Απέκλεισαν 160 δρόμους οι Πολωνοί αγρότες – Ο Τουσκ υποσχέθηκε λύση “που ίσως δεν αρέσει στην Ουκρανία”

Απέκλεισαν 160 δρόμους οι Πολωνοί αγρότες – Ο Τουσκ υποσχέθηκε λύση “που ίσως δεν αρέσει στην Ουκρανία”
epa11101262 Polish farmers drive their tractors and other power equipment during a protest in Zbuczyn, central Poland, 24 January 2024. Farmers are staging nationwide protests in Poland under the slogan 'stop the current agricultural policy of the European Union', calling for restrictions on agricultural imports from Ukraine and non-EU countries. EPA/Przemyslaw Piatkowski POLAND OUT

Οι Πολωνοί αγρότες απέκλεισαν περισσότερους από 160 δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, για να καταγγείλουν τις «ανεξέλεγκτες εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων» και να ζητήσουν αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τουσκ υποσχέθηκε πως η κυβέρνησή του, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στην Πολωνία μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, θα επιχειρήσει να βρει λύσεις στο πλαίσιο διμερών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.

«Υπάρχουν περισσότεροι από 160 αποκλεισμοί δρόμων και μεγάλων αξόνων κατά μήκος όλης της Πολωνίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής ένωσης Solidarnosc RI, η οποία συντόνισε αυτές τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας πουήταν προγραμματισμένο να κρατήσουν έως νωρίς το απόγευμα. «Είμαστε αντίθετοι προς τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία και ζητάμε την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής», είπε ο ίδιος.

Περισσότερα από 100 τρακτέρ συνέρευσαν στο Ρίκι, στη νοτιοανατολική Πολωνία, προτού αρχίσουν να κατευθύνονται με χαμηλή ταχύτητα προς την πόλη Ντέμπλιν, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων, προκαλώντας σοβαρό μποτιλιάρισμα, όπως διαπίστωσαν και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η γεωργία αργοπεθαίνει», ήταν μεταξύ άλλων το σύνθημα που αναγραφόταν σε πλακάτ, τα οποία κρατούσαν οι αγρότες. Μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο, τη Δευτέρα, κι έπειτα από μια συνεδρίαση σήμερα του υπουργικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε πως θέλει «να προστατεύσει την πολωνική γεωργία μπροστά στον άδικο ανταγωνισμό της Ανατολής».

«Επιδιώκουμε να συμπεριλάβουμε καλύτερους όρους σε μια διμερή συμφωνία, σύμφωνα με την οποία θα είναι δυνατόν να πωλούνται ουκρανικά προϊόντα στην Πολωνία αποκλειστικά με τη συναίνεση των πολωνικών θεσμών», δήλωσε ο Τουσκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν θα απαιτηθεί πολύς χρόνος» για αυτό. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του θα βρει μια λύση «που δεν θα προκαλέσει, ενδεχομένως, τον ενθουσιασμό των Βρυξελλών, όμως δεν θα παραβιάζει ξεκάθαρα το ευρωπαϊκό δίκαιο και θα είναι πιθανόν δύσκολη αλλά αποδεκτή από τους Ουκρανούς». Δεν αποκάλυψε περαιτέρω λεπτομέρειες. Υπενθυμιζεται ότι εδώ και μήνες στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν μπλόκα και οι Πολωνοί φορτηγατζήδες, διαμαρτυρόμενοι επειδή Ουκρανοί συνάδελφοί τους παραβιάζουν τις συμφωνίες και αντί να μεταφέρουν εντός πλαισίου προϊόντα, προσφέρουν χαμηλές τιμές για μεταφορές μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι