Άγκυρα κατά Μπάιντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Άγκυρα κατά Μπάιντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την 107η επέτειο της «Γενοκτονίας των Αρμενίων». Ο Μπάιντεν στην δήλωσή του, χθες, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι επρόκειτο για «μία από τις μεγαλύτερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα»

«Τιμούμε τη μνήμη 1.500.000 Αρμενίων που εκτοπίστηκαν σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο και θρηνούμε για την τραγική απώλεια τόσων πολλών ανθρώπων» δήλωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ. O πρόεδρος Μπάιντεν είχε υπογράψει πέρυσι το διάταγμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας επισήμως από τις ΗΠΑ, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ασύμβατες με τα ιστορικά γεγονότα του 1915 και συνεπώς η δήλωση Μπάιντεν θεωρείται ατυχής. Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Δηλώσεις που είναι ασύμβατες με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο σχετικά με το 1915 δεν είναι έγκυρες. Αυτό περιλαμβάνει την ατυχή δήλωση του προέδρου τωνΗΠΑ Μπάιντεν, η οποία αποτελεί επανάληψη του λάθους που έκανε το 2021. Τέτοιες δηλώσεις είναι απορριπτέες και οι αποφάσεις που διαστρεβλώνουν ιστορικά γεγονότα με πολιτικά κίνητρα είναι απαράδεκτες και καταδικάζουμε όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος»

»Οι μονόπλευρες και επιλεκτικές προσεγγίσεις, που δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό από το να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία είναι ηθικά προβληματικές και πολιτικά κακόβουλες. Μια ανθρωπιστική και ευσυνείδητη στάση απαιτεί να θυμόμαστε όλα τα δεινά που εκείνης της εποχής, ανεξάρτητα από εθνοτικές ή θρησκευτικές διακρίσεις. Η Τουρκία τιμά με σεβασμό τα δεινά όλου του οθωμανικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των Αρμενίων. Απορρίπτουμε τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί αυτός ο πόνος ως πολιτικό εργαλείο».

»Η Τουρκία θεωρεί ότι αμφιλεγόμενες περίοδοι της ιστορίας, όπως τα γεγονότα του 1915, πρέπει να διερευνηθούν χωρίς προκαταλήψεις, εντός του πλαισίου των επιστημονικών και νομικών αρχών, και να επιτευχθεί μια δίκαιη μνήμη. Με αυτή την αντίληψη, η Τουρκία πρότεινε τη σύσταση Μικτής Ιστορικής Επιτροπής και άνοιξε τα αρχεία της. Η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επικρατήσουν στην περιοχή και στον κόσμο. Η πρωτοβουλία για εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία είναι άλλη μία εκδήλωση αυτής της προσέγγισης».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι