Αγροτικό ζήτημα: Ημίωρα μπλόκα και εντάσεις -Διάψευση έως ερωτηματικό στη συνάντηση με Μητσοτάκη

Αγροτικό ζήτημα: Ημίωρα μπλόκα και εντάσεις -Διάψευση έως ερωτηματικό στη συνάντηση με Μητσοτάκη
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (Κ-Δ) επισκέπτεται τους αγρότες που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις στο μπλόκο στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέπτεται από το πρωί της Πέμπτης στα μπλόκα των αγροτών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΚΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Η κυβέρνηση δια του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη διέψευσε τον εκπρόσωπό της που είχε πει ότι είναι διατεθειμένος ο πρωθυπουργός να συναντηθεί τη Δευτέρα μαζί τους, θέτοντας όμως παράλληλα και το ζήτημα της “θεσμικής εκπροσώπησης” που ήδη έθετε εν αμφιβόλω τη συνάντηση. Ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός με άτομα που δεν εκπροσωπούν φορείς. Οι αγρότες εν τω μεταξύ έκλεισαν και σήμερα συμβολικά κεντρικούς δρόμους για μισή ώρα, με εντάσεις στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Πλατύκαμπου.

Όσον αφορά στον υπουργό Επικρατείας, εμφανίστηκε στην ΕΡΤ και είπε ότι η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, αλλά αργότερα, όταν προσδιοριστεί η σύνθεση της αντιπροσωπείας και «όταν ωριμάσουν αυτά που σκεφτόμαστε για τους αγρότες». Εντούτοις άλλες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση θα γίνει “διότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να λέει και να ξελέει”.

Σήμερα εντάσεις σημειώθηκαν σε μπλόκο που έκαναν πεζοί αγρότες της Λάρισας στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Πλατύκαμπου. Η Αστυνομία τους έκλεισε τον δρόμο και ανέβηκαν οι τόνοι, αλλά τελικά οι αστυνομικοί άφησαν τους αγρότες να κλείσουν το ρεύμα Θεσσαλονίκη – Αθήνα της ΠΑΘΕ για μισή ώρα, ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας έκλεισαν το αντίθετο ρεύμα.

«Είμαστε εδώ ξανά για το συμβολικό κλείσιμο των δρόμων, ζητώντας η συνάντηση τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό να έχει αποτέλεσμα», είπαν οι αγρότες, που δεν ήξεραν ακόμη ότι η συνάντηση έχει μάλλον ακυρωθεί. «Το ραντεβού έχει κλειστεί με τον Μητσοτάκη, μας έχει δεχτεί. Εμείς θα πάμε αύριο στη Σίνδο για να προετοιμάσουμε τη συνάντηση. Θα πρέπει να υπάρχει ικανός αριθμός ατόμων στην επιτροπή, ώστε να εκπροσωπούνται όλες οι περιοχές της χώρας και όλα τα μπλόκα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον δρόμο» είπαν, μεταξύ άλλων.

Και αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας προχώρησαν σε σύντομους, συμβολικούς αποκλεισμούς των δρόμων αλλά και της Εγνατίας οδού. Από τις 16:00 έως τις 17:30 παρέμεινε κλειστή η εθνική οδός Κοζάνης – Φλώρινας στο ύψος του Φιλώτα από το μπλόκο των αγροτών της Εορδαίας και της Βεγορίτιδας.

Νωρίτερα στις 15:00 έως τις 16:00 οι αγρότες των Γρεβενών απέκλεισαν την Εγνατία οδό στο ύψος του κόμβου της Μυρσίνας. Κατά την διάρκεια του ολιγόωρου αποκλεισμού επισκέφθηκε το μπλόκο ο μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ που εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του στον αγώνα τους ενώ ταυτόχρονα τους παρότρυνε να δείχνουν κοινωνική ευαισθησία και κατανόηση στους πολίτες που θα χρειαστεί να μετακινηθούν για λόγους ανάγκης εκτός Γρεβενών.

Στις 12:00 το μεσημέρι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Καστοριάς και παράλληλα απέκλεισαν το τελωνείο, αδειάζοντας κοπριά στον αύλειο χώρο. Αγρότες συνεχίζουν να ενισχύουν με τρακτέρ το μπλόκο στο τελωνείο της Νίκης στην Φλώρινα και προγραμματίζουν, το μεσημέρι της Παρασκευής, να προχωρήσουν στο κλείσιμο των συνόρων Φλώρινας – Μπίτολα για 4 ώρες. Θα αποκλείουν μόνον τα διερχόμενα φορτηγά και όχι ΙΧ ή πούλμαν και λεωφορεία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι