ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Υπόθεση Φιλιππίδη: Ελεύθερος παρά την καταδίκη σε 8 χρόνια κάθειρξη (upd)

Υπόθεση Φιλλιπίδη: Αθώος για το βιασμό – Ένοχος για δύο απόπειρες

Ελεύθερος μέχρι το Εφετείο, παρά την καταδίκη του σε οκτώ χρόνια κάθειρξη, θα παραμείνει ο Πέτρος Φιλιππίδης, καθώς το δικαστήριο χορήγησε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη, με σύμφωνη εισαγγελική εισήγηση. «Δεν είναι ύποπτος φυγής και δεν είναι επικίνδυνος για την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Οι καταγγελλόμενες πράξεις είχαν ως κοινό παρονομαστή το θέατρο και την τηλεόραση, που δεν είναι φιλικό πλέον προς αυτόν» υποστήριξε η εισαγγελέας, και συνέχισε λέγοντας ότι «οι περιοριστικοί όροι είναι αρκετοί, δεν βρίσκεται σε θέση ισχύος για να εκμεταλλευθεί τη θέση του». Στον ηθοποιό επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του

Πάντως το δικαστήριο, με ομόφωνη απόφασή του, επέβαλε στον Πέτρο Φιλιππίδη έξι έτη κάθειρξης για την πρώτη απόπειρα βιασμού και πέντε έτη για τη δεύτερη. Η εισαγγελέας πρότεινε συνολική ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και το δικαστήριο έκανε ομόφωνα δεκτή την πρότασή της.

Πάντως ποινή κάθειρξης έξι ετών για κάθε μία από τις δύο πράξεις της απόπειρας βιασμού για τις οποίες κρίθηκε ένοχος ο Π.Φιλιππιδης πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας. Προηγουμένως το δικαστήριο ομόφωνα απέρριψε το αίτημα ελαφρυντικών που ζήτησε ο Πέτρος Φιλιππίδης

Νωρίτερα ανακοινώθηκε η ετυμηγορία του για τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη, Πέτρο Φιλιππίδη, ο οποίος βρίσκεται σε δίκη από τον περασμένο Μάρτιο για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, τριών ηθοποιών. Ο Φιλιππίδης κρίθηκε αθώος για το αδίκημα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση ομόφωνα. Αντίθετα, τακτικοί και λαϊκοί δικαστές έκριναν τον ηθοποιό ένοχο για το αδίκημα της απόπειρας βιασμού κατά συρροή. Η απόφαση του δικαστηρίου λήφθηκε επίσης ομόφωνα. Στην υπόθεση Φιλιππίδη αναμένονται οι ποινές.

Η καταδίκη του αφορά τις καταγγελίες δύο γυναικών για απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014. Ο Πέτρος Φιλιππίδης καταδικάστηκε για απόπειρα βιασμού νεαρής ηθοποιού στο καμαρίνι του στο θέατρο Μουσούρη το 2010. Επίσης, καταδικάστηκε για απόπειρα βιασμού στο αυτοκίνητο του το 2014 με θύμα άλλη νεαρή ηθοποιό. Η διάσκεψη του δικαστηρίου ήταν μαραθώνια. Είναι χαρακτηριστικό πως η απόφαση του δικαστηρίου ήταν προγραμματισμένη να εκδοθεί στις 14:00 και τελικά η έδρα ανέβηκε στις 16:41. Το δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη προκειμένου να αποφανθεί για το ζήτημα της αναγνώρισης ελαφρυντικών

Οι καταγγέλλουσες, που ήταν παρούσες όλο αυτό το διάστημα στην δίκη, ανέμεναν μία τιμωρία για όσα κατήγγειλαν ότι υπέστησαν από τον κατηγορούμενο όταν του ζήτησαν δουλειά. Ο ηθοποιός δήλωσε ότι επεδίωκε την συνολική αθώωσή του, λέγοντας ότι όλα έγιναν με τη συναίνεση των ηθοποιών που τον κατήγγειλαν.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Ο ηθοποιός κατηγορείται ότι βίασε μία συνάδελφο του το 2008 (πράξη για την οποία αθωώθηκε) καθώς και ότι αποπειράθηκε να βιάσει άλλες δύο ηθοποιούς, το 2010 και το 2014. Οι πράξεις του 2008 και του 2010 καταγγέλθηκε ότι έγιναν μέσα στο καμαρίνι του, όπου βρέθηκαν οι συνάδελφοι του για επαγγελματικούς λόγους, ενώ η περίπτωση του 2014 καταλογίζεται ότι έγινε μέσα στο αυτοκίνητο του, μετά από επαγγελματικό ραντεβού που είχε με την άνεργη τότε, παθούσα. Και στις τρεις περιπτώσεις, σύμφωνα με την δικογραφία ο καλλιτέχνης φέρεται να έδρασε «εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και την ανάγκη τους για εύρεση εργασίας».

Στην δικογραφία γίνεται εκτενής αναφορά στον τρόπο που ο Πέτρος Φιλιππίδης λειτουργούσε: «είχε μεθοδολογία και σχέδιο στον τρόπο προσέγγισης των θυμάτων του, εκμεταλλευόμενος τη θέση ισχύος, το εγνωσμένο κύρος και την καταξίωσή του στον χώρο, όντας ηθοποιός, σκηνοθέτης, θιασάρχης, επεδίωκε συναντήσεις με τα θύματά του με αφορμή τη λήψη βιογραφικών».

Η εισαγγελική πρόταση

Στην πρόταση που υπέβαλλε στις 13 Ιανουαρίου η εισαγγελέας Στέλλα Στόγια, τόνισε πως η καταγγέλλουσα για βιασμό, εμφάνισε διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις που έδωσε στον εισαγγελέα, στην ανακρίτρια και τελικά στο δικαστήριο και έτσι δημιουργούνται ερωτηματικά και αμφιβολίες. «Αδυνατώ να καταλήξω στο τι ακριβώς συνέβη» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως οι διαφοροποιήσεις που εντόπισε στα λεγόμενα της ηθοποιού έχουν αντίκτυπο και στον νομικό χαρακτηρισμό των πράξεων. «Μπορεί να συνέβησαν τα γεγονότα όπως τα λέει η πρώτη καταγγέλλουσα στο δικαστήριο, αλλά το δικαστήριο δε μπορεί να καταδικάσει με “ίσως” και “μπορεί”. Ποια από όλες τις εκδοχές είναι η αλήθεια;» ανέφερε η εισαγγελέας.

Η εισαγγελέας έκρινε αξιόπιστες και τεκμηριωμένες τις μαρτυρίες των άλλων δύο γυναικών ζητώντας να κριθεί ένοχος για αυτές τις υποθέσεις ο Πέτρος Φιλιππίδης. Τόνισε ότι οι δύο γυναίκες την έπεισαν πως όσα κατέθεσαν είναι η αλήθεια για όσα βίωσαν. Με την αγόρευση της πρότεινε ότι το δικαστήριο δεν πρέπει να δεχθεί την θέση του κατηγορούμενου περί συναίνεσης για τις πράξεις του. Όπως είπε για την δεύτερη καταγγέλλουσα «αν ήταν συναινετικό αυτό που έγινε γιατί δεν πήρε το ρόλο; Γιατί έπειτα δεν συνεργάστηκαν ποτέ;». Αντίστοιχα για την τρίτη καταγγέλλουσα , αναρωτήθηκε: «Αν υπήρχε συναίνεση γιατί δεν τον αναζήτησε αργότερα; Γιατί δεν επιδιώκει να τον συναντήσει ξανά;»

Στην αγόρευση της η εισαγγελέας θέλησε να δώσει απάντηση και για την κριτική ως προς τον χρόνο που επέλεξαν οι τρεις ηθοποιοί να καταγγείλουν τον κατηγορούμενο. «Ποιος θα πει στο θύμα πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσει; Στο “γιατί τώρα;” λοιπόν η απάντηση είναι πως γιατί τώρα ένιωσαν έτοιμες! Γιατί τώρα ένιωσαν δυνατές».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx