Ανοίγει πάλι η πρεσβεία των ΗΑΕ στην πολύπαθη Δαμασκό

Ανοίγει πάλι η πρεσβεία των ΗΑΕ στην πολύπαθη Δαμασκό

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άνοιξαν και πάλι σήμερα την πρεσβεία τους στη Δαμασκό, μια κίνηση η οποία ενισχύει διπλωματικά τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ από την πλευρά ενός αραβικού κράτους που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και υποστήριζε άλλοτε τους αντάρτες που τον πολεμούν.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν πως η κίνηση αυτή έχει στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων και τη μείωση του κινδύνου να υπάρξει περιφερειακή ανάμιξη στις «αραβικές, συριακές υποθέσεις» — μια προφανής αναφορά στο μη αραβικό Ιράν, η υποστήριξη του οποίου προς τον Άσαντ υπήρξε κρίσιμης σημασίας για την πολεμική του προσπάθεια.

Η σημαία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υψώθηκε στην πρεσβεία, η οποία παρέμενε κλειστή από τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης στη Συρία, πριν από σχεδόν οκτώ χρόνια. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ ανακοίνωσε πως ο επιτετραμμένος του ανέλαβε σήμερα καθήκοντα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν ένα από τα περιφερειακά κράτη που υποστήριξαν ένοπλες οργανώσεις οι οποίες αντιτάχθηκαν στον Άσαντ, αν και ο ρόλος τους ήταν λιγότερο σημαντικός απ’ ό,τι της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ ή της Τουρκίας, σύμφωνα με πηγές στους αντάρτες. Τα Εμιράτα υποστήριξαν οργανώσεις που δεν ήθελαν την επικράτηση των ισλαμιστών στην εξέγερση.

Σχεδόν οκτώ χρόνια από την αρχή του πολέμου, ο Άσαντ έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Συρίας με την υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και υποστηριζόμενων από το Ιράν σιιτικών μουσουλμανικών οργανώσεων όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version