4-5 μέρες μετά το “κύμα” αφρικανικής σκόνης εμφανίζονται τα προβλήματα – Ποιοι και τι να προσέξουν

4-5 μέρες μετά το “κύμα” αφρικανικής σκόνης εμφανίζονται τα προβλήματα – Ποιοι και τι να προσέξουν

Σε συνέντευξή τους στο Πρακτορείο FM, ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης και η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας Ζωή Δεμέστιχα επισημαίνουν ότι τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σε υγιείς η αφρικανική σκόνη μπορεί να εμφανιστούν 4-5 μέρες μετά και οι πολίτες πρέπει να παίρνουν προληπτικά μέτρα ή, πάντως, έστω και εκ των υστέρων, “να έχουν το νου τους” για συμπτώματα.

Όπως είπαν, ειδικά οι ευπαθείς όταν πρέπει οπωσδήποτε να βγουν στο δρόμο μέρες με αφρικανική σκόνη, πρέπει να φορούν μάσκα Ν95, καθώς επίσης να είναι σε επικοινωνία με τον γιατρό τους για ενδεχόμενη τροποποίηση της αγωγής τους. Οι τρεις επιστήμονες εξηγούν μάλιστα ότι ευάλωτοι δεν λογίζονται μόνο όσοι υποφέρουν από καρδιολογικά, πνευμονολογικά ή αλλεργικά προβλήματα, αλλά τα άτομα γενικότερα της τρίτης ηλικίας, οι καπνιστές και τα παιδιά, ειδικά πριν από την ηλικία των έξι, επτά ετών.

Σήμερα η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, όπως θα είναι και κατά τις αμέσως επόμενες ημέρες, όμως η αφρικανική σκόνη είναι συχνός επισκέπτης. Μπορείτε να ενημερώνεστε για την κατάσταση από το meteo.gr που δημοσιεύει εδώ χάρτες καθημερινά και για τις επόμενες τέσσερις-πέντε ημέρες.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αυτές τις μέρες παρατηρείται αύξηση προσελεύσεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων, καθότι τα συμπτώματα εμφανίζονται με καθυστέρηση κάποιων ημερών από το “πέρασμα” της σκόνης. Για αυτό, όπως λένε και οι τρεις, πρέπει ο κόσμος να μην κυκλοφορεί χωρίς λόγο στο δρόμο, να πλένει συχνά το πρόσωπο και να πίνει νερά, επειδή αυτά τα μέτρα μειώνουν τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Όχι μόνο οι καρδιολογικοί ασθενείς αλλά και υγιή άτομα κινδυνεύουν από την αφρικανική σκόνη», είπε ο καθηγητής Γιώργος Κοχιαδάκης, που εξηγεί: «Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να δημιουργεί αυξημένη συχνότητα παλμών, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αγγειοσύσπαση στα στεφανιαία αγγεία, αλλά επίσης μπορεί να αυξήσει και την επίπτωση των οξέων θρομβωτικών επεισοδίων, ακόμη και σε άτομα χωρίς ιστορικό».

Είπε συγκεκριμένα για όσους έχουν ήδη στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια, ή κολπική μαρμαρυγή, «ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει το έργο και τις απαιτήσεις της καρδιάς, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο».

Ο καθηγητής Γιάννης Τζανάκης είπε ότι «τα σωματίδια δεν περιέχουν κατά κανόνα τοξικές ουσίες στην επιφάνειά τους, αλλά λόγω της σύστασής τους -καθώς αποτελούνται από πυρίτιο-, δημιουργούν συνθήκες φλεγμονής στους αεραγωγούς. Έτσι, τα ευπαθή άτομα που ήδη έχουν φλεγμονώδεις παθήσεις των βρόχων, όπως π.χ. λόγω χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, βρογχικού άσθματος ή ίνωσης, καθώς και τα άτομα που έχουν συγχρόνως και καρδιολογικά προβλήματα -κάτι που είναι σύνηθες για αυτούς τους ασθενείς-, αυτές οι παθήσεις τους παροξύνονται . Τότε απαιτείται να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια και προκύπτουν επείγουσες καταστάσεις που συχνά απαιτούν εισαγωγή σε νοσοκομείο. Και βέβαια μία τέτοια κατάσταση δεν είναι άμοιρη σοβαρών επιπλοκών καμία φορά, όπως είναι νοσηλεία σε ΜΕΘ, διασωλήνωση κλπ».

«Από τη στιγμή που θα εκτεθεί ο άνθρωπος σε αυτά τα σωματίδια υπάρχει μία χρονοκαθυστέρηση από δύο έως πέντε ημέρες μέχρι να εκδηλώσει τα συμπτώματα και να επιβαρυνθεί η κατάσταση της υγείας του, οπότε τις πραγματικές συνέπειες θα τις εισπράξουμε μερικές μέρες αφού φύγει το νέφος», τονίζει ο κ. Τζανάκης.

«Δεν είναι απλό γεγονός, είναι ένα φαινόμενο που χρειάζεται να το προσέξουμε. Στο μέλλον τέτοια φαινόμενα, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της επιδείνωσης των κλιματικών συνθηκών, θα είναι συχνότερα και μακρύτερης διάρκειας. Η επόμενη πραγματική ανθρώπινη ανάγκη δεν θα είναι μόνο το νερό, αλλά και ο καθαρός αέρας. Τόσο στο εσωτερικό κτιρίων, όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Επομένως η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα, μία κρίση καθαρού αέρα και από τώρα πρέπει να σχεδιάσουμε πως θα την διαχειριστούμε», είπε ο κ. Τζανάκης.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας Ζωή Δεμέστιχα, μέσω της αφρικανικής σκόνης, μεταφέρονται και διάφορα τοξικά μέταλλα, όπως μόλυβδος υδράργυρος και διοξίνες, καθώς και βιολογικοί παράγοντες, όπως είναι τα βακτήρια και μύκητες μέσα στους οποίους είναι και γυρεόκοκκοι και διάφορα φυσικής προέλευσης σωματίδια, όπως και σωματίδια ανθρωπογενούς παραγωγής από βαριά βιομηχανία, από γεωργικά φάρμακα και γενικότερα από ύλη που μπορεί να αιωρείται.

«Από το μέγεθος τους εξαρτάται κατά πόσον θα πλήξουν τον πληθυσμό και κατά πόσον θα δημιουργήσουν προβλήματα. Τα μεγάλου μεγέθους σωματίδια καθιζάνουν κατά τη διαδρομή και πέφτουν στην θάλασσα. Αυτά που μας δημιουργούν προβλήματα είναι τα μικρότερου μεγέθους. Τα 10 μικρά (σσ πολύ μικρή υποδιαίρεση του εκατοστού) σε μέγεθος σωματίδια περνούν τις αεροφόρους οδούς, τα 2,5 μικρά διεισδύουν στις κυψελίδες, ενώ τα πάρα πολύ μικρά που είναι νανοσωματίδια, πλήττουν κυρίως όργανα», είπε η κυρία Δεμέστιχα.

Και εξήγησε ότι αυτοί οι ρύποι ενσωματώνονται με τους γυρεόκοκκους, οι οποίοι προέρχονται από τα αλλεργιογόνα που υπάρχουν αυτή την εποχή, όπως π.χ. το περδικάκι, κι έτσι αυτά τα αλλεργιογόνα γίνονται πιο επιθετικά και πιο διεισδυτικά, οπότε προκαλούν στους αλλεργικούς βαρύτερα συμπτώματα και σε εύρος και σε ένταση.

«Προκαλούν συνήθως μπούκωμα, καταρροή, φτερνίσματα, τσούξιμο, δακρύρροια στα μάτια, και φωτοφοβία. Δημιουργείται όλη η συμπτωματολογία αναπνευστικής αλλεργίας, και φυσικά σε έναν ασθματικό προδήλως τα συμπτώματα είναι βαρύτερα και μπορεί να κάνει ακόμη και κρίση άσθματος», είπε η κυρία Δεμέστιχα. Επίσης μπορεί το άτομο να νιώθει ψυχολογική κατάπτωση, κούραση, να αισθάνεται βαρύ το κεφάλι του και να νιώθει δύσπνοια. Όπως είπε η αλλεργιολόγος, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να τα παρουσιάσουν ακόμη και άτομα που δεν έχουν αλλεργίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι