ΗΠΑ: Δεν έχουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά
29/02/2024Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποια ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, αφότου ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η Μόσχα διαθέτει όπλα για να πλήξει στόχους στη Δύση. «Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ανεύθυνη ρητορική από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν είναι αυτός τρόπος να μιλά ο ηγέτης μιας πυρηνικής δύναμης», είπε ο Μίλερ.
Νωρίτερα ο Πούτιν προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης ότι ρισκάρουν να προκαλέσουν πυρηνικό πόλεμο εάν στείλουν στρατιώτες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος Eξωτερικών Yποθέσεων της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο ερωτηθείς για την ομιλία του Ρώσου προέδρου –που απείλησε με χρήση πυρηνικών σε περίπτωση ανάμιξης κρατών-μελών του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ με στρατιωτικές δυνάμεις τους στην Ουκρανία–, απέδωσε τις απειλές σε προσπάθεια άγρας ψήφων από τον Ρώσο Πρόεδρο στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «συνεχίζει να εξαπατά το ίδιο του το έθνος και προσπαθεί να συνεχίσει να εξαπατά το διεθνές κοινό, αν υπάρχει ακόμη κάποιος ο οποίος τον ακούει», είπε ο Στάνο. «Ήταν ακόμη μία ευκαιρία γι’ αυτόν να διαδώσει τα γνωστά ψέματά του, αφού αυτός ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, και άρα αυτός είναι υπεύθυνος για όλες τις συνέπειες, εσωτερικά στη Ρωσία, περιφερειακά στην Ουκρανία, αλλά και στην παγκόσμια σκηνή».
Νωρίτερα, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο ο Πούτιν κατηγόρησε την Δύση ότι είναι αποφασισμένη να αποδυναμώσει τη Ρωσία και υπαινίχθηκε πως οι ηγέτες της Δύσης δεν καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η ανάμειξή τους σε αυτό που χαρακτήρισε εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Οι δυτικές χώρες πρέπει να καταλάβουν ότι όλο αυτό συνιστά απειλή μιας σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων και αυτό θα σημάνει την καταστροφή του πολιτισμού. Δεν το αντιλαμβάνονται αυτό;», είπε ο Πούτιν.
O Στάνο ρωτήθηκε και το θέμα της Υπεδνειστερίας, μια ρωσόφωνης περιοχής της Μολδαβίας που έχει αυτονομηθεί (χωρίς να έχει αναγνωρισθεί από κανένα κράτος) από το 1992. Η Υπερδνειστερία ζήτησε χθες με ψήφισμα επισήμως την ρωσική βοήθεια επειδή «η Μολδαβία πια την στραγγαλίζει οικονομικά και έχει ποινικοποιήσει την αυτονόμηση».
«Πιστεύουμε ότι η σταθερότητα σε αυτή την περιοχή είναι προς το συμφέρον των πολιτών και στις δύο πλευρές του ποταμού Δνείστερου και σε αυτό το πλαίσιο ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να συμμετέχουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Παρακολουθούμε το θέμα και υπάρχει διαρκής επικοινωνία με την κυβέρνηση της Μολδαβίας και την εμπιστευόμαστε πως θα κάνει γα πάντα για να γίνει σωστός χειρισμός στην παρούσα κατάσταση. Η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει την ειρηνική και συνολική επίλυση της σύγκρουσης γύρω από την Υπερδνειστερία, την οποία προσεγγίζουμε στην βάση του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας», κατέληξε ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν.
Η Ρωσία μέχρι στιγμής έχει σχολιάσει για το ψήφισμα ότι «είναι υποχρέωσή μας η προστασία όλων των Ρώσων πολιτών, όπου κι αν βρίσκονται» και «ασχολούνται με το θέμα οι αρμόδιοι».
Παράλληλα, ο Toμπίας Έλγουντ, πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, σχολιάζοντας τη δήλωση του Ρώσου προέδρου περί πυρηνικών, είπε «ο τελευταίος πυρηνικός βρυχηθμός του Πούτιν είναι μια προσπάθεια να μοχλεύσει την ορατή διχόνοιας στη Δύση σχετικά με τη τι θα γίνει ως προς την υποστήριξη της Ουκρανίας. Δεν πρέπει να τρομοκρατούμαστε από τη Μόσχα και θα πρέπει να παραμείνουμε απόλυτα προσηλωμένοι στην απόκρουση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία».