Αίγυπτος: “Πόλεμος νερού” με την Αιθιοπία για το φράγμα του Νείλου

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι προειδοποίησε σήμερα ότι η περιοχή που περιβάλλει την Αίγυπτο θα γνωρίσει «αδιανόητη αστάθεια εάν το φράγμα που κατασκευάζει η Αιθιοπία στον Νείλο στερήσει την Αίγυπτο έστω και από μια σταγόνα».

Water Level Monitoring of Grand Ethiopian Renaissance Dam using SAR data |  by Joao Otavio Nascimento Firigato | Medium

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ισμαηλία, όταν ο Σίσι ρωτήθηκε γι αυτό το μεγάλο αμφιλεγόμενο φράγμα, είπε ότι «κανένας δεν πρέπει να φαντάζεται ότι μπορεί να βλάψει την Αίγυπτο θαρρώντας ότι απέχει πολύ» και πρόσθεσε ότι το μερίδιο των υδάτων του Νείλου που αναλογεί στην Αίγυπτο είναι «κόκκινη γραμμή».

Η Αιθιοπία, από πλευράς της, δηλώνει ότι η υδροηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το φράγμα θα είναι ζωτικής σημασίας για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια των 110 εκατομμυρίων κατοίκων της. Ωστόσο η Αίγυπτος είναι εξαρτημένη από τον Νείλο για το 97% της άρδευσής της και του πόσιμου νερού της. Ομως και το Σουδάν φοβάται μήπως τα δικά του φράγματα πάθουν ζημιά, εάν η Αιθιοπία προχωρήσει στην πλήρωση του ταμιευτήρα του Φράγματος «Μεγάλη Αιθιοπική Αναγέννηση» (Grand Ethiopian Renaissance Dam, GERD) πριν επιτευχθεί τριμερής συμφωνία.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπι Άχμεν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Αιθιοπία «δεν έχει πρόθεση να κάνει την Αίγυπτο να υποφέρει με το φράγμα της.
«Θέλω να πω στους αδελφούς μας που ζουν από την άλλη πλευρά (σ.σ. στην Αίγυπτο και στο Σουδάν) να καταλάβουν ότι δεν θέλουμε να ζούμε μέσα στο σκοτάδι. Χρειαζόμαστε μια λάμπα», είπε.

Κατά τη διάρκεια διάσκεψης στην Αντίς Αμπέμπα σήμερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ντίνα Μούφτι δήλωσε ότι η Αιθιοπία παραμένει υπέρ των τριμερών διαπραγματεύσεων σε συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση.
«Η Αιθιοπία πιστεύει ότι τα αφρικανικά προβλήματα μπορούν να επιλύονται από τους ίδιους του Αφρικανούς. Σεβόμαστε την αφρικανική σοφία και τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, που ελπίζουμε ότι θα πετύχουν», Ο Σίσι διευκρίνισε ωστόσο ότι ο ίδιος «δεν απειλεί» και ότι η χώρα του «ουδέποτε απείλησε».

Το θέμα αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων σχεδόν επί μια δεκαετία χωρίς να έχει βρεθεί καμιά συμφωνία. «Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και ελπίζω να καταλήξουμε σε μια δεσμευτική νομική συμφωνία», δήλωσε ο Σίσι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι