Άνεργος με ψυχολογικά προβλήματα ο 35χρονος που σκότωσε δέκα μετανάστες στη Σουηδική Σχολή

Άνεργος με ψυχολογικά προβλήματα ο 35χρονος που σκότωσε δέκα μετανάστες στη Σουηδική Σχολή

Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα κίνητρα του άνδρα που σκότωσε δέκα άτομα σε σχολή ενηλίκων στην πόλη Ορεμπρό της Σουηδίας, επεσήμανε σήμερα η αστυνομία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δύο ημέρες μετά το συμβάν, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι απέδιδε σε μετανάστες την προσωπική του δυσχερή κατάσταση.

Το γεγονός ότι ήταν άνεργος με ψυχολογικά προβλήματα και ακούστηκε να φωνάζει “θα φύγετε από την Ευρώπη”, υποδηλώνει ότι μάλλον απέδιδε στους μετανάστες το ότι ο ίδιος δεν είχε δουλειά. Ακόμα δεν είναι σαφές πόσοι είναι οι ενήλικες σπουδαστές που τραυματίσθηκαν -πιθανόν έξι- και ποια η εθνικότητά τους, αλλά πρόκειται για σχολή εκμάθησης Σουηδικών και τεκμαίρεται ότι όλοι οι στόχοι ήταν μετανάστες. Επίσης ασαφές παραμένει αν ο δράστης αυτοκτόνησε ή σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.

«Ανακρίνουμε αυτόπτες μάρτυρες, ανθρώπους που είχαν σχέση με τον δράστη των πυροβολισμών. Δεν έχουμε ακόμη απαντήσεις», δήλωσε η Άννα Μπέργκβιστ, εκ των υπευθύνων της αστυνομικής έρευνας. Σύμφωνα με την ίδια, μεταξύ των 10 νεκρών είναι άνθρωποι «πολλών εθνικοτήτων, διαφορετικών φύλων και ηλικιών». Από την πλευρά της η πρεσβεία της Συρίας στη Στοκχόλμη επεσήμανε σε ανακοίνωσή της στο Facebook ότι μεταξύ των νεκρών του μακελειού είναι «και Σύροι».

Η αστυνομία ανέφερε ότι εντόπισε τρία τουφέκια κοντά στο πτώμα του δράστη. Οι αρχές πιστεύουν ότι ο δράστης – τον οποίο το Reuters και σουηδικά μέσα ενημέρωσης ταυτοποίησαν ως τον 35χρονο Ρίκαρντ Άντερσον– έδρασε μόνος του. Ήταν άνεργος και ζούσε απομονωμένος, ενώ είχε και ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με σουηδικά μέσα ενημέρωσης. Όπως έγραψαν οι εφημερίδες Expressen και Aftonbladet, επικαλούμενες οικείους του δράστη, είχε απομακρυνθεί από την οικογένεια και τους φίλους του. Είχε παράλληλα νόμιμη άδεια για τέσσερα κυνηγετικά όπλα, τρία από τα οποία βρέθηκαν δίπλα στο πτώμα του.

Η αστυνομία εντόπισε δέκα άδειους γεμιστήρες όπλου και «μεγάλο αριθμό» μη χρησιμοποιημένων πυρομαχικών. Αστυνομικοί έφθασαν στο σημείο του μακελειού πέντε λεπτά αφού ενημερώθηκαν για το συμβάν και τότε ο δράστης άρχισε να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών. Η επίθεση σημειώθηκε στο κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων Risbergska στο κέντρο του Ορεμπρό, μιας πόλης με περίπου 100.000 κατοίκους που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα δυτικά της Στοκχόλμης. Οι περισσότεροι σπουδαστές είναι αλλοδαποί.

Προς το παρόν οι σουηδικές αρχές έχουν επισημάνει ότι ο δράστης δεν φαίνεται να είχε «ιδεολογικά κίνητρα», ενώ η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως την ταυτότητα του δράστη ούτε τον αριθμό των τραυματιών. Σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής, έξι άνθρωποι, όλοι τους ενήλικες, έχουν διακομιστεί σε νοσοκομείο καθώς έχουν τραυματιστεί από σφαίρες. Πέντε εξ αυτών – τρεις γυναίκες και δύο άνδρες—υποβλήθηκαν σε επέμβαση και η κατάστασή τους κρίνεται «σοβαρή αλλά σταθερή». Ο έκτος είναι ελαφρά τραυματισμένος.

Η εφημερίδα Aftonbladet ανέφερε σε άρθρο της ότι ο δράστης φέρεται να έκρυψε τα όπλα σε μια θήκη κιθάρας και, πριν το μακελειό, πήγε σε μια από τις τουαλέτες του κέντρου εκπαίδευσης για να αλλάξει ρούχα και να φορέσει στολή παραλλαγής. Το τηλεοπτικό δίκτυο TV4 μετέδωσε βίντεο που τράβηξε μαθητής του κέντρου εκπαίδευσης ο οποίος είχε κρυφτεί στις τουαλέτες. Σε αυτό ακούγονται πυροβολισμοί και στη συνέχεια ένας άνθρωπος να φωνάζει «θα φύγετε από την Ευρώπη!».

Πολλοί μαθητές των κέντρων εκπαίδευσης ενηλίκων στη Σουηδία είναι μετανάστες που επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις ώστε να μπορέσουν να βρουν δουλειά στη χώρα, ενώ παράλληλα μαθαίνουν και σουηδικά. Το κέντρο εκπαίδευσης Risbergska έχει περίπου 2.700 μαθητές, εκ των οποίων 800 είναι εγγεγραμμένοι στα μαθήματα σουηδικών για μετανάστες, με βάση τις πληροφορίες των τοπικών αρχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και svt.se

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx