12.000 ευρώ δίνουν στους διακινητές οι στρατεύσιμοι στην Ουκρανία

12.000 ευρώ δίνουν στους διακινητές οι στρατεύσιμοι στην Ουκρανία

Ουκρανοί συνοριοφύλακες εμπόδισαν περισσότερους από είκοσι στρατεύσιμους να διαφύγουν από την εμπόλεμη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού, η μεγάλη ομάδα των στρατεύσιμων που προσπαθούσε να βγει κρυφά από τη χώρα, συνελήφθη κοντά στο χωριό Κελμέντσι, στα σύνορα με τη Μολδαβία.

Οι στρατεύσιμοι είχαν φθάσει εκεί από διάφορα χωριά και πόλεις της Ουκρανίας ακολουθώντας τις συμβουλές των διακινητών και σκόπευαν να περάσουν τα σύνορα τη νύχτα με τα πόδια. Φέρεται να πλήρωσαν ο καθένας 12.000 ευρώ σε διακινητές.

Επειδή ο ουκρανικός στρατός έχει ανάγκη από άνδρες, ο νόμος άλλαξε πρόσφατα για να προστεθούν περίπου 150.000 νέοι στρατιώτες και έγινα πιο αυστηρός, “κόβοντας” το προνόμιο των δημοσίων υπαλλήλων να αποφεύγουν τη στράτευση και σταματώντας να δίνουν άδεια εξόδου σε όσους είναι ή υποστηρίζουν ότι είναι κάτοικοι εξωτερικού. Οι προσπάθειες των Ουκρανών να μην καταταγούν είναι σύνηθες θέμα στα μέσα ενημέρωσης και καθημερινά συλλαμβάνονται νέοι, όμως πρώτη φορά πιάνονται είκοσι μαζί.

O υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του είπε ότι καθημερινά συλλαμβάνονται δεκάδες άνδρες που προσπαθούν να γλιτώσουν το στρατό. Όπως είπε άλλοι προσπαθούν να ξεφύγουν κολυμπώντας από μεθοριακούς ποταμούς, άλλοι περνώντας από μονοπάτια σε δύσβατα βουνά και ένα 15% προσπαθεί να περάσει τα σύνορα με πλαστή ταυτότητα. Ο ίδιος είπε ότι πολλοί πεθαίνουν σε αυτή τους την προσπάθεια, κυρίως στα ποτάμια, γιατί πνίγονται ή παγώνουν.

Η αστυνομία της Ρουμανίας είχε δημοσιεύσει τον Μάιο δελτίο Τύπου σύμφωνα με το οποίο 11.000 Ουκρανοί έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα την τελευταία διετία. Η Ουκρανία ζητεί από τις ευρωπαϊκές χώρες να στέλνουν πίσω όσους στρατεύσιμους Ουκρανούς φθάνουν παράνομα σε αυτές, όμως αυτό δεν έχει υλοποιηθεί.  Η Πολωνία και η Λιθουανία έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν την επιστροφή στην Ουκρανία των στρατευσίμων που έχουν καταφύγει σε αυτές, αλλά αρνούνται να τους απελάσουν και να τους γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους με τη βία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και KyivIndependent

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι