30 χλμ. την ώρα σε κατοικημένες περιοχές – Αλλάζουν οι εξετάσεις για δίπλωμα

Δεκαεξάχρονος σκοτώνει κατά λάθος τον θείο του στο κυνήγι

Το σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα για την οδική ασφάλεια προβλέπει όριο ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές  τα 30 χλμ., καθώς στατιστικά με αυτή την ταχύτητα οι πιθανότητες θανατηφόρου τροχαίου μειώνονται στο 10% ενώ με 50 χλμ/ώρα αυξάνονται στο 80%.

Ο νέος ΚΟΚ προβλέπει επίσης κατηγοριοποίηση των παραβάσεων ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας και διαβάθμιση του ύψους των προστίμων, αυστηρότερους και εποπτευόμενους ελέγχους στα ΚΤΕΟ κ.α. Επισης προβλέπει αλλαγές στο σύστημα εξέτασης για απόκτηση διπλώματος οδήγησης.

Η φιλοσοφία ως προς τα πρόστιμα είναι γενικά η θεσμοθέτηση μη υψηλών χρηματικών προστίμων, αλλά έμφαση θα δοθεί στις πέντε πιο επικίνδυνες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) που έχουν ως αποτέλεσμα είτε σοβαρούς τραυματισμούς είτε θανάτους σε ένα τροχαίο ατύχημα: υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση ζώνης από όλους τους επιβαίνοντες, μη χρήση κράνους από οδηγό και συνοδηγό, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών και χρήση κινητού τηλεφώνου.

Ως προς την εισπραξιμότητα των προστίμων, προβλέπεται η βεβαίωση και καταχώρηση των παραβάσεων του ΚΟΚ με ψηφιακή διαδικασία. Επίσης αλλάζει η φιλοσοφία της θεωρητικής εξέτασης και της πρακτικής δοκιμασίας για την απόκτηση άδειας οδήγησης και θα εκδοθύν νέα εγχειρίδια για την εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών. Καταργείται το σύστημα εξέτασης που βασίζεται σε προκαθορισμένες ερωτήσεις με γνωστές απαντήσεις και δημιουργείται τράπεζα θεμάτων που προϋποθέτει τη διενέργεια θεωρητικών μαθημάτων στη σχολή οδήγησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι