Ανεπίσημη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Ταϊβάν

Ανεπίσημη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ δεν τάσσονται επισήμως υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, αλλά στέλνουν αντιπροσωπεία

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Στίβεν Χάντλεϊ και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ θα μεταβούν σήμερα στην Ταϊπέι για συναντήσεις με πολιτικούς της Ταϊβάν, μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν εκεί.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι θα στείλουν “ανεπίσημη αντιπροσωπεία” στην Ταϊβάν μετά τις εκλογές. Ο Λάι Τσινγκ-τε, του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), κέρδισε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Σάββατο, στην Ταϊβάν, αλλά λαμβάνοντας λιγότερες από τις μισές ψήφους το κόμμα του έχασε τον έλεγχο του κοινοβουλίου. Πριν από τις εκλογές η Κίνα είχε χαρακτηρίσει τον Λάι επικίνδυνο αυτονομιστή. Ο Λάι αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Μαΐου.

O Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, όμως η Κίνα διαμαρτύρεται ότι την εξοπλίζουν. Οι ΗΠΑ έχουν επισήμως ξαναδηλώσει ότι δεν υποστηρίζουν την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, όμως διατηρούν σχέσεις ανεπισήμως με το αυτόνομο νησί και παραμένουν βασικοί υποστηρικτές της κυβέρνησής του και εξίσου βασικοί προμηθευτές οπλικών συστημάτων προς αυτό. Η Κίνα ανησυχεί ότι ο νέος πρόεδρος Λάι θα ανακηρύξει την Δημοκρατία της Ταίβάν επισήμως, αν και ο Λάι έχει δηλώσει πως δεν θα το κάνει.

Πηγή:Reuters

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι