ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ζητούν και τα ρέστα οι Τούρκοι για τη Γαλατάσαράι

Ζητούν και τα ρέστα οι Τούρκοι για τη Γαλατάσαράι, slpress

Διπλωματική διάσταση δίνει η Άγκυρα στο επεισόδιο με την αποστολή της Γαλατάσαράι στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, όπου οι ελληνικές αρχές δεν έκαναν τίποτε περισσότερο από το να εφαρμόσουν τα ευρωπαϊκά υγειονομικά μέτρα κατά της πανδημίας. Η Άγκυρα όμως, μάλλον προτιμούσε να γίνει ότι έγινε με τη Φενέρμπαχτσε, μια υπόθεση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, όταν αποκαλύφθηκε πριν μερικές ημέρες.

Ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν επιτράπηκε η είσοδος της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομάδας στη χώρα μας, χωρίς να υποβληθούν παίκτες και συνοδοί σε rapid test. Του εκφράστηκε μάλιστα η έντονη διαμαρτυρία της Τουρκίας για τη μεταχείριση του τουρκικού ποδοσφαιρικού συλλόγου.

Η πρόθεση της Τουρκίας να δώσει πολιτικές διαστάσεις στο θέμα είχε φανεί και νωρίτερα, με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κατηγορούσε την Ελλάδα για «αυθαίρετες ενέργειες και κακομεταχείριση», καθώς και για αγενή συμπεριφορά. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίζει ότι το γεγονός αυτό «δείχνει πως δεν υπάρχει καμία ανοχή απέναντι στη χώρα μας (την Τουρκία) ακόμα και στο πεδίο των σπορ».

Διπλωματία “Γαλατάσαράι” 

Ο ίδιος ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο γεγονός, έκανε λόγο στο Twitter για «απαράδεκτη» στάση της Ελλάδας. Και αυτό παρά το γεγονός, ότι το βράδυ της Δευτέρας ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε μαζί του και του εξήγησε τα γεγονότα που συνέβησαν στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Το επεισόδιο είναι γνωστό και αφορά τη στάση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή υγειονομική οδηγία, η οποία έχει ενσωματωθεί σε Κοινή Υπουργική Απόφαση, και προβλέπει ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κοροναϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου. Μάλιστα, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, «στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους».

Η τουρκική αποστολή δεν το δέχθηκε και η Γαλατάσαραϊ αποφάσισε να επιστρέψει στην Τουρκία, κατηγορώντας τις ελληνικές Αρχές για «διακρίσεις», επειδή δεν αρκέστηκαν στα τεστ PCR των παικτών. Και φυσικά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε πολιτικό το ζήτημα, προκειμένου να κατηγορήσει για άλλη μία φορά την Ελλάδα, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.

Οι Τούρκοι σαφώς προτιμούσαν να γίνει ότι είχε γίνει με την μπασκετική αποστολή της Φενέρμπαχτσε, η οποία, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, είχε μπει στη χώρα, χωρίς να υποβληθούν σε rapid test παίκτες και συνοδοί. Στην υπόθεση αυτή ενεπλάκη μάλιστα και το όνομα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος φέρεται να έδωσε την εντολή, αν και ο ίδιος το αρνείται.

Ωστόσο, η αποκάλυψη του “Fenergate” φαίνεται πως επέδρασσε καθοριστικά. Όχι τόσο των ελληνικών αρχών που θα εφάρμοζαν, ούτως ή άλλως, την ΚΥΑ, αλλά του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος πήρε προσωπικά την υπόθεση, για να τονίσει ότι αυτός είναι που έδωσε την εντολή να μην εισέλθει στη χώρα ο τουρκικός σύλλογος χωρίς rapid test. «Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας» ήταν η τελευταία λέξη του Νίκου Χαρδαλιά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι