Μεξικανός επιστήμονας σε κράτηση στο Μαϊάμι ως πράκτορας της Μόσχας

Μεξικανός επιστήμονας σε κράτηση στο Μαϊάμι ως πράκτορας της Μόσχας

Μεξικανός επιστήμονας κατηγορούμενος για κατασκοπεία υπέρ Ρωσίας στο Μαϊάμι θα κρατηθεί χωρίς εγγύηση για τώρα.

Ο προσωρινός δημόσιος υπερασπιστής του 35χρονου Χέκτορ Καμπρέπα Φουέντες  δήλωσε ότι συμφώνησε να παραμείνει στη φυλακή ενώ η οικογένειά του εργάζεται για να προσλάβει ιδιωτικό δικηγόρο.

“Εάν αλλάξουν οι περιστάσεις σας, θα μπορούσατε να ζητήσετε σίγουρα αποφυλάκιση με εγγύηση σε μεταγενέστερη ημερομηνία”, δήλωσε ο δικαστής κρις ΜακΚαλίλεϊ στο, Καμπρέπα σε σύντομη ακρόαση. “Περιμένουμε ότι θα μπορέσετε να βρείτε πληρεξούσιο.”

Νεφελώδεις κατηγορίες για κατασκοπεία

Ο Καμπρέρα κατηγορείται ότι ενεργεί στις ΗΠΑ για λογαριασμό ξένης κυβέρνησης χωρίς να έχει ειδοποιήσει τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ και για συνωμοσία προς αυτή την πράξη.

Σύμφωνα με μια ένορκη δήλωση του FBI, ένας ρώσος κυβερνητικός υπάλληλος ανέθεσε στον Καμπρέρα να ταυτοποιήσει ένα όχημα που ανήκε σε κυβερνητικό πληροφοριοδότη των ΗΠΑ.

Το FBI λέει ότι ο Καμπρέρα και η μεξικανή σύζυγός του το έκαναν αυτό την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και καταγράφηκαν από βίντεο παρακολούθησης σε συγκρότημα πολυκατοικιών στην ευρύτερη περιοχή του Μαϊάμι.

Επέσυραν την προσοχή της υπηρεσίας ασφαλείας οδηγώντας αμέσως πίσω από ένα άλλο αυτοκίνητο μέσω μιας πύλης.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί οι Ρώσοι το θέλησαν αυτό, αλλά η ένορκη δήλωση λέει ότι ο πληροφοριοδότης είχε προηγουμένως δώσει πληροφορίες σχετικά με τις ρωσικές επιχειρήσεις πληροφοριών και τις συνέπειες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο Καμπρέρα συνελήφθη την Κυριακή, προσπαθώντας να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαϊάμι και στη συνέχεια έδωσε δήλωση στο FBI. Ο Καμπρέρα είναι αναπληρωτής καθηγητής στην ιατρική σχολή που διοικείται από το Duke University και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και εργαζόταν στη Σιγκαπούρη.

Ο Καμπρέρα δήλωσε στο δικαστήριο την Παρασκευή ότι η σύμβασή του με το ίδρυμα έχει τερματιστεί αλλά ότι έχει αποταμιεύσεις για να πληρώσει έναν ιδιωτικό δικηγόρο.

Δίγαμος

Σύμφωνα με τη δήλωση του Καμπρέρα στο FBI, έχει δύο συζύγους – μία μεξικανή και μια ρωσίδα. Η ρωσίδα και οι δύο κόρες της ζούσαν στη Γερμανία, αλλά επέστρεψαν στη Μόσχα την περασμένη άνοιξη για να ασχοληθούν με κάποια διοικητικά θέματα. Στη συνέχεια, η ρωσική κυβέρνησητις άφησε να φύγουν, λέει η ένορκη δήλωση.

Αυτό οδήγησε τον Καμπρέρα τον Μάιο του 2019 να επισκεφθεί την οικογένειά του στη Μόσχα, όπου προσεγγίσθηκε από ρώσικο αξιωματούχο τον οποίο είχε συναντήσει προηγουμένως σε επαγγελματικές εκδηλώσεις και ανταλλαγές.

Ο Καμπρέρα είπε στο FBI ότι πίστευε ότι ο υπάλληλος ήταν αξιωματικός πληροφοριών.
Είναι σύνηθες για τους πράκτορες πληροφοριών να αππασχολούνται με την πρόσληψη άλλων ανθρώπων για να εκτελούν διάφορα καθήκοντα. Σπάνια οι στρατολογημένοι έχουν πλήρη γνώση ολόκληρης της αποστολής.

Ο Ρώσος αξιωματούχος, σύμφωνα με την ένορκη δήλωση, ανέφερε την οικογενειακή κατάσταση του Καμπρέρα στη Ρωσία και είπε: “Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο”.

Πριν από την αποστολή του Καμπρέρα στο Μαϊάμι να φωτογραφίσει την πινακίδα του πληροφοριοδότη, το FBI λέει ότι ο Ρώσος αξιωματούχος του ζήτησε να μισθώσει ένα διαμέρισμα στο ίδιο συγκρότημα με τον πληροφοριοδότη αλλά όχι με το πραγματικό του όνομα.

Ο Cabrera πλήρωσε έναν συνεργάτη 20.000 δολάρια για να κάνει ακριβώς αυτό στα τέλη του 2019, δήλωσε το FBI.

Δεν είναι ξεκάθαρο από την ένορκη βεβαίωση αν έγινε κάτι με το διαμέρισμα.
Ο Καμπρέρα, ένας μικροβιολόγος που κατείχε πολλές εξέχουσες θέσεις, προέρχεται αρχικά από το El Espinal στή μεξικανική πολιτεία της Οαξάκα.

Μια άλλη ακρόαση έχει οριστεί για τις 3 Μαρτίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι