ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσο εκτεθειμένοι στη Δέλτα είναι οι εμβολιασμένοι

Πόσοι πλήρως εμβολιασμένοι έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό, Όλγα Μαύρου

Το τείχος ανοσίας των εμβολιασμένων αρχίζει και εξασθενεί καθώς νοσούν περισσότεροι εμβολιασμένοι απ΄ όσοι προ τετραμήνου, κάτι που δεν οφείλεται αποκλειστικά στη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και στο γεγονός ότι έχουν παρέλθει πολλοί μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό και τα αντισώματα μειώνονται, οπότε απαιτείται πλέον τρίτη δόση, ειδικά για όσους ειναι πιο ευάλωτοι.

Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN o εντατικολόγος Νίκος Καπραβέλος διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, μόνον ένας εμβολιασμένος έχει εισαχθεί εκεί σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 70χρονο οδοντίατρο που η κατάστασή του είναι ελεγχόμενη όπως είπε ο κ. Καπραβέλος: «Αυτό είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, ελάχιστοι εμβολιασμένοι χρήζουν νοσηλείας, πρέπει να εμβολιαστούν όλοι το ταχύτερο δυνατόν», είπε ο ίδιος.

Και προσέθεσε: «Εμείς δεν κρύβουμε τίποτα. Μόνον ένας πλήρως εμβολιασμένος είναι σε ΜΕΘ. Όμως ας μην λένε ανορθολογικά πράγματα οι ανεμβολίαστοι. Το εμβόλιο προστατεύει σε πολύ υψηλό ποσοστό. Όμως, ίσως χρειάζεται πλέον τρίτη δόση σε όσους είχαν εμβολιασθεί στις αρχές του χρόνου γιατί το τείχος ανοσίας εξασθενεί. Η εξασθένηση αυτή σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα. Οι ανεμβολίαστοι είναι σαν ένα ρήγμα σε καράβι. Άμα βουλιάξει το καράβι δεν θα πάρει η θάλασσα μόνο τους ανεμβολίαστους».

Τείχος ανοσίας

«Εξάλλου κανείς δεν είπε ποτέ ότι το εμβόλιο καλύπτει 100%. Εξαρχής γνωρίζαμε ότι ένα ποσοστό 10% μένει ακάλυπτο», συμπλήρωσε. «Είμαστε ανήσυχοι αν το τέταρτο κύμα κυρίως από τον Αύγουστο αλλά και τον Σεπτέμβριο ελεγχθεί απόλυτα, έτσι ώστε να μην αφήσει μία εκατόμβη νεκρών. Αυτή είναι η ανησυχία αυτή τη στιγμή, γιατί η πανδημία πήρε πιο επιθετικά χαρακτηριστικά».

»Αν δεν είχαμε τους εμβολιασμούς θα μιλάγαμε ήδη για εκατόμβη νεκρών. Στο τρίτο κύμα δεν φιλοξενήσαμε ούτε έναν εμβολιασμένο», πρόσθεσε, αναφερόμενος έμμεσα στο γεγονός ότι ήταν “φρέσκοι” οι εμβολιασμοί και ισχυρό το τείχος της επίκτητης ανοσίας από τα εμβόλια αλλά και στη διαφορετική συμπεριφορά της μετάλλαξης που τότε κυριαρχούσε σε σύγκριση με την “τρέχουσα” Δέλτα.

Ο ίδιος εκτιμά ότι δεν θα δομηθεί χωρίς υποχρεωτικούς εμβολιασμούς το τείχος ανοσίας που απαιτείται μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα που απομένει. Επίσης επιμένει ότι πρέπει να φοριωνται μάσκες και από τους εμβολιασμένους και οι ανεμβολίαστοι να αποφεύγουν τους συνωστισμούς, γιατί κανείς δεν θα αντέξει ένα καταστροφικό τέταρτο κύμα. «Ουδείς επιθυμεί οριζόντια μέτρα και έχουμε τρόπο να τα αποφύγουμε, αλλά αν δεν αποτραπεί η συμφόρηση στις ΜΕΘ καμία κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια», κατέληξε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι