Άγνωστα τα αίτια θανάτου βρέφους – Σε ΜΕΘ το αδελφάκι του

Άγνωστα τα αίτια θανάτου βρέφους – Σε ΜΕΘ το αδελφάκι του

Βρέφος 1,5 έτους απεβίωσε σε νοσοκομείο του Βόλου, όπου διακομίσθηκε από τους γονείς με υψηλό πυρετό, όπως και το δίδυμο αδελφάκι του. Η πρώτη εκτίμηση των γιατρών είναι ότι το βρέφος παρουσίασε σηψαιμικό σοκ, άγνωστης αιτιολογίας. Αναζητούν το μικρόβιο που προκάλεσε στο βρέφος πολυήμερο πυρετό και, εν τέλει, τον θάνατο.

Στο ίδιο νοσοκομείο –το Αχιλλοπούλειο– νοσηλεύεται και το δίδυμο αδελφάκι του, η κατάσταση του οποίου κρίνεται σοβαρή. Οι δυο γονείς, που σύμφωνα με πληροφορίες έκαναν αγώνα για να αποκτήσουν παιδιά, παρακολουθούνται από ψυχολόγο. Όπως είπε η 40χρονη μητέρα στους γιατρούς, τα παιδιά παρουσίασαν πυρετό προ πενθημέρου, αλλά η κατάσταση δεν φαινόταν εκτός ελέγχου μέχρι σήμερα.

Σήμερα το μεσημέρι τα δύο βρέφη διακομίσθηκαν στο προαναφερόμενο νοσοκομείο και στις 5 το απόγευμα το ένα από αυτά, υπέκυψε. Οι γιατροί είπαν σε δημοσιογράφους του Βόλου ότι το ένα βρέφος διακομίσθηκε χωρίς σφυγμό. Προσπάθησαν να του κάνουν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, αλλά δυστυχώς το παιδάκι δεν στάθηκε δυνατόν να συνέλθει. Το αδελφάκι του παρακολουθείται στενά στην Παιδιατρική Κλινική.

Το σηψαιμικό σοκ και η προσβολή πολλών οργάνων προκαλείται όταν ο οργανισμός προσβάλλεται από μικρόβιο που μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος και το μοιραίο επέρχεται όταν δεν χορηγείται εγκαίρως ισχυρή αντιβίωση. Σε άλλες περιπτώσεις το μικρόβιο μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα επιθετικό, αλλά ο οργανισμός ίσως να μην έχει ανοσοεπάρκεια, δηλαδή πιθανόν το βρέφος να μην είχε μπορέσει να αναπτύξει αντισώματα λόγω κάποιου προβλήματος στο ανοσοποιητικό του. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αντιβίωση παίζει εξαρχής τον σημαντικότερο ρόλο, γιατί μόνον αυτή μπορεί να καταπολεμήσει τα μικρόβια σε οργανισμούς με προβληματικό ανοσοποιητικό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι