Ακραίες καταστάσεις στο Τέξας που “αυτονομείται” για το μεταναστευτικό

Ακραίες καταστάσεις στο Τέξας που “αυτονομείται” για το μεταναστευτικό

Στα άκρα η κατάσταση στο Τέξας, όπου ο Ρεπουμπλικανός κυβερνητης αρνείται την πρόσβαση των ομοσπονδιακών αρχών στα σύνορα της πολιτείας

Σοβαρότατες διαστάσεις λαμβάνει στις ΗΠΑ η ανταρσία του κυβερνήτη του Τέξας, ο οποίος έχει έρθει σε πλήρη ρήξη με τον Τζο Μπάιντεν, καθώς ο δεύτερος θεωρεί απάνθρωπο τον φράκτη του Τραμπ, αλλά εν τω μεταξύ κάθε μήνα εισέρχονται από 150.000 έως 300.000 μετανάστες. Ο κυβερνήτης του Τέξας, όπως και άλλοι Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες, θεωρούν ότι είναι δικαίωμα των πολιτειών να αμυνθούν με το δικό τους στρατό. Σήμερα αμερικανικά μέσα προβάλλουν τα σχόλια του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εκτιμά ότι η αντιπαράθεση με το Τέξας θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο στις ΗΠΑ.

Οι απασχολούμενοι στην φρουρά του Τέξας, αλλά και αγρότες με τρακτέρ, βάζουν εμπόδια παντού για να εμποδίσουν τη διέλευση των μεταναστών και τους λένε να γυρίσουν στο Μεξικό μέσω του Ρίο Γκράντε. Το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας άρχισε επίσης πρόσφατα να συλλαμβάνει ορισμένους ενήλικες μετανάστες που εισέρχονται στο πάρκο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε πολιτεία.

Ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ καταφέρεται εναντίον του Τζο Μπάιντεν και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επισημαίνοντας πως είναι δικαίωμα του Τέξας να αυτοπροστατευθεί και πως η κεντρική κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να εμποδίσει τις παράνομες αφίξεις. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι το Τέξας εμποδίζει τους πράκτορες της Συνοριοφυλακής να περιπολούν στο Ρίο Γκράντε και να εξετάζουν τους μετανάστες, αλλά και να βοηθούν όσους μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Υπό το βάρος των εξελίξεων, ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας απέρριψε την Παρασκευή το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν να δοθεί πλήρης πρόσβαση στους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους μετανάστευσης στο πάρκο που απλώνεται κατά μήκος των νότιων συνόρων, το οποίο η πολιτειακή Εθνοφρουρά έχει αποκλείσει με συρματόπλεγμα,  κοντέινερ, φράχτες και στρατιώτες.

Ο Τεξανός γενικός εισαγγελέας δήλωσε ότι «δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες του Τέξας για την προστασία των νότιων συνόρων του απέναντι σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να υπονομεύσει το συνταγματικό δικαίωμα αυτοάμυνας της Πολιτείας».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν χαρακτηρίζει την στάση του Τέξας απάνθρωπη και αντιπαραγωγική, ενώ ο Άμποτ χαρακτηρίζει τις ενέργειές τους «άμυνα στην εισβολή». Οι ενέργειές του έχουν λάβει την θεωρητική υποστήριξη και άλλων Ρεπουμπλικανών κυβερνητών από άλλες πολιτείες.

Την ίδια στιγμή αυτοκινητοπομπή εκατοντάδων Αμερικανών σκοπεύει να κατευθυνθεί προς τα σύνορα του Τέξας για να σταματήσει τους μετανάστες που περνούν στις ΗΠΑ από το Μεξικό. Η ομάδα με την ονομασία “Take Our Border Back” (Πάρτε πίσω τα σύνορά μας) οργανώνεται στο Telegram και έχει χιλιάδες μέλη. Ο πληθυσμός του Τέξας πάντως είναι 30 εκατομμύρια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι