ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υγειονομική βόμβα το νερό στην Θεσσαλία – Θερίζει η γαστρεντερίτιδα

Υγειονομική βόμβα το νερό στην Θεσσαλία – Θερίζει η γαστρεντερίτιδα, Όλγα Μαύρου

Πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχουν ήδη εκδηλωθεί σε παιδάκια στο Βόλο. Την ίδια στιγμή, τόσο οι παιδίατροι, όσο και το υπουργείο Υγείας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το νερό στην Θεσσαλία. Ειδικότερα στον νομό υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς ήδη καταγράφηκαν 36 περιστατικά γαστρεντερίτιδας, εκ των οποίων τα τρία χρειάσθηκαν εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Εντούτοις, μέσα στην καταστροφή και τους κινδύνους στη Μαγνησία από τις πλημμύρες, ο δήμαρχός του Βόλου έκρινε σκόπιμο να κατηγορήσει την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη πως… λέει αηδίες !) και «ό,τι της κατέβη», καλώντας την «να αφήσει τους λαϊκισμούς!». Ο ίδιος παραδέχεται ότι το νερό δεν είναι πόσιμο και ότι οι απαντήσεις από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους δεν είναι ακόμα έτοιμες, οπότε προφανώς η επίθεση έγινε για πολιτικούς λόγους. Η ίδια απάντησε στην επίθεση πολύ συγκρατημένα, λέγοντας πως δεν μπορείς να επιτίθεσαι στη δημόσια υγεία.

Οι κίνδυνοι από το νερό της βρύσης ή στις πλημμυρισμένες περιοχές ακόμα και από την απλή επαφή με τα λιμνάζοντα ύδατα είναι πολλοί και υπολογίσιμοι. Όσον αφορά τον Βόλο, η κυρία Αγαπηδάκη, μεταξύ άλλων, είχε πει ό,τι λένε όλοι οι ειδικοί της χώρας επ’ αυτού: «Στον Βόλο το νερό δεν είναι για να το πιούν οι άνθρωποι, ούτε να πλύνουν το πρόσωπό τους. Το νερό αυτό είναι κατάλληλο για να κάνουν εργασίες. Μπορούν να πλύνουν ας πούμε κομμάτια στο σπίτι τους, να τα χρησιμοποιήσουν για τέτοιες εργασίες. Για να κάνουν μπάνιο οι άνθρωποι θα πρέπει να το βράζουν στους 100 βαθμούς τρία λεπτά, να το αφήσουν να κρυώσει και μετά».

Ο Αχιλλέας Μπέος είπε τα εξής: «Βγήκε η υφυπουργός κ. Αγαπηδάκη και είπε κάποια πράγματα για τον Βόλο. Για αγάπες καλή είναι. Σε ό,τι αφορά τον Βόλο να μην προτρέχει. Κάθεται σε ένα γραφείο και λέει ότι της κατέβει στο μυαλό και προκαλεί αναστάτωση στους πολίτες. Το τηλέφωνο μου είναι ανοικτό όλο το 24ωρο. Να μην κάνει δηλώσεις χωρίς νόημα… Τρελαίνομαι όταν ακούγονται αηδίες από ανθρώπους που έχουν θέση ευθύνης. Να αφήσει τους λαϊκισμούς. Aγάπησέ με, κυρία Αγαπηδάκη. Πήραμε δείγμα από επτά διαφορετικά σημεία. Τα αποτελέσματα θα τα έχουμε σύντομα. Το νερό χλωριώνεται, αλλά δεν είναι πόσιμο. Το είπε σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ». Ουσιαστικά αποτελέσματα ακόμα κι αυτών των λίγων δειγματοληψιών που έγιναν, δεν έχουν βγει ακόμα.

Πολλές γαστρεντερίτιδες σε παιδιά

Ο παιδίατρος κ. Γιώργος Χαρίτος, που έχει ιατρείο στο Βόλο, επισημαίνει ότι όσοι έχουν παιδιά πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί: «Παρακαλώ προσέξτε. Πιο διάφανο νερό δεν σημαίνει απαραίτητα νερό ελεύθερο παθογόνων. Φοβόμαστε τα παράσιτα, την ηπατίτιδα Α και τον μόλυβδο που σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα μικρά παιδιά μπορεί να κάνει μέχρι και νευρολογική σημειολογία. Χρησιμοποιήστε το νερό αυτό για το καζανάκι.  Όσοι έχετε στη βρύση σας καλό φίλτρο (αντίστροφη όσμωση με καινούριο ανταλλακτικό) μπορείτε πιθανώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το νερό για καθαριότητα του σπιτιού, όπως σφουγγάρισμα με χλωρίνη, πλύσιμο ρούχων κτλ. Μαγειρέψτε για εσάς και τα παιδιά σας με εμφιαλωμένο».

Ο ίδιος συστήνει στους γονείς, εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν νερό της βρύσης για να πλύνουν πιάτα, πρώτα να το βράζουν. Όπως αναφέρει, «το νερό που λαμβάνουμε είναι νερό γεώτρησης, οι πηγές του Πηλίου έχουν καταπλακωθεί, τα αντλιοστάσια καταστράφηκαν. Αυτό είναι σαφές. Ρωτούν πολλοί φίλοι τι πρέπει να κάνουμε με αυτό το νερό. Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη, γιατί δεν διευκρινίζεται πως δίνεται αυτό το νερό, από που περνάει, εάν γίνεται χλωρίωση κτλ. Πρέπει να καταλάβετε ότι το νερό αυτό δόθηκε “γρήγορα” σε μια πόλη σε κρίση, 4 ημέρες χωρίς νερό, χωρίς τουαλέτα, και δεν είναι πόσιμο.

Όσοι έχουμε παιδιά πρέπει να είμαστε πολύ περισσότερο προσεκτικοί. Πολλοί συνάνθρωποι μας βρώμικοι και εξαθλιωμένοι, όπως είμαστε όλοι, χρησιμοποίησαν το νερό αυτό για μπάνιο. Αυτό ενέχει ρίσκα ιδίως στα μικρά παιδιά τα οποία σε κάθε λούσιμο καταπίνουν νερό. Άλλοι το χρησιμοποίησαν για να πλύνουν τα μπιμπερό τα οποία, στην συνέχεια, έβαλαν στον αποστειρωτή. Και δυστυχώς, αν και αναμενόμενο, έχουμε ήδη πολλά παιδιά (μέσα σε 24 κιόλας ώρες) με συμπτωματολογία γαστρεντερίτιδας, το οποίο σε μια πόλη βρώμικη με το δίκτυο κατεστραμμένο και χωρίς πόσιμο νερό, δεν είναι τυχαίο. Σας παρακαλώ πολύ. Είναι η απολύτως λάθος στιγμή για να πάρετε ρίσκα, μέχρι να έχουμε μια ακριβή και επιστημονική ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά του νερού που φτάνει στις βρύσες μας».

Η Θεσσαλία

Των κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία έκρουσε και ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, κάνοντας λόγο για μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα που διαμορφώνεται στον θεσσαλικό κάμπο μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Δανιήλ ή Daniel. «Αν δούμε για παράδειγμα τον τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη πριν το 2005, εκεί διαμορφώθηκε μια κατάσταση ανάλογη με αυτή που βλέπουμε στο θεσσαλικό κάμπο. Εκεί καταγράφηκε πολύ μεγάλη έξαρση λοιμώξεων, χιλιάδες περιστατικά τυφοειδούς πυρετού και μικροβιακής δυσεντερίας, όπως επίσης και ιογενείς γαστρεντερίτιδες. Κι εκεί ενδημεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, όπως και στη Θεσσαλία», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να χορηγηθούν και αντικουνουπικά στους κατοίκους στις περιοχές εκείνες, ειδικά για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Προσέθετε ότι άλλο ένα σοβαρό εν δυνάμει πρόβλημα το οποίο ενδημεί και στη χώρα μας, η λεπτοσπείρωση, που μεταδίδεται από τα προϊόντα μεταβολισμού των ποντικιών.

Αναφερόμενους στους κατοίκους των πλημμυρισμένων περιοχών είπε πως «είναι πιο μεγάλο το πρόβλημα για τις ευπαθείς ομάδες, άτομα τα οποία έχουν πολύ έντονο στρες, μετατραυματικό στρες, κακουχία και δεν τρέφονται σωστά. Όλες αυτές οι καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί ευνοούν ακόμα περισσότερο την εκδήλωση μιας λοίμωξης. Χρειάζεται να μην εκτίθενται στο νερό. Θα πρέπει να φορούν μπότες, γάντια, το νερό που πίνουν να είναι οπωσδήποτε εμφιαλωμένο, θα πρέπει να καθαριστούν τα σπίτια με απολυμαντικά, να γίνει χλωρίωση γιατί είναι τα πάντα μολυσμένα.

»Και δεν είναι μόνον οι κάτοικοι, πρέπει να προσέχουν και οι εθελοντές, οι διασώστες, όταν δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, θα πρέπει να τους χορηγηθεί η απαραίτητη αντιβίωση, η οποία θα αποτρέψει την πιθανή εκδήλωση μιας λοίμωξης. Και θα πρέπει να γίνουν και εμβολιασμοί όπως είναι π.χ. για τον τυφοειδή πυρετό και για την ηπατίτιδα. Βασικά θα πρέπει άμεσα να γίνει μια εκτίμηση κινδύνου.

Από τι περιμένουμε να έχουμε έξαρση. Να εκτιμηθεί ο κίνδυνος με βάση κυρίως το ποια νοσήματα ήδη ενδημούν στις συγκεκριμένες περιοχές και να υπάρχει και πολύ καλή επιτήρηση, ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε και να αποφύγουμε τις επιδημίες. Εκείνοι πάντως που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ευπαθείς και κυρίως οι νεφροπαθείς που χρειάζονται συνεχώς νοσηλεία και πρέπει να είναι κοντά σε αντίστοιχες μονάδες».

Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλία έχει δοθεί μεταξύ άλλων συστάσεων, και η εξής: να μην καταναλώνεται ούτε καν συσκευασμένο τρόφιμο που έχει εκτεθεί σε λιμνάζοντα ύδατα και ότι ακόμα και οι οικοσκευές των σπιτιών που πλημμύρισαν καλό είναι να πεταχτούν, επειδή υπάρχουν φόβοι ότι τα νερά μολύνθηκαν από τις σορούς τους νεκρών ζώων και τρωκτικών, αλλά και από χημικές ουσίες και φυτοφάρμακα. Τα ρούχα επίσης θα πρέπει να απολυμανθούν προτού τα ξαναφορέσει άνθρωπος και καμία συσκευή δεν πρέπει να μπει σε πρίζα αν δεν εκλεχθεί τόσο αυτή, όσο και ο χώρος από ηλεκτρολόγο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι