Αμερικανοί: Είναι σημαντική η Τουρκία. Έχει τον μεγαλύτερο στρατό και αεροπορία στο ΝΑΤΟ μετά από μας

Αμερικανοί: Είναι σημαντική η Τουρκία. Έχει τον μεγαλύτερο στρατό και αεροπορία στο ΝΑΤΟ μετά από μας

Για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την τουρκική εξωτερική πολιτική, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ μιλώντας σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε, μεταξύ άλλων σήμερα ότι «το Κογκρέσο ενέκρινε αμέσως την πώληση F-16 στην Τουρκία, κάτι που είναι σημαντικό για την Τουρκία να παραμείνει διαλειτουργική. Έχουν τον μεγαλύτερο στρατό και τη μεγαλύτερη αεροπορία στο ΝΑΤΟ μετά από μας» και «η Τουρκία ήταν και θα παραμείνει σημαντική»

Ο Φλέικ υπερασπίσθηκε την Τουρκία ακόμη και στο θέμα της Ουκρανίας, λέγοντας: «Η Τουρκία υποστηρίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας, τα drones που πήρε η Ουκρανία από την Τουρκία έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στον πόλεμο. Η Τουρκία επικαλέστηκε τη Σύμβαση του Μοντρέ για να κρατήσει τα ρωσικά πολεμικά πλοία μακριά από τη Μαύρη Θάλασσα. Επισης ήταν σημαντικός συνομιλητής στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας σιτηρών και της ανταλλαγής κρατουμένων, ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να βγάλει σιτηρά από τη Μαύρη Θάλασσα. Η Τουρκία έχει επίσης σχέσεις με τη Ρωσία, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, αλλά έχει επίσης επιδείξει αποφασιστικότητα στο να αποτρέψει τη Ρωσία να σπάσει τις κυρώσεις χρησιμοποιώντας την Τουρκία».

Επίσης υπεραμύνθηκε της καθαρά διαφορετικής από των ΗΠΑ στάσης της Τουρκίας στο Μεσανατολικό, λέγοντας: «Ως χώρα που είναι κατά 97% μουσουλμάνοι, έχουν προφανώς μια βαθιά συγγένεια με τους Παλαιστίνιους. Γι’ αυτό είναι πολύ επικριτικοί για το τι κάνει το Ισραήλ όσον αφορά την εισβολή στη Γάζα».

Σχετικά με την πρόταση εγγυητή της Τουρκίας, ο Φλέικ είπε: «Έχουν εκφράσει την προθυμία τους να ενεργήσουν ως εγγυητές και να εργαστούν με άλλους περιφερειακούς εταίρους για μια διαρκή ειρήνη στη Γάζα. Όπως εμείς, υποστηρίζουν μια λύση δύο κρατών. Επομένως, νομίζω ότι θα συνεργαστούμε. Είναι δύσκολο να επιτευχθεί λύση στη Γάζα χωρίς περιφερειακές δυνάμεις όπως η Τουρκία να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο».

Υπερασπίσθηκε την Τουρκία και στο θέμα της Σουηδίας, παρότι ο Ερντογάν είχε πολλές αντιρρήσεις αρχικά στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Φλέικ είπε: «Υπήρχαν κάποια προβλήματα να λύσουν εκεί και τα έλυσαν. Τα καθεστώτα μπορεί να αλλάξουν στον κόσμο, αλλά η γεωγραφία όχι. Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι πάντα σημαντική».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι