Αναλαμβάνει από σήμερα την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ η Ουγγαρία

Αναλαμβάνει από σήμερα την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ η Ουγγαρία

Η Ουγγαρία αναλαμβάνει από σήμερα και για έξι μήνες την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και έχει δεσμευθεί, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Βρυξελλών, να ενεργήσει με αμεροληψία.

Η Κομισιόν και πολλές χώρες της ΕΕ θεωρούν ότι στην Ουγγαρία σημειώνονται αντιδημοκρατικές εκτροπές και παράλληλα προβληματίζονται για τους δεσμούς της με τη Ρωσία.

«Θα ενεργήσουμε ως αμερόληπτος μεσολαβητής, με πλήρη πίστη προς το σύνολο των κρατών μελών», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιάνος Μπόκα πριν από 14 ημέρες,  παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της χώρας του. «Παράλληλα», πρόσθεσε, «η Ουγγαρία θα εκμεταλλευθεί τα φώτα της δημοσιότητας για να προτάξει και το δικό της όραμα για την Ευρώπη».

Η Ουγγαρια έχει διαφωνήσει στο μεταναστευτικό και στον πόλεμο στην Ουκρανία, ερχόμενη σε αντιπαράθεσγ πολλές φορές με την πλειοψηφία των κρατών-μελών, ενώ φερόμενες παραβιάσεις στο κράτος δικαίου της έχουν κοστίσει το πάγωμα δισεκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκών πόρων αλλά και πρόστιμα.

Η τελευταία προεδρία της Ουγγαρίας στην ΕΕ ήταν το 2011 και ο Όρμπαν, που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας του από το 2010 (και προηγουμένως, από το 1998 έως το 2002) τότε είχε σχολιάσει ότι «ρίξαμε μερικές σφαλιάρες στους φανατικούς δήμιους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της φωλιάς των λεγόμενων φιλελεύθερων και αριστεριστών».

Τώρα μιλάει για την «τεχνοκρατική ελίτ των Βρυξελλών» ως προς τα οικονομικά θέματα, και όσον αφορά στο Ουκρανικό, ασκεί  συστηματικά βέτο ειδικά για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Οι ευρωβουλευτές του κόμματός του, του Fidesz, είναι μεταξύ αυτών που δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια ευρωομάδα της ευρωβουλής. Ωστόσο συνεχίζει τις διεργασίες με άλλα κόμματα της κεντρικής Ευρώπης.

Ο Ορμπάν ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, από τη Βιέννη την πρόθεσή του να σχηματίσει την ευρωομάδα «Πατριώτες για την Ευρώπη» μαζί με το αυστριακό εθνικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) του Χέρμπερτ Κικλ και το ANO του ευρωσκεπτικιστή πρώην πρωθυπουργού της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις. Για να καταφέρει να σχηματίσει ομάδα, χρειάζεται τη στήριξη άλλων τεσσάρων χωρών.

Η προεδρία της Ουγγαρίας όπως δήλωσε, θα βασίζεται σε επτά προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση «του οικονομικού ανταγωνισμού» της ΕΕ, η καλύτερη αντιμετώπιση «της παράνομης μετανάστευσης», η πρόοδος της ενταξιακής διαδικασίας για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, η εθνική ανεξαρτησία στη χάραξη πολιτικών στα κράτη-μέλη και άλλα.

Η εναλλασσόμενη προεδρία επιτρέπει στην προεδρεύουσα χώρα να ελέγχει την ατζέντα των συνεδριάσεων των 27, αλλά δεν παρέχει απόλυτη εξουσία. Παράλληλα έχουν θεσπιστεί διάφορες δικλείδες ασφαλείας ώστε να λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις και να περιορίζεται η αστάθεια παρά τις αλλαγές στην προεδρία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι