Άνοιγμα Πούτιν στον Μπάιντεν

Άνοιγμα Πούτιν στον Μπάιντεν

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να αρχίσει διάλογο με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση Μπάιντεν, στον οποίο αναμένεται ότι θα προκύψουν διαφωνίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει διάλογος», είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας προσθέτοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος «θα ανταποκριθεί ευγενικά σε μία αμερικανική επιθυμία συνομιλιών».

«Φυσικά, υπολογίζουμε στην επιτυχία για την πραγματοποίηση ενός διαλόγου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Θα είναι ένας διάλογος, όπου φυσικά, θα τεθούν οι διαφορές μας, στο μεγαλύτερο βαθμό, τα σημεία των διαφορών. Αλλά, ταυτόχρονα, ο διάλογος, είναι μία πιθανότητα για την εξεύρεση λογικών πυρήνων, τα μικρά εκείνα σημεία, όπου οι σχέσεις μας γίνονται στενότερες» είπε ο Πεσκόφ. «Και αν η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη για μία τέτοια προσέγγιση, δεν έχω αμφιβολίες ότι ο πρόεδρος μας θα ανταποκριθεί ευγενικά».

Ο Πούτιν ήταν ένας από τους τελευταίους ηγέτες που συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του, μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020. Ένα από τα καυτά ζητήματα που θα πρέπει να δρομολογηθούν από τις δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις, είναι η συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών, η οποία είναι γνωστή ως New START και λήγει στις 5 Φεβρουαρίου. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Μπάιντεν θα επιδιώξει μία πενταετή παράταση της εφαρμογής της. Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις από την Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις  Μόσχας – Ουάσινγκτον ψυχράνθηκαν ιδιαίτερα ήδη επί Ομπάμα, με (μεταξύ πολλών άλλων) σημεία αιχμής αρχικά την Κριμαία (2014) και αργότερα την φερομένη εμπλοκή της Μόσχας στις προτελευταίες αμερικανικές προεδρικές εκλογές (2017) υπέρ του Τραμπ και κατά της υποψηφίου των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι