ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υπόθεση Πισπιρίγκου: Το πόρισμα για τον θάνατο των δύο παιδιών

Υπόθεση Πισπιρίγκου: Το πόρισμα για τον θάνατο των άλλων δύο παιδιών, Όλγα Μαύρου

Παραδόθηκε σήμερα στην Ασφάλεια Αττικής το πόρισμα των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα για τον θάνατο των δύο μικρότερων παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου, της Μαλένας και της Ίριδας. Σύμφωνα με το πόρισμα, οι δύο θάνατοι οφείλονταν σε ανθρώπινο παράγοντα και ήταν ασφυκτικοί. Επειδή και τα δύο παιδιά –σύμφωνα πάντα με το πόρισμα– υπέκυψαν με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή από ασφυξία, τεκμαίρεται ότι ο θάνατος επήλθε από ανθρώπινη παρέμβαση και, λογικά, από το ίδιο άτομο.

Το ποιο άτομο ήταν αυτό, καλείται να το υποδείξει το τμήμα Ανθρωποκτονιών. Το τμήμα αυτό και η εισαγγελία θα ασκήσουν μέσα στις επόμενες ώρες διώξεις, που όπως όλα δείχνουν, θα αφορούν στην μητέρα των τριών παιδιών που “χάθηκαν” μέσα σε τρία χρόνια, το ένα μετά το άλλο. Υπενθυμίζεται ότι η Ίριδα πέθανε πρώτη, σε ηλικία 7 μηνών, ενώ βρισκόταν στο σπίτι της οικογένειας, και εν συνεχεία η Μαλένα, σε ηλικία 3,5 ετών, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

Ο θάνατος του βρέφους είχε αρχικά αποδοθεί σε αιφνίδιο θάνατο ή σε αγενεσία του τρόπον τινά “βηματοδότη” της καρδιάς, ενώ ο θάνατος του δεύτερου παιδιού, που έπασχε από λευχαιμία, είχε αποδοθεί στο ότι ίσως “δεν άντεξε η καρδιά του”, παρότι η κλινική του εικόνα ήταν καλή και η πρόγνωση για τη λευχαιμία μάλλον θετική, δηλαδή εκτιμάτο ότι η λευχαιμία του παιδιού ήταν αντιμετωπίσιμη θεραπευτικά.

Οι δύο ιατροδικαστές συνέταξαν το πόρισμά τους για το βρέφος και την Μαλένα στηριζόμενοι σε φωτογραφικό υλικό, στους ιατρικούς φακέλους των δύο παιδιών, στις ιατροδικαστικές εκθέσεις που συνέταξαν για τα αίτια θανάτου οι δύο συνάδελφοί τους Αγγελική Τσιόλα και Χριστίνα Τσάκωνα και στις νέες τοξικολογικές εξετάσεις της ομάδας του καθηγητή Νικόλαου Ράικου. Εκτιμούν αμφότεροι ότι ο θάνατος επήλθε εξαιτίας ασφυξίας και ότι τα παιδιά δεν πέθαναν από παθολογικά αίτια.

Νέος κύκλος καταθέσεων

Από χθες βρίσκεται στην Πάτρα κλιμάκιο του τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής και λαμβάνει καταθέσεις από τους γονείς της Ρούλας Πισπιρίγκου και άλλους συγγενείς της στην Πάτρα. Ο πατέρας των παιδιών έδωσε πολύωρη κατάθεση προχθές στην Αθήνα, αφού είναι πλέον κάτοικος Αθηνών και κατά πληροφορίες είπε ότι ναι μεν θεωρεί πιθανό η μητέρα των παιδιών να ευθύνεται για τον θάνατο του τρίτου παιδιού, της Τζωρτζίνας, αλλά ότι δεν έχει άποψη για το θάνατο των δύο παιδιών που πέθαναν πρώτα.

Όσον αφορά πάντως στις τοξικολογικές εξετάσεις για τα δύο πρώτα παιδάκια, οι νέες ενδελεχείς εξετάσεις που έγιναν δεν είναι κατατοπιστικές και ικανές να οδηγήσουν σε σαφή συμπεράσματα. Η έρευνα στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την ομάδα του καθηγητή κ. Ράικου, έδειξε ότι στα δύο δείγματα των παιδιών δεν βρέθηκαν φαρμακευτικές ή ναρκωτικές ουσίες, χωρίς να αναφέρεται σε κάποιο άλλο παράγοντα.

Υπάρχει ασφαλώς το ενδεχόμενο όντως να μην υπήρξε πράγματι άλλος παράγοντας, όμως μπορεί και να μην κατέστη δυνατόν να ανιχνευθεί. Για παράδειγμα, όπως λένε οι ειδικοί, τα δείγματα στη φορμόλη ήταν πολύ μικρά (50 μιλιγκράμ αντί 1 γραμμαρίου αίματος), με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο φασματογράφος να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητές του και να “δείξει” αν υπήρχε φορμόλη ή όχι. Πάντως αντικειμενικά, δεν βρέθηκε ούτε κεταμίνη, ούτε άλλη τοξική ουσία.

Πέθαναν από ασφυξία

Οι δύο ιατροδικαστές στο πόρισμά τους, κατέληξαν στον ασφυκτικό θάνατο ως αιτία, για τρεις λόγους: πρώτον, δεν ιχνηλατήθηκε κανένα δηλητήριο ή καμία φαρμακευτική ουσία στην οποία θα μπορούσε να αποδοθεί ο θάνατος των παιδιών, και δεύτερον, δεν υπήρχε κανένα παθολογικό ή φυσικό αίτιο που να μπορούσε να τον έχει επιφέρει. Αποκλειομένων των φυσικών ή παθολογικών αιτίων, αλλά και της δηλητηρίασης, η μόνη αιτία που απέμενε και που “ταίριαζε” στα συμπτώματα των παιδιών και στην κλινική τους εικόνα την ώρα του θανάτου, ήταν εκείνη της πρόκλησης ασφυξίας από εξωγενή παράγοντα, δηλαδή από άνθρωπο που προκάλεσε ασφυξία.

Επιπλέον στη Μαλένα, στην οποία είχε χορηγηθεί στο Παίδων θεραπεία για λευχαιμία, είναι γνωστό ότι τα ηπατικά της ένζυμα ήταν φυσιολογικά κατά τη νοσηλεία της. Διαπιστώθηκε όμως ηπατική ανεπάρκεια μετά θάνατον. Η ηπατική ανεπάρκεια σε ένα παιδί που δεν είχε κανένα πρόβλημα στο ήπαρ, όπως αναφέρουν το πόρισμά τους οι δύο ιατροδικαστές μπορεί να προκλήθηκε μόνον ή κυρίως από πρόκληση ασφυξίας από άνθρωπο. Για το βρέφος δεν έχουμε σαφή πληροφόρηση και δεν γνωρίζουμε επακριβώς για ποιο λόγο το πόρισμα συμπεραίνει ότι ο θάνατός του αποδίδεται σε ασφυξία.

Ιδιώτης ιατροδικαστής είχε πει ότι κατά τη γνώμη του η μητέρα έφραξε τη μύτη του παιδιού της με ένα πανάκι, όμως δεν έχουμε στα χέρια μας το συμπέρασμα των αρμόδιων ιατροδικαστών για το τελικό πόρισμα, παρά μόνον την πληροφορία ότι αποδίδει σε ασφυξία και το θάνατο του βρέφους. Το συμπέρασμά τους θεωρείται από την εισαγγελία αδιαμφισβήτητο πάντως, διότι στηρίχθηκε και στον επανέλεγχο όλων των ευρημάτων, τοξικολογικών και ιστολογικών. Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που έγινε τέτοιος επανέλεγχος στην χώρα μας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι