Αντιπαράθεση Εισαγγελίας-υφυπουργού για τον δολοφονημένο 7χρονο
16/02/2022Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου κατηγόρησε δύο συναρμόδιες υπηρεσίες για πλημμελείς ελέγχους στην περίπτωση του βασανισμένου και δολοφονημένου 7χρονου. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι «άπαξ και δόθηκε προς υιοθεσία λόγω κακοποίησης η αδελφή του 7χρονου, έπρεπε να ερευνηθεί ενδελεχώς τι είχε απογίνει το άλλο παιδί, ο μικρός αδελφός του κοριτσιού».
Η ίδια πρόσθεσε ότι έπρεπε και από την εισαγγελία Ανηλίκων αλλά και από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου να γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί πού βρισκόταν το άλλο παιδί. Να προστεθεί σε όσα λέει η κα Μιχαηλίδου ότι, η διευθύντρια του σχολείου είχε επίσης απευθυνθεί στην ΕΛΑΣ, καθώς το κοριτσάκι ανησυχούσε που δεν είχε νέα από τον αδελφό του και δεν είχε πεισθεί ότι ήταν στην Πολωνία με τον πατέρα τους. Επίσης ότι και η ανάδοχη οικογένεια που ανέλαβε εν συνεχεία την Ιωάννα είχε απευθυνθεί στην Εισαγγελία Ανηλίκων ανησυχώντας για την εξαφάνιση του 7χρονου το 2018, ίσως και το 2019, καθώς το κορίτσι επέμενε να μιλήσει με το αδελφάκι του.
Υπενθυμίζεται ότι ο βιολογικός πατέρας μπαινοβγαίνει σε ψυχιατρικές κλινικές στην Πολωνία λόγω ψυχικού νοσήματός του και ότι ουδείς τον αναζήτησε – τον ίδιο ή συγγενείς του– για να τους ενημερώσουν για την αναδοχή της κόρη του. Εάν γινόταν έστω και αυτό, κάποιοι θα μάθαιναν το 2018 ότι το αγόρι δεν ήταν με τον πατέρα του στην Πολωνία. Παρεμπιπτόντως, είναι άγνωστο πώς προχώρησε και η υιοθεσία του κοριτσιού, χωρίς τη συγκατάθεση του βιολογικού του πατέρα.
Το έγκλημα αποκαλύφθηκε τυχαία, όταν τον περασμένο Νοέμβριο συνελήφθη ένας Βούλγαρος για κλοπές και κατέδωσε τον Πολωνό, άγνωστο πότε ακριβώς, αποκαλύπτοντας στους αστυνομικούς ότι υπό την επήρεια ναρκωτικών ο δράστης του είχε εκμυστηρευθεί πως «είχε πεθάνει ένα παιδί» και ότι «χρειαζόταν βοήθεια να κουβαλήσει το πτώμα».
Μπαλάκι οι ευθύνες
Στην ανακοίνωσή της η Εισαγγελία Ανηλίκων αναφέρει τα εξής: «Σχετικά με τη δημόσια κριτική Υπουργού της Κυβέρνησης σε βάρος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών περί της ύπαρξης ευθυνών της για τη μη έγκαιρη απομάκρυνση από το περιβάλλον που διαβιούσε του φονευθέντος 7χρονου αγοριού στην Κυψέλη η Εισαγγελία καθιστά γνωστά τα εξής:
»Η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών έπραξε στο έπακρον το καθήκον της, έγκαιρα και αποτελεσματικά, όταν το έτος 2018 υπήρξε καταγγελία κακοποίησης της αδελφής του άτυχου παιδιού, η οποία με άμεσες ενέργειες της Υπηρεσίας μας (κοινωνική έρευνα, αφαίρεση επιμέλειας από τη μητέρα της κλπ) απομακρύνθηκε από το περιβάλλον που ζούσε και ακολούθησε η διαδικασία ένταξης και φιλοξενίας της σε κατάλληλη δομή προς τούτο.
»Καμία αναφορά – καταγγελία για το άτυχο αγόρι από αστυνομική, προνοιακή ή άλλη Αρχή, φορέα ή ιδιώτη – δεν υπήρχε κατά τον ως άνω χρόνο που επιλήφθηκε της συγκεκριμένης υπόθεσης η Υπηρεσία μας, καθόσον το παιδί είχε ήδη φονευθεί νωρίτερα και εφέρετο να διαμένει με τον πατέρα του στην Πολωνία. Μετά ταύτα η άσκηση δημόσιας κριτικής στο έργο της Δικαιοσύνης, ως διακριτής λειτουργία της Πολιτείας – από τους εκπροσώπους των λοιπών εξουσιών αυτής – θα πρέπει να εδράζεται σε ασφαλή πληροφόρηση τους και να μην εκφέρεται με ελλιπή γνώση των πεπραγμένων των εκάστοτε αρμοδίων οργάνων της».
Αδιαφορία προς τον 7χρονο
«Από την στιγμή που υπήρχε η εισαγγελική απόφαση που μετέφερε το ένα παιδί, την αδερφή, από την βιολογική της οικογένεια σε έναν φορέα παιδικής προστασίας και μετά σε μια ανάδοχη οικογένεια, αυτό που περιμέναμε τόσο από την εισαγγελία όσο και από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, είναι να γίνει το ίδιο ή να ψάξουν το τι θα γίνει για τον αδερφό του κοριτσιού», ανέφερε η υφυπουργός.
«Οι αρμόδιες αρχές έχουν ευθύνη γιατί γνώριζαν πως υπήρχε κακοποιητική συμπεριφορά στην οικογένεια, γι’ αυτό απομάκρυναν άλλωστε και τη μικρή Ιωάννα, την αδελφή του επτάχρονου. Όμως, εφόσον υπήρχε κακοποίηση του ενός παιδιού, δεν έψαξαν να βρουν που είναι το άλλο παιδί και αν όντως αυτό ήταν στην Πολωνία με τον βιολογικό του πατέρα, όπως παραμύθιαζαν τον κόσμο και τις Αρχές η μητέρα του και ο σύντροφός της. Καθήκον και της εισαγγελίας και των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου ήταν να αναζητήσουν τι γινόταν και με το άλλο παιδί.
»Το τι έγινε, το κατά πόσο η δικαιολογία των γονιών ότι το παιδί βρισκόταν στην Πολωνία είναι κάτι που έψαξαν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και δεν κατάφεραν να βρουν οποιοδήποτε τεκμήριο ότι πράγματι ήταν έτσι, είναι κάτι που δεν το γνωρίζω», είπε η κ. Μιχαηλίδου. Συμπλήρωσε δε ότι γνωρίζει πολύ καλά και η ίδια ότι η παιδική προστασία στην χώρα μας είναι ένας χώρος που έχει κενά και προβλήματα. Συγκεκριμένα είπε:
«Η κεντρική πολιτεία είναι αυτή που ρυθμίζει και οργανώνει, αλλά η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτή που βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, είτε οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων οι οποίες είναι πάνω από τον πολίτη είτε ο κοινωνικός σύμβουλος των περιφερειών. Στο κομμάτι των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου υπάρχει η μεταπαρακολούθηση αλλά και η παρακολούθηση των κακοποιητικών συμπεριφορών των πολιτών. Η πολιτεία έχει πάρει την απόφαση να είναι αποκεντρωμένος ο έλεγχος και η παρακολούθηση των πλέον ευάλωτων να γίνεται από τους δήμους, οι οποίοι είναι πιο κοντά στον πολίτη, εφόσον αυτοί έχουν τα εργαλεία και την χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος».