Αρνείται η πολιτεία να συνταγογραφήσει το τεστ

Με 158 ψήφους υπέρ πέρασε ο προϋπολογισμός

«Εφόσον κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις να κάνει το τεστ για covid-19 μπορεί να το κάνει δωρεάν», επέμεινε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι δωρεάν γίνεται μόνον σε νοσοκομεία με ουρές και σε λίγα κέντρα υγείας.

Για λογαριασμό του κράτους γίνονται τεστ και στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με τιμή πέντε φορές κάτω από την αρχική τιμή, στο πλαίσιο αύξησης της παραγωγικής δυνατότητας της χώρας σε τεστ, είπε ο υφυπουργός.

«Όποιο τεστ γίνεται στον ιδιωτικό τομέα δεν σημαίνει ότι το πληρώνει ο ιδιώτης από την τσέπη του» είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι κάθε πολίτης που πρέπει να κάνει το τεστ εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις διεξαγωγής του δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ.

Ανέφερε μάλιστα ότι έχουν αυξηθεί και τα σημεία που μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στο δημόσιο τομέα, τονίζοντας με έμφαση ότι ο πολίτης προσέρχεται, αξιολογείται και εφόσον πληροί τα κριτήρια το τεστ γίνεται.

Τα κριτήρια του δωρεάν

Τα κριτήρια όμως ειναι να πρέπει να εισαχθεί κάποιος για χειρουργική επέμβαση σε νοσοκομείο, να έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή να έχει συμπτώματα και να ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Οι περισσότεροι δηλαδή δεν μπορούν να το κάνουν, π.χ. νέοι ή υγιείς μεσήλικες με ευπαθείς συγγενείς τους οποίους δεν θέλουν να εκθέσουν.Εκτός από τα νοσοκομεία εδώ και λίγες μέρες μπορουν να γίνουν δωρεάν τεστ και σε κέντρα υγείας.

Μπορεί βεβαίως ο ενδιαφερόμενος να αναφέρει συμπτώματα και τότε την ευθύνη για την άρνηση του τεστ την έχει το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, γιατί ένας νέος άνθρωπος με πυρετό ή βήχα δεν είναι δεδομένο ότι δεν κινδυνεύει, επειδή δεν ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Τα δε τεστ που γίνονται είναι κυρίως rapid test που δίνουν πολλά ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα αν ο φορέας είναι ασυμπτωματικός ή αν η λοίμωξη είναι πολύ “φρέσκια”.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε και τις κινητές μονάδες με ταχέα τεστ, «πιστοποιημένα από τον ΠΟΥ, τα οποία η Ελλάδα προμηθεύτηκε από τις πρώτες χώρες και όλα αυτά, όπως είπε, μας δίνουν την δυνατότητα να έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου, εντός 24 ωρών, όταν σε άλλες χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας το αποτέλεσμα του τεστ μπορεί να κάνει τρεις και τέσσερις ημέρες».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι