ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανθρωπιστική κρίση στην Αρμενία από τον μαζικό ξεριζωμό του Καραμπάχ

Ανθρωπιστική κρίση στην Αρμενία από τον μαζικό ξεριζωμό του Καραμπάχ,

Θέμα ημερών θεωρείται η φυγή και των τελευταίων Αρμενίων από τις εστίες τους στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένας μαζικός εκτοπισμός ανθρώπων στον 21ο αιώνα και μάλιστα στην αυλή της Ευρώπης. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Αρμενίας, Ναζέλι Μπαγκντασαριάν «ο αριθμός των βίαια εκτοπισμένων από το Καραμπάχ που έχουν ήδη φτάσει στην Αρμενία είναι 100.490 άτομα».

Ο πληθυσμός των Αρμενίων του Καραμπάχ υπολογίζεται σε 120.000 και με τον ρυθμό εξόδου μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο εκτοπισμός τους θα έχει ολοκληρωθεί. Ο πρόεδρος της μέχρι

πρότινος αυτόνομης διοίκησης των Αρμενίων του Καραμπάχ Σαμβέλ Σαχραμανιάν με μία μικρή ομάδα πρώην στελεχών της διοίκησης ανακοινώθηκε ότι θα παραμείνουν στο Στεπανακέρτ μέχρι την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων μεταφοράς των θυμάτων και των αγνοουμένων από την αζερική στρατιωτική επιχείρηση της 19ης-20ης Σεπτεμβρίου και της έκρηξης στην αποθήκη καυσίμων στις 25 Σεπτεμβρίου, ανέφερε το Κέντρο Πληροφοριών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το InfoCenter δήλωσε επίσης ότι οι αρχές του Καραμπάχ συνεχίζουν να επικεντρώνονται στο θέμα των ατόμων που θέλουν να μετακινηθούν στην Αρμενία και βρίσκονται ακόμα στον θύλακα περιμένοντας την σειρά τους. Υπολογίζεται ότι λιγότεροι από 20.000 Αρμένιοι δεν έχουν φύγει ακόμα. Το Στεπανακέρτ έχει μετατραπεί σε κόμβο διερχομένων, αυτών που έφυγαν από τα χωριά τους για την πρωτεύουσα και από εκεί με κονβόι για την Αρμενία.

Προσφυγικοί καταυλισμοί στην Αρμενία

Στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν ανακοινώθηκε ότι έχουν βρεθεί καταλύματα για 45.000 πρόσφυγες. Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους που έχουν φθάσει στην Αρμενία ή αναμένονται τις επόμενες ημέρες, θα κριθεί εν πολλοίς από την διεθνή βοήθεια. Η κυβέρνηση Πασινιάν απηύθυνε στην ΕΕ και τις ΗΠΑ νέα έκκληση για επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια εν όψει του χειμώνα που πλησιάζει. Η αρμενική κυβέρνηση στην έναρξη της κρίσης, με την επίθεση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, είχε πει πως είναι σε θέση να υποδεχθεί οργανωμένα περίπου 40.000 πρόσφυγες. Όμως ο αριθμός τους θα είναι τριπλάσιος, καθώς κανένας Αρμένιος του Καραμπάχ δεν πρόκειται να μείνει πίσω. Το πρόβλημα στέγασης των προσφύγων είναι ήδη ορατό στους πρόχειρους καταυλισμούς που στήνονται με σκηνές γύρω από το Ερεβάν και κυρίως τις παραμεθόριες πόλεις. Στο εσωτερικό αναπτύσσονται πρωτοβουλίες για την συγκέντρωση τροφίμων και ρούχων, ενώ μεγάλη είναι και η κινητοποίηση της διασποράς.

Η αποστολή της ΕΕ στην Αρμενία (EUMA) πρόσθεσε 11 νέα οχήματα στη δύναμή της για να ενισχύσει τις περιπολίες στις παραμεθόριες περιοχές Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ωστόσο, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα στο Καραμπάχ ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει νέα σύγκρουση Αρμενίων-Αζέρων. Το Μπακού κατηγόρησε και χθες την Αρμενία ότι στρατιωτικές μονάδες της άνοιξαν πυρ κατά αζερικών μεθοριακών φυλακίων με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης, κάτι που διέψευσε το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.

Συλλήψεις εκπροσώπων των Αρμενίων 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και προεδρικός σύμβουλος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ Νταβίντ Μπαμπαγιάν συνελήφθη από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης του Μπακού επικαλούμενα το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας. Ο Μπαμπαγιάν αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες για στάση κατά του Αζερμπαϊτζάν. Κρατείται επίσης και ο υπουργός Επικρατείας Ρούμπεν Βαρναριάν, ένας από τους πιο γνωστούς Αρμένιους του Καραμπάχ που ήταν ιδρυτής της ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας Aurora.

Το Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί την Αρμενία

Η κυβέρνηση Ιλχάμ Αλίγιεφ διαβεβαιώνει προς όλες τις πλευρές ότι επιθυμεί την παραμονή των Αρμενίων στο Καραμπάχ και πως στόχος της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης ήταν η

αποκατάσταση της νομιμότητας. Σήμερα έσπευσε και η αζερική οργάνωση που αποκαλείται Ένωση του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν, δηλαδή του Καραμπάχ να κατηγορήσει την Αρμενία ότι αυτή έχει πυροδοτήσει την έξοδο των Αρμενίων από τον θύλακα. Καλεί μάλιστα την διεθνή κοινότητα «να ασκήσει πίεση στην Αρμενία ώστε να επιλέξει την οδό της ειρήνης, να υποστηρίξει τη συνύπαρξη και τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο λαών, να τερματίσει την ιδεολογία της μονοεθνικής κοινωνίας και να παράσχει ακριβείς χάρτες των ναρκών και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών που τοποθέτησε στα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν (σσ. στο Καραμπάχ) συμπεριλαμβανομένων των περιοχών από τις οποίες μετακινήθηκαν πρόσφατα οι Αρμένιοι».

Κατηγορούν μάλιστα την πρώην αυτόνομη διοίκηση των Αρμενίων του Καραμπάχ ότι «πριν εγκαταλείψουν το Καραμπάχ, ρίχνουν μαζικά νάρκες σε πολιτικές υποδομές, διοικητικά κτίρια, μεμονωμένες κατοικίες και καλλιεργημένα χωράφια, καθιστώντας την περιοχή ακατοίκητη. Ο λόγος είναι προφανής: η Αρμενία, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τη μονοεθνική πολιτική της, είναι απρόθυμη να επιτρέψει τη συνύπαρξη εκπροσώπων των δύο λαών, είτε στην Αρμενία είτε στο Αζερμπαϊτζάν».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι