159 χρόνια από την καθιέρωση του Εθνικού Ύμνου

159 χρόνια από την καθιέρωση του Εθνικού Ύμνου

Με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) ο υπουργός Άμυνας μας θυμίζει ότι πέρασαν 159 χρόνια από την καθιέρωση του εθνικού ύμνου της Ελλάδας.

“Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά…. 159 χρόνια από την καθιέρωση των δύο πρώτων στροφών του ποιήματος του Διονυσίου Σολωμού Ύμνος εις την Ελευθερίαν” ως Εθνικού Ύμνου της Ελλάδος, σε μελοποίηση του Νικολάου Μάντζαρου. Κάθε ανάκρουση του μας προκαλεί συγκίνηση και υπερηφάνεια».

Αυτό έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο ” Χ ” ο υπουργός Εθνικής  Άμυνας Νίκος Δένδιας, με την ευκαιρία της σημερινής επετείου καθιέρωσης του Εθνικού Ύμνου. Το ποίημα “Ύμνος εις την Ελευθερίαν” αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές, από τις οποιες οι πρώτες 24 καθιερώθηκαν ως εθνικός ύμνος το 1865.

 

Ο Μάντζαρος το 1861 επανεξέτασε για πολλοστή φορά το έργο, και του ζητήθηκε κατά παραγγελία του υπουργού Στρατιωτικών να είναι αυτή τη φορά σε ρυθμό εμβατηρίου. Με βασιλικό διάταγμα του Υπουργείου Ναυτικών (Υπουργός Δ. Στ. Μπουντούρης) topo 1865 χαρακτηρίσθηκε «επίσημον εθνικόν άσμα» και διατάχθηκε η εκτέλεσή του «κατά πάσας τας ναυτικάς παρατάξεις του Βασιλικού Ναυτικού». Επίσης ενημερώθηκαν οι ξένοι πρέσβεις, ώστε να ανακρούεται και από τα ξένα πλοία στις περιπτώσεις απόδοσης τιμών προς τον Βασιλιά της Ελλάδος ή την Ελληνική Σημαία. Από τότε θεωρείται εθνικός ύμνος της Ελλάδος. Από το Νοέμβριο του 1966, είναι και ο εθνικός ύμνος της Κύπρου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι