Financial Times: Ο Ζελένσκι απομακρύνει τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων

Στα όρια της φτάνει η δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία, Γιώργος Βενέτης

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Βαλέρι Ζαλούζνι, αναφέρουν οι Financial Times. Εντούτοις από χθες κυκλοφορεί η φήμη ότι τον απομάκρυνε, και όμως διαψεύσθηκε τόσο από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας όσο και από την προεδρία.

Σύμφωνα με τους Financial Times ο Ζελένσκι πρότεινε χθες, Δευτέρα, στον Βαλέρι Ζαλούζνι, έναν νέο ρόλο, και μάλιστα σε πρεσβεία της Ουκρανίας σε όποια χώρα ήθελε, όμως ο στρατηγός αρνήθηκε. Το ρεπορτάζ των FT επικαλείται πάντως τέσσερα άτομα «που γνωρίζουν για τις συζητήσεις» και φέρει ως βέβαιη την απομάκρυνση. Και άλλα μέσα αναφέρουν σήμερα  πάντως ότι ο Ζαλούζνι αρνήθηκε χθες. Το θέμα είναι τι ακριβώς έγινε σήμερα.

Πολλά ουκρανικά μέσα μεταφέρουν δηλώσεις βουλευτών ότι ο Ζαλούζνι όντως παύθηκε τελικά. Κανείς δεν ξέρει ποιος θα τον διαδεχθεί και αν η διαδοχή θα είναι “αναίμακτη”. Κάποια μέσα αναφέρουν ότι ήδη ανέλαβε ο Κύριλλος Μπουντάνοφ, που ήταν επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Είναι πολλοί μήνες που οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι τεταμένες, τόσο για λόγους προσωπικού κύρους, καθώς ο Ζελένσκι εκτιμά ότι ο Ζαλούζνι ίσως τον απειλεί πολιτικά με το πρεστίζ που διαμορφώνει, όσο και για καθαρά πρακτικούς, καθώς διαφωνούν στην τακτική. Ο Ζαλούζνι φέρεται να είχε την εύνοια των ΗΠΑ και εισηγείτο ο στρατός της χώρας να εστιασθεί στην άμυνα -όπως αποδείχθηκε ότι είχε εν τέλει δίκιο, διότι η επίθεση που σχεδιάστηκε απέτυχε στην ουσία- όμως ο Ζελένσκι θεωρούσε τη στάση του Ζαλούζνι ηττοπαθή. Ομως και οι ΗΠΑ έκριναν ότι η Ουκρανία θα είχε περισσότερα οφέλη αν εστιαζόταν σε σκληρή αντίσταση αντί να “ανοίγεται” σε επιθέσεις.

Πρόσφατα οι ΗΠΑ διαμήνυσαν στον Ζελένσκι ότι θέλουν να του στείλουν νέες οικονομικές και στρατιωτικές ενισχύσεις, «αλλά θα ήταν επιθυμητό να γνωρίζουμε κάτι παραπάνω για την τακτική σας κατά το 2024», όπως ανέφεραν και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Έμμεσα οι ΗΠΑ διαμήνυσαν επίσης ότι η διχογνωμία και οι εντάσεις μεταξύ Ζελένσκι και στρατιωτικής ηγεσίας,  «είναι αντιπαραγωγικές».

Η προεδρία διέψευδε επισήμως τις “φήμες περί διαφωνιών” μεταξύ προέδρου και αρχιστράτηγου εδώ και μήνες, χαρακτηρίζοντάς τες ρωσική προπαγάνδα, όμως η αντιπαλότητα των δύο ανδρών ήταν κοινό μυστικό. Προ διμήνου είχε γίνει γνωστό ότι βρέθηκαν κοριοί στο γραφείο του, και ότι ουσιαστικά ο Ζελένσκι ή ίσως οι μυστικές υπηρεσίες με δική τους πρωτοβουλία, τον παρακολουθούσαν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι