Από μεθαύριο τα ραντεβού για εμβόλιο της AstraZeneca σε ηλικίες 60-64

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στις ηλικιακές ομάδες 60 έως 64 ετών καθώς και 75 έως 79 ετών ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ξεκαθαρίζοντας ότι οι πρώτοι (60-64 ετών) θα πηγαίνουν σε εμβολιαστικά κέντρα για το εμβόλιο της AstraΖeneca ενώ οι μεγαλύτεροι (75-79) θα πηγαίνουν σε κέντρα με το εμβόλιο της Pfizer.

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει βασικές διαφορές με της Pfizer. Η δεύτερη δόση του χορηγείται 3 μήνες μετά την πρώτη με τη λογική ότι είναι σημαντικά αποτελεσματική η πρώτη δόση και ότι κατά την 11η και 12η εβδομάδα επιτυγχάνεται καλύτερη “αναμνηστική” δόση, δηλαδή παράγονται περισσότερα αντισώματα από όσα α η δεύτερη δόση δοθεί στους δύο μήνες ή 8 εβδομάδες.

Επίσης της AstraZeneca σε πολλές χώρες χορηγείται μόνον σε ηλικίες κάτω των 60 ή και των 55 ετών, επειδή η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές ήταν σχετικά νέοι -δηλαδή κάτω των 55 και όχι ευπαθείς. Τέλος παρέχει χαμηλότερη προστασία από ό,τι της Pfizer (που καλύπτει σε ποσοστό 92%) αλλά θεωρείται ότι παρέχει μεγάλη προστασία από τη σοβαρή νόσηση. Δηλαδή πιθανόν κάποιος να νοσήσει, αλλά θα νοσήσει ελαφρύτερα.

Στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο είναι εξίσου αποτελεσματικό και στις μεγαλύτερες ηλικίες, κάτι που δέχεται και η ελληνική κυβέρνηση, εξ ου και εμβολιάζει με αυτό άτομα μεγαλύτερα των 55 ετών και νεότερα των 65. Η Ελλάδα δέχεται δηλαδή εν μέρει ότι ίσως να μην είναι τόσο αποτελεσματικό στους άνω των 65. Εντούτοις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, αν έρθουν δεδομένα από την Βρετανία και άλλες χώρες ότι το εμβόλιο αποδίδει και στους μεγαλύτερους, θα χορηγηθεί και στους άνω των 65 και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα ανοίγει για την ηλικιακή ομάδα 60 έως 64 ετών στις 10 Φεβρουαρίου, ενώ για την ηλικιακή ομάδα 75 έως 79 ετών ανοίγει στις 12 Φεβρουαρίου. Οι εμβολιασμοί και για τις δύο ηλικιακές ομάδες ξεκινούν στις 15 Φεβρουαρίου. Όσοι ανήκουν στην ομάδα από 60 – 64 ετών θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού μόνο για το εμβόλιο της ΑstraZeneca σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα.
Όσοι ανήκουν στην ομάδα 75 με 79 έτη θα εμβολιάζονται με της Pfizer  και θα κλείνουν ραντεβού σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα.Μέχρι στιγμής έχει εμβολιασθεί το 3,9% του πληθυσμού (410.000 άτομα). Όσον αφορά στους γιατρούς έχει εμβολιασθεί το 73% και όσον αφορά στους νοσηλευτές το 50%.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι