Αντιδράσεις στην πρόταση Γερμανίδας υπουργού Παιδείας για “μάθημα πολέμου”

Αντιδράσεις στην πρόταση Γερμανίδας υπουργού Παιδείας για “μάθημα πολέμου”

«Τα σχολεία έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν τους μαθητές και για το ενδεχόμενο πολέμου, στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας», δήλωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Παιδείας Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ (FDP), προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Οικολόγοι και Αριστερά της πρότειναν «να κοιτάξει καλύτερα να κάνει προσλήψεις στα σχολεία και να αφήσει την τρομολαγνεία», ενώ οι σοσιαλδημοκράτες την επέκριναν πιο διπλωματικά.

«Η κοινωνία στο σύνολό της πρέπει να προετοιμάζεται σωστά για κρίσεις, είτε αυτές είναι πανδημίες και φυσικές καταστροφές, είτε πόλεμοι», δήλωσε η υπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε. «Η πολιτική προστασία είναι εξαιρετικά σημαντική και έχει θέση στα σχολεία. Στόχος μας πρέπει να ενισχύσουμε τις αντιστάσεις μας και να τα βγάζουμε πέρα στις δυσκολίες», πρόσθεσε η κυρία Σταρκ-Βάτσινγκερ και τάχθηκε υπέρ της «διεξαγωγής ασκήσεων πολιτικής προστασίας στα σχολεία», αναφέροντας ως παράδειγμα την Βρετανία.

«Οι ασκήσεις για καταστροφές πρέπει να εντάσσονται στην καθημερινή ζωή και να μαθαίνουμε από αυτές. Οι νέοι πρέπει να έχουν επίγνωση ότι μπορεί να απειληθεί η ελευθερία τους και πρέπει να μπορουν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους. Τα σχολεία έχουν καθήκον να αναδεικνύουν τους κινδύνους με τρόπο κατάλληλο για κάθε ηλικία, αλλά και να βοηθούν στην αντιμετώπιση της ανησυχίας και του φόβου», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι δεν θα επρόκειτο για νέο μάθημα, αλλά για προσθήκη περιεχομένου διδακτέας ύλης σε ήδη υπάρχον μάθημα.

Η υπουργός Παιδείας κάλεσε ακόμη τα σχολεία στην Γερμανία να αναπτύξουν «μια χαλαρή σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις, με επισκέψεις στα σχολεία αξιωματικών, οι οποίοι θα αναλάβουν να εξηγήσουν τι ακριβώς κάνει ο στρατός για την ασφάλεια των πολιτών». Απέρριψε πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τις εισηγήσεις περί επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. «Καταργήθηκε επειδή δεν θεωρείται πλέον συνταγματικά αποδεκτή», επισήμανε και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να αποσπάται η προσοχή από αυτό που είναι πραγματικά απαραίτητο αυτή τη στιγμή, δηλαδή την ενίσχυση του στρατού ώστε να είναι σε θέση να αμυνθεί η χώρα».

Η κυρία Σταρκ-Βάτσινγκερ έλαβε για τις προτάσεις της την υποστήριξη της εκπροσώπου των Φιλελευθέρων (FDP) για θέματα Παιδείας Ρία Σρέντερ. «Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να προετοιμαστούν για κρίσεις και πολέμους στο σχολείο. Για το τι πρέπει να κάνουμε σε μια κρίση. Να μαθαίνουν επίσης να προσφέρουν πρώτες βοήθειες», δήλωσε η κυρία Σρέντερ. Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Γερμανών Δασκάλων Στέφαν Ντουλ είπε σχετικά ότι «είναι καθήκον του σχολείου να μεταφέρει με ειλικρίνεια στα παιδιά και στους νέους τις προκλήσεις της εποχής, μεταξύ άλλων σχετικά με κρίσεις και πολέμους. Ας μην ξεχνάμε ότι νέοι με βιώματα πολέμου βρίσκονται ήδη σε πολλές τάξεις των σχολείων μας, καθώς προέρχονται από την Συρία, το Αφγανιστάν ή την Ουκρανία», ανέφερε. Τόνισε ωστόσο ταυτόχρονα ότι δεν θεωρεί κατάλληλη την διεξαγωγή ασκήσεων πολιτικής προστασίας στα σχολεία.

Από την πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), η πρόεδρος της Διάσκεψης των υπουργών Παιδείας των κρατιδίων Κριστίνε Στράιχερτ-Κλίβοτ δεν ενστερνίσθηκε την πρόταση της ομοσπονδιακής υπουργού Παιδείας ειδικά για τον πόλεμο. «Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να προετοιμαστούν ευρύτερα για το μέλλον. Και αν μας δίδαξαν κάτι τα τελευταία χρόνια, είναι ότι δεν υπάρχει αποκλειστικά μια κρίση, για την οποία μπορούμε και πρέπει να προετοιμαστούμε. Πανδημίες, πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, κλιματική αλλαγή, βαθιές αλλαγές στην κοινωνία και στην οικονομία. Η πρόταση ειδικά για πολέμους είναι πολύ περιοριστική», δήλωσε η κυρία Στράιχερτ-Κλίβοτ.

«Η κυρία Σταρκ-Βάτσινγκερ θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στις βασικές δομές του εκπαιδευτικού συστήματος, αν κρίνουμε από τα πενιχρά αποτελέσματα της σχετικής έρευνας. Απαιτείται επειγόντως πρόοδος σε πολλά εκπαιδευτικά ζητήματα. Αλλά όχι τρομολαγνεία με πολεμική ρητορική», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης της γερμανικής Βουλής Κάι Γέρινγκ (Πράσινοι). Στο ίδιο κλίμα, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς Χάιντι Ράιχινεκ ζήτησε περισσότερες επενδύσεις στην Παιδεία και κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς. «Η υπουργός Παιδείας να φροντίσει για αυτό, αντί να υποκινεί τον φόβο του πολέμου στα σχολεία», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι