Μόρια, όπου εκτός από την υπερπληθώρα φιλοξενουμένων είναι περικυκλωμένα και από αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Ο ΔΟΜ μάλιστα, ο οποίος τη διαχειρίζεται, αμέσως μόλις προέκυψε το θέμα με τη λεχώνα, είχε ανακοινώσει ότι η δομή απολυμαίνεται κάθε εβδομάδα.

Η ύπαρξη, ωστόσο, 23 κρουσμάτων προβληματίζει όχι μόνον για τη Ριτσώνα, αλλά και για την κατάσταση στα ΚΥΤ των νησιών, για τα οποία έχουν ήδη ληφθεί από το υπουργείο Μετανάστευσης μέτρα περιορισμού των εξόδων. Ο ίδιος ο κ. Μηταράκης παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή οι δομές στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ και στο Βαθύ δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες υγιεινής και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Θετικό είναι το γεγονός ότι όλες οι νέες αφίξεις από την Τουρκία, από την 1η Μαρτίου, κρατήθηκαν εκτός των δομών, ότι δημιουργήθηκαν υγειονομικοί χώροι στην περίμετρό τους και ότι έγινε ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Ο μεγάλος αριθμός των φιλοξενουμένων καθιστά, ωστόσο, αυτά τα κέντρα υγειονομικές βόμβες, ακόμη και χωρίς την πανδημία.

Βρέθηκε λύση για το πλοίο  

Πονοκέφαλο προκαλεί όμως στην κυβέρνηση και η υπόθεση με το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος, στο οποίο σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά εντοπίστηκαν 119 κρούσματα. Πρόκειται για πλοίο, ιδιοκτησίας της ΑΝΕΚ, το οποίο ναυλώθηκε, στις 29 Φεβρουαρίου, από ισπανική εταιρία, προκειμένου να λειτουργήσει ως πλωτό ξενοδοχείο για 45 ημέρες. Το πλοίο παρέλαβε από το λιμάνι του Τσεσμέ, στην Τουρκία, 300 άτομα, τα οποία θα απασχολούνταν ως εργαζόμενοι στο πλωτό ξενοδοχείο.

Το πλοίο είχε προορισμό το Καντίθ της Ισπανίας και όταν στις αρχές Μαρτίου η Τουρκία επέβαλε τα πρώτα περιοριστικά μέτρα, οι τουρκικής υπηκοότητας επιβαίνοντες αποβιβάστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι έμειναν αναγκαστικά στο πλοίο, το οποίο κατέπλευσε στις 21 Μαρτίου στον Πειραιά. Το πλοίο αγκυροβόλησε στα ανοιχτά, καθώς ήδη είχε εκδοθεί από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας  απαγόρευση κατάπλου. Στο Ελευθέριος Βενιζέλος επιβαίνουν συνολικά 383 άτομα, από 14 διαφορετικές υπηκοότητες. Τα 34 από αυτά είναι μέλη του πληρώματος και ανάμεσα τους υπάρχουν δύο Έλληνες.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι το πλοίο θα καταπλεύσει στην προβλήτα του σταθμού κρουαζιέρας “Θεμιστοκλής”, στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι επιβαίνοντες, από το σύνολο των οποίων ο ΕΟΔΥ έχει πάρει δείγματα, παραμένουν σε καμπίνες και έχουν χωριστεί σε ομάδες υψηλού, μέτριου και χαμηλού κινδύνου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όσοι βγαίνουν θετικοί στον κορωνοϊό θα παραμείνουν σε καραντίνα επί του πλοίου. Δύο επιβαίνοντες, ένας 72χρονος Ελβετός και ένας 34χρονος Ινδονήσιος, οι οποίοι ήταν σε σοβαρότερη κατάσταση μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Αττικής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι