ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υπουργός στο Αφγανιστάν, ντελιβεράς στη Γερμανία

Υπουργός στο Αφγανιστάν, ντελιβεράς στη Γερμανία

Την άγνωστη προσωπική ιστορία του πρώην υπουργού Επικοινωνιών του Αφγανιστάν έφερε στο φως το χάος που επικρατεί εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες στη χώρα του, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Ο Σάγεντ Σααντάτ, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί στα τέλη του 2020, μην βλέποντας μέλλον στη χώρα του έφυγε για τη Γερμανία, όπου αυτές τις ημέρες εντοπίστηκε στη Λειψία να κάνει τον διανομέα σε αλυσίδα εστίασης.

Σύμφωνα με όσα λέει ο ίδιος, κάποιοι στην πατρίδα του έκαναν ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια για την απόφασή του να κάνει μια τέτοια δουλειά, έχοντας υπηρετήσει προηγουμένως, για δύο χρόνια, στην κυβέρνηση του φυγά προέδρου Γάνι. Ο Σααντάτ επιμένει, ωστόσο, ότι η δουλειά είναι δουλειά.

«Δεν αισθάνομαι για κανένα λόγο ενοχές. Ελπίζω και άλλοι πολιτικοί να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, εργαζόμενοι με το κοινό αντί να κρύβονται» είπε ο 49χρονος, πρώην υπουργός, κατά τη διάρκεια φωτογράφισής του με την πορτοκαλί στολή του και μπροστά στο ποδήλατο με το οποίο κάνει τις διανομές. Έχοντας σπουδάσει τεχνολογία πληροφοριών και τηλεπικοινωνίες, ο Σαντάτ πίστευε ότι θα μπορούσε να βρει μια δουλειά στο αντικείμενό του. Παρά το βιογραφικό του όμως, δεν τα κατάφερε, καθώς δεν μιλούσε καθόλου γερμανικά. «Η γλώσσα είναι το σημαντικότερο» λέει ο Σαντάτ, ο οποίος εκτός από την αφγανική έχει και βρετανική υπηκοότητα.

Έτσι, κάνει πλέον καθημερινά τέσσερις ώρες μάθημα γερμανικών σε φροντιστήριο γερμανικών για αλλοδαπούς, πριν ξεκινήσει την εξάωρη απογευματινή βάρδια του στην ν εταιρεία Lieferando, όπου ξεκίνησε να εργάζεται αυτό το καλοκαίρι, παραδίδοντας μπιφτέκια και πίτσες. Μιλώντας για την εμπειρία του και ειδικά για την εκμάθηση ποδηλάτου μέσα στην κίνηση μια ευρωπαϊκής πόλης, ο Σαντάτ είπε: «Οι πρώτες ημέρες ήταν συναρπαστικές, αλλά δύσκολες. Όσο περισσότερο κυκλοφορείς και όσο περισσότερο βλέπεις ανθρώπους, τόσο περισσότερο μαθαίνεις».

Η ιστορία του Σάγεντ Σααντάτ

Η ιστορία του Σάγεντ ‘Αχμαντ Σαχ Σααντάτ κάνει πλέον τον γύρο του κόσμου και, εκτός από συμπάθεια για το πρόσωπό του, προκαλεί και έκπληξη, ειδικά για τους κατοίκους της Λειψίας, οι οποίοι ξέρουν πλέον ότι ο πενηντάρης κύριος με το ποδήλατο που φέρνει τις πίτσες και τα μπιφτέκια υπήρξε πρώην υπουργός στη χώρα του και μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Frankfurter Rundschau”, κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως υπουργός Επικοινωνιών, ανάμεσα στα άλλα, «εξασφάλισε και περίπου 45.000 σταθερές συνδέσεις τηλεφωνίας για τους συμπολίτες του. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στο Αφγανιστάν απέκτησαν πρόσβαση σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας».

Ο Σααντάτ έγινε μέλος του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου Ασράφ Γάνι, το 2018. Στα τέλη του 2020 αναγκάστηκε, ωστόσο, να παραιτηθεί και καθώς δεν έβλεπε μέλλον στη χώρα του, παρά μόνον φόβο, εγκατέλειψε το Αφγανιστάν και εγκαταστάθηκε στη Γερμανία. Βρήκε ένα σπίτι στη Λειψία και μετακόμισε στη Σαξονία. Οι αποταμιεύσεις του όμως εξαντλούνταν και αναζήτησε δουλειά. Έτσι, βρέθηκε να κάνει τον διανομέα, παραδίδοντας έτοιμα φαγητά αλυσίδας εστίασης. «Τώρα κάνω μια απλή ζωή. Αισθάνομαι ασφαλής στη Γερμανία. Το όνειρό μου είναι βέβαια να συνεχίσω να εργάζομαι στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και ελπίζω να βρω δουλειά στην Deutsche Telekom», είπε ο πρώην υπουργός στην εφημερίδα της Λειψίας “Leipziger Volkszeitung”.

Η Deutsche Telekom δεν αντέδρασε ακόμη, όμως η εταιρεία διανομής έτοιμου φαγητού στην οποία εργάζεται, όταν έμαθε την ιστορία του, τού πρόσφερε μια θέση μάνατζερ. Ο ίδιος πάντως, σχολιάζοντας την εξέλιξη είπε ότι πρώτα θα δει τι του προσφέρουν και μετά θα αποφασίσει, αν θα το αποδεχθεί. Άλλωστε, για την ώρα, έχει ήδη αποδεχθεί μια προσφορά εργασίας ως διαλογέας δεμάτων στην εταιρεία DHL της Λειψίας και αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι