Αυξάνονται τα διόδια από 1ης Ιανουαρίου περίπου κατά 7%

Η Google ετοιμάζει χάρτη που θα ειδοποιεί για μπλόκα τροχαίας και φωτογραφικά ραντάρ

Αυξάνονται περίπου κατά 2 έως 3 ευρώ τα διόδια για μακρινές αποστάσεις και κατά 1-2 για μικρότερες

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής” και της ιστοσελίδας newmoney από την Πρωτοχρονιά αυξάνονται τα διόδια, κατά 7,6% ή 7,7%. Aν επιβεβαιωθεί το ποσοστό αυτό, τότε η διαδρομή από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα κοστίζει σε διόδια σχεδόν 34 ευρώ από 31,40 που ειναι σήμερα και από την Αθήνα στην Πάτρα, περίπου 13 ευρώ από 11,80 που κοστίζει σήμερα.

Όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ το ποσοστό αυτό ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων  του υπουργείου Υποδομών με τις εταιρείες (τους παραχωρησιούχους). Επειδή οι εταιρείες ήθελαν να κάνουν τις αυξήσεις προεκλογικά και “τρέναραν” το θέμα, ζητούν μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης και συγκεκριμένα 12%, αλλά τελικά υποχώρησαν χονδρικά στο 10%. Αυτό φέρεται να συμφωνήθηκε να μοιραστεί τρόπον τινά σε τρεις δόσεις έως το 2026 και οι παραχωρησιούχοι να απορροφήσουν ένα μέρος αυτής, οπότε το Γενάρη θα αυξηθεί η τιμή κατά περίπου 7%.

Πιθανόν η αναπροσαρμογή να είναι ετήσια, της τάξης του 6%. Τα ποσά της αύξησης θα οριστικοποιηθούν με τις στρογγυλοποιήσεις που θα κάνουν οι εταιρείες ανά σταθμό και κατηγορία οχήματος με βάση όσα ορίζει κάθε σύμβαση και θα τα ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Αμέσως μετά θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι