Απεβίωσε η Κατερίνα Βελλίδη, της “Μακεδονίας”

Απεβίωσε η Κατερίνα Βελλίδη, της "Μακεδονίας",

Απεβίωσε, σε ηλικία 75 ετών, η Κατερίνα Βελλίδη, κόρη του δημοσιογράφου και ιδιοκτήτη της εφημερίδας “Μακεδονία” και ιδρυτή της εφημερίδας “Θεσσαλονίκη”. Η νεκρώσιμος ακολουθία της θα τελεστεί αύριο στις 11:00 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Φωτίου.

Η Κατερίνα Βελλίδη γεννήθηκε το 1947. Σπούδασε στις σχολές Μωραΐτη και Χιλ και αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και από το Τμήμα Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης. Κρυφά από τους γονείς της, παντρεύτηκε τον Έλληνα διπλωματικό υπάλληλο στην Ελβετία Σταμάτη Γεωργίου, με τον οποίο απέκτησαν μία κόρη. Μετά το θάνατο του πατέρα της, η διεύθυνση του συγκροτήματος της “Μακεδονίας” και της “Θεσσαλονίκης” πέρασε αρχικά στη μητέρα της, Άννα Βελλίδη και μετά το 1980, στην ίδια.

Το καλοκαίρι του 1996 το συγκρότημα Τύπου ανέστειλε τη λειτουργία του, λόγω χρεών. Η “Μακεδoνία” κυκλοφόρησε εκ νέου στις αρχές του 1998, με νέο ιδιοκτήτη τον επιχειρηματία Γιάννη Ραπτόπουλο, ενώ μετά το 2000 η ιδιοκτησία της πέρασε στην πολυεθνική χρηματοπιστωτική εταιρεία Ζilkha & Co.

Η Κατερίνα Βελλίδη έγραψε και το βιβλίο ¨Ήταν βαρύς ο χειμώνας που γεννήθηκα”, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη και που ήταν «μία καταγγελτική και ταυτόχρονα απολογητική αυτοβιογραφία της». Σε αυτό περιέγραφε την πορεία της «από το προστατευμένο περιβάλλον, ενόσω ζούσε ο ισχυρός πατέρας, στην απρόσμενη πτώση, όταν οι νέοι καιροί άλλαξαν τις πολιτικές συγκυρίες». Το βιβλίο ήταν αφιερωμένο στον Βαρδή και τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη και το είχε προλογίζει ο Σεραφείμ Φυντανίδης.

Κατά την παρουσίασή του η Κατερίνα Βελλίδη στάθηκε κυρίως στην περίοδο κατά την οποία πέρασε στα χέρια της το 100% της τεράστιας περιουσίας του πατέρα της, που περιελάμβανε το εκδοτικό συγκρότημα και την κινητή και ακίνητη περιουσία του. «Ήταν η εποχή», θυμήθηκε, «που ξεκίνησε η ιδιωτική τηλεόραση και ο κόσμος στράφηκε σ’ αυτήν για την ενημέρωσή του, αφήνοντας μετέωρο τον εκδοτικό κόσμο». Η πρώην εκδότρια επέλεξε να μην απολύσει τους πεντακόσιους υπαλλήλους της, αλλά να ζητήσει δάνειο από την Εθνική Τράπεζα, καθώς οι υποχρεώσεις της “Μακεδονίας” από τα 800 εκατ. είχαν ανέλθει σε δύο δισ. δρχ.

Αρχικά, όπως εξήγησε, ζήτησε 1,4 δισ. δραχμές και η συμφωνία με την τράπεζα κατέληξε στα 700 εκατ. δρχ. «Τότε δυστυχώς πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, με τον οποίο είχαμε μια πάρα πολύ καλή σχέση και φιλία και ο οποίος γνωρίζοντας το πρόβλημα, ήθελε να με βοηθήσει. Δεν του ζήτησα να με εξυπηρετήσει κάνοντας κάποια παρανομία», συνέχισε την αφήγησή της τότε. Η ίδια προσπάθησε «να διώξει τις σκιές» με τη βιογραφία της.

Το δάνειο εκλήθη να εγκρίνει ο τότε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, ο Θεόδωρος Καρατζάς. Η αντίδρασή του ήταν η εξής: «Δεν υπάρχει πολιτική βούληση, κυρία Βελλίδη», της είπε, όπως έγραψε η ίδια στο βιβλίο της. Εκ των υστέρων, η Κατερίνα Βελλίδη χρέωσε το κλείσιμο της “Μακεδονίας” στον Κώστα Σημίτη. «Αποδείχτηκε», σχολίασε η ίδια, «πως έτρεφε για το πρόσωπό μου μια ανεξήγητη αντιπάθεια, που ίσως ξεκινούσε απ’ το γεγονός πως ήμουν προσωπική φίλη του Ανδρέα Παπανδρέου, από τον οποίο προσπαθούσε να διαχωρίσει την πολιτική του θέση».

Η Κατερίνα Βελλίδη στράφηκε και κατά του Κώστα Καραμανλή, τον οποίο, όπως αποκάλυψε, βοήθησε να εκλεγεί βουλευτής Θεσσαλονίκης, ύστερα από παράκληση του πατέρα του Αλέκου. «Μετά όμως με ξέχασε!», είπε η ίδια, αφού είχε περιγράψει την άνοδο του νεότερου Καραμανλή στον θώκο του προέδρου της Ν.Δ. και στην πρωθυπουργία. «Και όταν έγινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δεν ήθελε να γνωρίζει τίποτα για το έγκλημα! Όταν, δε, εκλέχτηκε πρωθυπουργός, έγινε ακριβοθώρητος», σχολίασε. Εν συνεχεία η Κατερίνα Βελλίδη ασχολήθηκε με το Βελλίδειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και το Ίδρυμα Ιωάννη και Άννας Βελλίδη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι