ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υπόθεση σοκ: Καμία απάντηση για τον θάνατο εμβρύου εδώ και έναν μήνα

"Δυστυχώς δεν εφημερεύουμε"! – Πώς έχασε το παιδί η έγκυος, Όλγα Μαύρου

Αν και έχει περάσει σχεδόν ένα μήνας από το τραγικό περιστατικό, με τον θάνατο εμβρύου δύο ώρες πριν τον τοκετό, οι γονείς ακόμη δεν έχουν λάβει την απάντηση που διακαώς θα επιθυμούσε κάθε άνθρωπος στη θέση τους: από τι πέθανε το παιδί τους λίγο προτού γεννηθεί. Το SLpress επικοινώνησε με τους παθόντες και έθεσε το ερώτημα για τους λόγους της καθυστέρησης.

Συγκεκριμένα, ένα ζευγάρι Ρομά που έχει δύο παιδάκια, περίμενε το τρίτο. Η 27χρονη μητέρα εισήχθη στη μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου Βόλου για να γεννήσει, εξετάσθηκε στις 12:30 το μεσημέρι και όλα έβαιναν καλώς. Στις 16:00 το απόγευμα όμως, ενώ ετοιμαζόταν πλέον να γεννήσει, οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι δυστυχώς το έμβρυο δεν είχε πλέον ζωτικές λειτουργίες. Οι γονείς έπαθαν σοκ.

Η γυναίκα τελικά γέννησε στις 21:00 με φυσιολογικό τοκετό που προκλήθηκε με τεχνητούς πόνους, αλλά το βρέφος γεννήθηκε νεκρό. Όπως τους είπε ο μαιευτήρας επρόκειτο «για αιφνίδιο ενδομήτριο θάνατο και δεν μπορούσε να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου. Όπως παθαίνουν ανακοπή νέοι άνθρωποι, το ίδιο δυστυχώς μπορεί να συμβεί και σε μια γέννα».

Κανείς δεν αναλάμβανε τα στοιχειώδη

Οι γονείς όμως ήθελαν να πληροφορηθούν την αιτία θανάτου και τότε άρχισε ένας γραφειοκρατικός και ψυχολογικός γολγοθάς. «Αν οι γονείς ήταν πλούσιοι ή επώνυμοι θα είχαν λάβει απαντήσεις μέσα σε 24 ώρες. Αλλά επειδή δεν μπορούν να δώσουν 3.000 ευρώ σε ιδιωτικό εργαστήριο και εξαρτώνται από την πολιτεία, το παιδί τους παραμένει στο ψυγείο του νεκροθάλαμου», είπε στο SLpress.gr ο συνήγορός τους κ. Μιχάλης Βασιλικός.

Όπως είπε ο ίδιος, ίσως την Δευτέρα τελικά η σορός μεταφερθεί για λήψη δειγμάτων στην ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας ή Θεσσαλονίκης, η οποία με τη σειρά της θα τα στείλει… στην Αθήνα. Γιατί όμως έμειναν ακάλυπτοι οι γονείς σε αυτό το βασανιστικό ερώτημα; «Μας είπαν ότι στο Βόλο δεν μπορούσε να γίνει ιατροδικαστική εξέταση και ότι αυτή μπορούσε να γίνει μόνον στη Λάρισα ή στη Θεσσαλονίκη. Η μοναδική ιατροδικαστής στη Λάρισα έλειπε σε άδεια και όταν απευθυνθήκαμε στη Θεσσαλονίκη, αρνήθηκαν να αναμιχθούν, λέγοντας ότι αυτές οι ειδικές εξετάσεις γίνονται μόνον από ένα ιδιωτικό εργαστήριο, αλλά πλέον η Ιατροδικαστικη Υπηρεσία Θεσσαλονίκης είχε διακόψει τη συνεργασία με αυτό», είπε ο κ. Βασιλικός.

Τότε η οικογένεια προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, σήμερα (Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου), ενημέρωσε τον δικηγόρο ότι θα τον ενημερώσει την… Δευτέρα, καθώς βρέθηκε λύση. Ποια είναι αυτή; Να μεταφερθεί η σορός σε ιατροδικαστική υπηρεσία που θα λάβει τα αναγκαία δείγματα και θα τα στείλει στη Θεσσαλονίκη, η οποία με τη σειρά της θα τα στείλει στην Αθήνα.

Οι απαντήσεις τη Δευτέρα

Είναι δηλαδή οριστικό ότι τη Δευτέρα η σορός του βρέφους θα μεταφερθεί σε κάποια ιατροδικαστική υπηρεσία (της Λάρισας ή της Θεσσαλονίκης) για να γίνει λήψη δειγμάτων, αλλά και για να δοθεί η παραγγελία για την εξέταση.

«Υποτίθεται ότι κάποιος αρμόδιος πρέπει να αναλαμβάνει ευθύνες. Είναι αδύνατον εν έτει 2021 να μην μπορεί κάποιος να ενημερωθεί από τι πέθανε το παιδί του», είπε ο  δικηγόρος της οικογένειας. «Αν δεν ήταν άπορη οικογένεια και ήταν διάσημη, τότε το θέμα θα είχε πάρει δημοσιότητα και θα είχε γίνει η εξέταση από ιδιωτικό εργαστήριο στην Αθήνα. Τώρα αποδεικνύεται ότι αν κάποιος είναι φτωχός, δεν μπορεί να μάθει από τι πέθανε το παιδί του αν δεν κινήσει το θέμα νομικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η οικογένεια έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη και έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τον θάνατο του βρέφους. Παραλλήλως, η Αστυνομική Διεύθυνση Βόλου άρχισε προανάκριση, λαμβάνοντας καταθέσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι