“Αερομαχίες” Κίνας με Φιλιππίνες στη νότια Σινική Θάλασσα

“Αερομαχίες” Κίνας με Φιλιππίνες στη νότια Σινική Θάλασσα

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερδινάνδος Μάρκος τζούνιορ καταδικάζει τις δραστηριότητες της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας στα αβαθή ύδατα Σκάρμπορο Σολ,  χαρακτηρίζοντάς τες “αδικαιολόγητες, παράνομες κι απερίσκεπτες”.

“Αρχίσαμε με δυσκολία να ηρεμούμε την περιοχή και είναι ήδη ανησυχητικό ότι μπορεί να υπάρξει αστάθεια στον εναέριο χώρο μας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τις Φιλιππίνες «προέβησαν σε επικίνδυνες και προκλητικές ενέργειες δύο κινεζικά αεροσκάφη που εκτόξευσαν φωτοβολίδες προς την κατεύθυνση της πορείας ενός αεροσκάφους των Φιλιππίνων, το οποίο εκτελούσε περιπολία ρουτίνας πάνω από αβαθή ύδατα την Πέμπτη».

Από την πλευρά της, η Στρατιωτική Διοίκηση της Κίνας ανέφερε ότι «κατά την διενέργεια ασκήσεων, οι Φιλιππίνες διατάραξαν την εκπαιδευτική δραστηριότητα και προέβησαν σε παραβίαση του εναερίου χώρου της Κϊνας». Το επεισόδιο σημειώθηκε σε ύδατα και εναέριο που η Κίνα θεωρεί κινεζικής κυριαρχίας στη νότιο Σινική και που όμως εγείρουν σε αυτή την περιοχή αξιώσεις οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Ινδονησία και η Μαλαισία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι