Απόπειρα εισβολής στο πυρηνικό εργαστήριο του ΑΠΘ από κουκουλοφόρους

Απόπειρα εισβολής κουκουλοφόρων με αλυσοπρίονο σε χώρο με πυρηνικό αντιδραστήρα στο ΑΠΘ

Απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας, φαίνεται να σημειώθηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα – όπως αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» – από κουκουλοφόρους καταληψίες του ΑΠΘ με κίνδυνο έκλυσης ποσότητας ραδιενέργειας από ράβδους ουρανίου ή από ειδική συσκευή νετρονίων.

Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν οι κουκουλοφόροι να έχουν σπάσει το εξωτερικό περίβλημα της προστασίας του πυρηνικού αντιδραστήρα. Πρόκειται για μια «εφιαλτική» επιχείρηση σε έναν από τους πιο ευαίσθητους και επικίνδυνους χώρους εντός και εκτός του πανεπιστημίου, που έχει σκορπίσει μεγάλη ανησυχία σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Για τους 49 συλληφθέντες αναβλήθηκε η δίκη και μάλιστα, μετά την αναβολή της δίκης, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Συγκεκριμένα, η δίκη που είχε προγραμματιστεί για τη Δεύτερα 18 Μαρτίου, στο Αυτόφωρο, αναβλήθηκε λόγω απουσίας μαρτύρων και το δικαστήριο ανέβαλε την υπόθεση για τις 29 Μαρτίου, αίροντας (αυτοδικαίως) την κράτηση και των 49 κατηγορουμένων (ηλικίας 19 έως 30 ετών και μεταξύ αυτών 30 άνδρες και 19 γυναίκες).

«Να δούμε αν είναι φοιτητές»

«Οι συλλήψεις έγιναν από την ΕΛ.ΑΣ. Υπήρχε καταγγελία ότι κάποιοι κόβουν τις λαμαρίνες για να μπουν μέσα να διαλύσουν τη βιβλιοθήκη. Όταν πήγε η Αστυνομία βρήκε 49 άτομα να κόβουν τις λαμαρίνες για να μπουν στη βιβλιοθήκη, κάποιοι ήρθαν και είπαν ότι είναι φοιτητές, να το δούμε», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

Τι είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ

Το περιστατικό που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών, εκεί όπου φυλάσσεται ένας μικρός υποκρίσιμος πυρηνικός αντιδραστήρας, σχολίασε στο thestival.gr ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Φείδας.

Σύμφωνα με όσα είπε, πρόκειται για ένα συμβάν που πιθανόν έγινε πριν από περίπου 1,5 μήνα. Το μόνο που εντοπίστηκε είναι ένα σπασμένο λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών, εκεί όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας.

Ο κ. Φείδας ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε καμία διαρροή ραδιενέργειας και πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί καθώς ο συγκεκριμένος πυρηνικός αντιδραστήρας χρησιμοποιείται μόνος για εκπαιδευτικούς λόγους.

“Πρόκειται για έναν υποκρίσιμο πυρηνικό αντιδραστήρα ο οποίος χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς λόγους από το 1974. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ή ανάφλεξης.

Υπόκειται σε όλους τους ρυθμιστικούς ελέγχους από την αρμόδια ελληνική και ευρωπαϊκή επιτροπή. Ο υποκρίσιμος πυρηνικός αντιδραστήρας φυλάσσεται σε υπόγειο χώρο όπου υπάρχει θωρακισμένη πόρτα.

Πριν ενάμιση μήνα βρέθηκε σπασμένο λουκέτο πόρτας που οδηγεί στο υπόγειο. Δεν υπήρξε καμία άλλη παραβίαση. Δεν υπήρξε διαρροή ούτε υπάρχει δυνατότητα διαρροής καθώς χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους.

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί για προληπτικούς λόγους“, δήλωσε χαρακτηριστικά στο thestival.gr, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας. Ο υποκρίσιμος πυρηνικός αντιδραστήρας είναι υπό την εποπτεία του τμήματος Φυσικής του τομέα Πυρηνικής Φυσικής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι