VIDEO

Αρνείται η ΝΔ να δώσει “παράταση” στην Εξεταστική – Ο Κασσελάκης υπέγραψε το ψήφισμα της Καρυστιανού

Αρνείται η ΝΔ να δώσει “παράταση” στην Εξεταστική – Ο Κασσελάκης υπέγραψε το ψήφισμα της Καρυστιανού

«Όχι» είπε η κυβερνητική πλειοψηφία στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ να συγκληθεί εκ νέου η Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να συνεδριάσει έχοντας πλέον στα χέρια της το βούλευμα του Εφέτη Ανακριτή Λάρισας για το δυστύχημα των Τεμπών. Η κυβέρνηση απαντά ότι «μπορεί όποιος θέλει να διαβάσει τη δικογραφία και να συμπεριλάβει στοιχεία της στο πόρισμά του». Η δικογραφία στάλθηκε στην Αθήνα την ίδια μέρα που η Εξεταστική έκλεινε τις εργασίες της παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που θεωρούσε το “κλείσιμο” εσπευσμένο και σκόπιμο, για να συγκαλυφθούν ευθύνες.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης είχε ζητήσει την παράταση των εργασιών αναφέροντας τα εξής: «Πριν από λίγο ζητήσαμε τη συσχέτιση της δικογραφίας που απεστάλη από την προηγούμενη εβδομάδα με τα πορίσματα και να έχουν πρόσβαση σε αυτήν όλα τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, Ζητήσαμε και την παράταση, τουλάχιστον για μία εβδομάδα, για να κατατεθούν τα πορίσματα. Η δικογραφία έφυγε από τη Λάρισα την Παρασκευή».

Το ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα να γίνει έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής. «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δηλαδή την έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας, με βάση το οποίο εγκρίθηκε η διαβίβαση της δικογραφίας προς την Βουλή και της αποστολής της δικογραφίας, ζητάμε την άμεση συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής», ανέφεραν οι Νίκος Καραθανασόπουλος και Μαρία Κομνηνάκα.

Το προεδρείο της Επιτροπής απάντησε αρνητικά στο αίτημα και στις αντιδράσεις των μελών που ανήκουν στην αντιπολίτευση.  Αναφέρει στην ανακοίνωσή του τα εξής: «Ενημερωθήκαμε ότι μέλη της εξεταστικής επιτροπής έχουν υποβάλει αιτήματα περί παράτασης των εργασιών της εξεταστικής, για την ενημέρωση σας, σας γνωρίζουμε ότι το εν λόγω υλικό δεν έχει παραληφθεί από τη Βουλή και συνεπώς από τη γραμματεία της Εξεταστικής Επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση, με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και τον πόνο των συγγενών τους, οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσουμε απολύτως θεσμικά με γνώμονα την αποκάλυψη της αλήθειας.

»Ως εκ τούτου είναι αυτονόητο ότι μετά την παραλαβή των στοιχείων, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι αυτή που κατά πάγια πρακτική ακολουθείται σε δικογραφίες μείζονος ενδιαφέροντος, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Μετά την παραλαβή των στοιχείων τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής θα έχουν πρόσβαση στο διαβιβασθέν υλικό από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας που διενεργεί την κύρια ανάκριση, προκειμένου να αξιολογήσουν τα στοιχεία και να κρίνουν αν και ποιο μέρος αυτών θα περιλάβουν υπό σύνταξη πόρισμα τους».

Ανάρτηση Κασσελάκη

Ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την τραγωδία στα Τέμπη: «Πριν από έναν χρόνο ζήσαμε το κρατικό έγκλημα των Τεμπών. Έχω υποσχεθεί στις οικογένειες των θυμάτων ότι θα είμαι πάντοτε στο πλευρό τους. Πρέπει επιτέλους σε αυτή τη χώρα, οι πολιτικοί να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους.

Το ελάχιστο που μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή είναι να υπογράψω το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού και να υποσχεθώ ότι εμείς, η Προοδευτική παράταξη, όταν αναλάβουμε τις ευθύνες της χώρας, θα καταργήσουμε άμεσα τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Οι διακρίσεις πολιτών-τζακιών τέλος!».

Βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευσε βίντεο για την τραγωδία. Στο βίντεο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πλάνα από τηλεοπτικούς σταθμούς με την μετάδοση της τραγικής είδησης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, του Κυριάκου Μητσοτάκη που έσπευσε να κάνει λόγο για «ανθρώπινο λάθος»… και το μήνυμα: «Δεν έφτασαν… Η δικαιοσύνη θα φτάσει;;

Στα Τέμπη έχασαν τη ζωή τους 57 συμπολίτες μας, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι. Ένας χρόνος πέρασε κι ακόμα οι υπεύθυνοι για το έγκλημα δεν έχουν λογοδοτήσει. Ποια αλήθεια, ποια δικαιοσύνη, ποια ευαισθησία, ποια ανθρωπιά, ποια ενσυναίσθηση να περιμένει κανείς από αυτούς; Ποια ασφάλεια και ποια αξιοπρέπεια να εγγυηθούν; Ποιο αναχρονιστικό κράτος να πιστέψει και ο πιο εύπιστος ότι θα αλλάξουν;» Παράλληλα καλεί τον κόσμο να υπογράψει το ψήφισμα για το έγκλημα των Τεμπών, παραθέτοντας τον σχετικό σύνδεσμο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι