Ανησυχία για τις τσούχτρες “εισαγωγής” από την Ερυθρά Θάλασσα

Ανησυχία για τις τσούχτρες “εισαγωγής” από την Ερυθρά Θάλασσα

Το γεγονός ότι μέσα σε δύο ημέρες εντοπίσθηκαν στη Ρόδο τέσσερις μέδουσες του είδους Rhopilema nomadica που μπορεί να φτάσει σε διάμετρο το ένα μέτρο και δεν ενδημούσε ποτέ στη Μεσόγειο, ανανεώνει το σχετικό προβληματισμό της τελευταίας δεκαετίας, ότι πολλά είδη ξενικά στις θάλασσες της Ελλάδας και εν γένει της Μεσογείου, πλέον ζουν και πολλαπλασιάζονται σε αυτήν λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας των υδάτων.

Το περιστατικό γνωστοποιήθηκε από το Ενυδρείο Ρόδου. Όπως αναφέρει αυτό πρόκειται για την «Rhopilema nomadica», γνωστή και ως νομαδική μέδουσα, με ημισφαιρικό σχήμα και διαφανές, γαλαζωπό χρώμα. Η διάμετρός της μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο. Έχει οκτώ πλοκάμια με νηματοκύστεις, δηλαδή μικρά κεντριά με δηλητήριο, που αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα προκαλούν έντονο πόνο, αίσθημα καύσου, κνησμό και ερεθισμό της περιοχής.

Προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου εντόπισε τέσερις μέδουσες του είδους αυτού χθες και σήμερα στη βορειοδυτική Ρόδο. Το συγκεκριμένο είδος, είναι ενδημικό της Ερυθράς θάλασσας, και στη Μεσόγειο η πρώτη καταγραφή του είδους έγινε το 1970. Από τη δεκαετία του 1980, καταγράφονται περιοδικές εξάρσεις του πληθυσμού στις ελληνικές θάλασσες.

Η ερμηνεία πολλών ειδικών είναι ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, άρα και της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση τέτοιων εξάρσεων στους πληθυσμούς των μεδουσών.

Τα προηγούμενα χρόνια, η θερμοκρασία της θάλασσας στις ακτές της Ρόδου κατά τη περίοδο Φεβρουαρίου- Μαρτίου, ήταν συνήθως στους 16 βαθμούς Κελσίου, ενώ φέτος κατά την ίδια περίοδο, η θερμοκρασία ήταν σχεδόν 19 βαθμοί. Ρόλο παίζει και η μείωση του αριθμού των θαλάσσιων χελωνών, οι οποίες έχουν ως βασική τροφή τις μέδουσες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι