ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 50

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 50, Όλγα Μαύρου

Το κύμα της Όμικρον και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οριστικοποιούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 50 ετών, με το “μοντέλο” που ήδη ισχύει για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 –το πρόστιμο που θα βεβαιώνεται στην εφορία. Οι πιέσεις που ασκούνται στο σύστημα υγείας εν τω μεταξύ είναι μεγάλες, καθώς μέχρι σήμερα το πρωί είχαν ήδη εισαχθεί 500 άτομα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της χώρας –ασθενείς που προστίθενται στους 1.200 που εισήχθησαν χθες και προχθές και είναι άγνωστο το τελικό νούμερο για το τρέχον 24ωρο.

Άγνωστο πόσοι εισάγονται κάθε μέρα σε ΜΕΘ και κυρίως πόσοι από αυτούς έχουν προσβληθεί από την “ήπια” Όμικρον. Ο κ. Πέτσας σήμερα είπε ότι στις ΜΕΘ δεν έχει εισαχθεί κανείς με Όμικρον, όμως απορίας άξιο είναι πώς το γνωρίζει, αφού η πλειοψηφία των ασθενών δεν ελέγχεται για την παραλλαγή από την οποία έχουν προσβληθεί.

Στην προβληματική λειτουργία των νοσοκομείων ρόλο παίζει και το γεγονός ότι νοσούν 2.400 υγειονομικοί, που βρίσκονται σε καραντίνα –οι 1.200 στην Αττική. Οι συνδικαλιστές γιατρών και νοσηλευτών ζητούν να μην είναι μόνο πενθήμερη η καραντινα των φορέων γιατρών και νοσοκόμων, γιατί δεν προλαβαίνουν να αναρρώσουν αλλά δεν είναι και βέβαιο ότι δεν θα μεταδίδουν τον ιό, όμως η κυβέρνηση δεν δείχνει να διαθέτει άλλο τρόπο να διατηρήσει λειτουργικά τα νοσοκομεία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σήμερα δήλωσε πάντως ότι βρίσκει λίγα τα 50.000 κρούσματα και είπε αφ΄ενός ότι «τα πρόστιμα για τους άνω των 60 θα ισχύσουν κανονικά», αφ΄ετέρου ότι καταλήγει η κυβέρνηση στο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για άλλες ηλικιακές ομάδες. «Η απόφαση να μπουν ηλικιακά κριτήρια στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου απέδωσε και ενδεχομένως να χαμηλώσουν κι άλλο τα ηλικιακά όρια. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Όχι σε επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά σε ηλικιακές», είπε.

Ξεκαθάρισε ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών θα εφαρμοστεί κανονικά μετά την 16η Ιανουαρίου, 50 για το μισό Γενάρη και 100 για τους επόμενους μήνες. Αν όμως εμβολιασθεί η συντριπτική πλειοψηφία, ίσως και να μην ισχύσει. Μέχρι στιγμής πάντως 360.000 άνω των 60 παραμένουν ανεμβολίαστοι. Επίσης είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να διευρυνθούν τα σημεία για διενέργεια PCR και rapid test καθώς με το άνοιγμα των σχολείων οι ανάγκες θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

«Από την προηγούμενη εβδομάδα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν γιατί το επόμενο διάστημα με τον αριθμό των κρουσμάτων που είναι σε έξαρση, θα χρειαστεί να αποσυμφορήσουμε τις ουρές για τεστ. Καταβάλλεται προσπάθεια να διευρυνθούν τα σημεία αυτά είτε μέσω του ΕΟΔΥ είτε με άλλους τρόπους και αύριο-μεθαύριο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις», δήλωσε. Για το πρωτόκολλο 50%+1 στα σχολεία, δήλωσε ότι δεν άλλαξε, καθώς αν μειωνόταν στο 30%+1 ή και χαμηλότερα «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγούσε στο κλείσιμο των σχολείων». Δεν απάντησε στο ερώτημα γιατί στη Γαλλία και στη Γερμανία οι τάξεις κλείνουν με 3 κρούσματα.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι είναι ευτύχημα που κυριαρχεί η Όμικρον έναντι της Δέλτα γιατί είναι πιο ήπια κι έχει μικρότερο κύκλο ζωής. «Αν υπάρξει καθολική επικράτηση της Όμικρον, θα αντέξει και το σύστημα υγείας. Πρέπει όμως να λειτουργήσουμε γρήγορα ώστε να μη δώσουμε χώρο σε άλλες μεταλλάξεις που μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες. Αυτές τις ημέρες θα κορυφωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και τα 50.000 κρούσματα νομίζω ότι είναι λίγα».

Στη Γερμανία πιο αυστηρά μέτρα

Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, ο καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων αποφάσισαν από τις 15 Ιανουαρίου να εισέρχονται στην εστίαση ελεύθερα όσοι έκαναν την τρίτη δόση, ενώ όσοι έκαναν δύο δόσεις να εισέρχονται μόνον με αρνητικό rapid test του τελευταίου 24ώρου. Οι Χριστιανοδημοκράτες θεωρούν ότι έτσι “εκτελείται η εστίαση” και ότι το μέτρο είναι ακραίο.

«Η εστίαση είναι προβληματικός τομέας, όπου κάθεται κανείς για αρκετή ώρα χωρίς μάσκα», εξήγησε χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό RTL ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Καρλ Λάουτερμπαχ. Η αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), χαρακτηρίζει ακατανόητη την απόφαση και επισημαίνει ότι στις περιοχές υπό τη διακυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών (SPD), όπως το Αμβούργο, δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων για να λάβουν όλοι την ενισχυτική δόση.

Ταυτόχρονα, σε ισχύ θα παραμείνουν οι περιορισμοί των επαφών, με όριο τα 10 άτομα για εμβολιασμένους και ιαθέντες σε ιδιωτικές συναθροίσεις. Στους ανεμβολίαστους επιτρέπεται η συνάντηση των μελών ενός νοικοκυριού με έως και δύο άτομα από άλλο νοικοκυριό. Και στις δύο περιπτώσεις, εξαιρούνται τα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών. Στα σινεμά, θέατρα και στο λιανικό εμπόριο (πλην σούπερ μάρκετ, φαρμακείων) εισέρχονται ήδη με προηγούμενη απόφαση μόνον όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Όλα τα νυχτερινά κέντρα έχουν κλείσει από τις 28 Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά στην καραντίνα στη Γερμανία, όσων είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού θα την “γλιτώνουν” όσοι έχουν κάνει τρεις δόσεις ή έχουν κάνει πρόσφατα την δεύτερη, καθώς και όσοι έχουν αναρρώσει πρόσφατα. Για όλους τους άλλους αναμένεται η καραντίνα να διαρκεί δέκα ημέρες, εκτός από τους υγειονομικούς, στους οποίους θα διαρκεί επτά μέρες και για την επάνοδό τους θα απαιτείται αρνητικό μοριακό τεστ, εφόσον δεν εκδηλώνουν συμπτώματα για τουλάχιστον για 48 ώρες.

«Αυτό θα γίνει για τη διατήρηση της λειτουργίας κρίσιμων υποδομών», αναφέρεται στο προσχέδιο των αποφάσεων, καθώς αναμένεται επιβάρυνση του συστήματος υγείας, αλλά και πιθανές σοβαρές ελλείψεις προσωπικού σε νευραλγικούς τομείς, λόγω ασθένειας ή καραντίνας. Οι μαθητές σχολείων και παιδικών σταθμών θα μπορούν να περιορίσουν την καραντίνα στις πέντε ημέρες με μοριακό τεστ ή rapid τεστ. Μέχρι σήμερα τρίτη δόση (ή δύο της Τζόνσον) έχει λάβει το 40% του πληθυσμού στη Γερμανία, όσο περίπου και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα η καραντίνα όμως έχει ήδη μειωθεί στις πέντε μέρες για τους ανεμβολίαστους και δεν απαιτείται PCR τεστ για την επάνοδο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι