Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν λέει η Κύπρος – Θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα

Αθήνα προς Ερντογάν: "Στρέβλωση της αλήθειας οι δηλώσεις του για την Κύπρο" ,

Τί είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, χαρακτήρισε καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές χαρακτήρισε ο τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο. Εδώ και 50 χρόνια η Κύπρος, πλήρες μέλος της ΕΕ, βρίσκεται υπό παράνομη κατοχή μετά την βάρβαρη εισβολή του ’74, σημείωσε.

«Το απαράδεκτο των λεγόμενων και η χρονική συγκυρία που επιλέγηκε από τον Πρόεδρο Ερντογάν καταδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προς τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ, αλλά και προς τον ίδιο τον ΓΓ, η προσωπική απεσταλμένη του οποίου βρισκόταν πριν λίγα 24ωρα στην χώρα μας, με αποστολή τη δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών εντός του συμφωνημένου πλαισίου». Ο Τούρκος Πρόεδρος, είπε ο κ. Λετυμπιώτης μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, επιλέγει να στέλνει μήνυμα διχασμού έμπρακτα παραβιάζοντας και αγνοώντας τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.

«Οι απαράδεκτες δηλώσεις Ερντογάν αποδεικνύουν για άλλη μια φορά το αυτονόητο: δεν χωρούν αναχρονιστικές εγγυήσεις σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος. Δεν νοείται κανένα κράτος να είναι έρμαιο των ορέξεων και των επεκτατικών διαθέσεων ξένων κρατών. Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο. Αυτό επιτάσσει η δικαιοσύνη και η λογική». Ως Κυπριακή Δημοκρατία, προσέθεσε, «θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε το σύνολο των δυνάμεών μας στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί με στόχο την οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, πλήρως ευθυγραμμισμένοι και συνεπείς με τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ. Αυτή είναι η ιστορική μας ευθύνη και αυτή είναι η ύψιστη εθνική μας προτεραιότητα».

Ερωτηθείς εάν μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο για επιτυχία στην προσπάθεια της κ. Ολγκίν, ο εκπρόσωπος είπε ότι η προσπάθεια της προσωπική απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ, ανοίγει «για εμάς μια νέα περίοδο στις προσπάθειές μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Ο διορισμός της, είπε, καταδεικνύει την προσήλωση του ΓΓ στις προσπαθείς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας αποπροσανατολίσει από αυτή την αποστολή, επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, εντός του συμφωνημένου πλαισίου». Δεν θα λυθεί το Κυπριακό μέσα από δημόσιες δηλώσεις, προσέθεσε, δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τέτοιου είδους δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας.

Εκείνο που επιθυμούμε και το κάλεσμα που για ακόμη μια φορά απευθύνουμε, συνέχισε, είναι να υπάρξει ειλικρινής πρόθεση και διάθεση για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις εντός του συμφωνημένου πλαισίου, από το σημείο που έχουν διακοπεί, ώστε να επιτευχθεί μια βιώσιμη, οριστική λύση που όφελος θα έχει για ολόκληρη την Κύπρο, Ε/κ και Τ/κ, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η προσωπική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ πρόκειται εντός Απριλίου να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, καθώς η Γερμανία θεωρείται μια χώρα με καλές σχέσεις με την Τουρκία.

Αντιδράσεις στην Αθήνα

Την αντίδραση διπλωματικών πηγών στην Αθήνα καθώς και κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι αναφορές Ερντογάν για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, σε ομιλία του χθες σε αξιωματικούς στην Άγκυρα. «Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων» τονίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα και προσθέτουν:

«Πολλώ δε μάλλον όταν γίνονται σε χρόνο κατά τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Οι δηλώσεις Ερντογάν για την εισβολή

«Ίσως αν είχαμε πιέσει προς τον Νότο η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο προσωπικό του 4ου Σώματος Στρατού στην Άγκυρα. Συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε: «Οι Τουρκοκύπριοι βρέθηκαν στο χείλος της γενοκτονίας μόλις πριν από μισό αιώνα. Στην “Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974”, 498 στρατιώτες μας και από τις τέσσερις γωνιές της πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, θυσιάστηκαν. Παρ’ όλες τις πιέσεις (σ.σ. που δεχτήκαμε), αν δεν υπήρχε η επέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” ούτε οι Τουρκοκύπριοι. Ίσως μάλιστα αν είχαμε πιέσει προς τον Νότο, το λέω αυτό με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα υπήρχε πλέον Νότος-Βορράς, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας».

Οι δηλώσεις του Ερντογάν προς τους Τούρκους αξιωματικούς και στρατιώτες έγιναν στο πλαίσιο δείπνου ιφτάρ, με το οποίο σταματάει η νηστεία κατά την διάρκεια του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανίου. Η ομιλία του συμπίπτει επίσης με την 109η επέτειο από τη Μάχη της Καλλίπολης του 1915 για την κατάληψη των Στενών των Δαρδανελλίων από τις δυνάμεις της Αντάντ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η ύπαρξη ενός ισχυρού στρατού είναι για μας υποχρέωση και όχι επιλογή. Είμαστε μια χώρα, ένα έθνος και ένας στρατός που πρέπει πάντα να διατηρεί την αποτρεπτική του ικανότητα στο υψηλότερο επίπεδο. Ως τουρκικό έθνος, μόνο η δική μας προσπάθεια, η δική μας δύναμη, τα δικά μας μέσα και οι δικές μας δυνατότητες που έχουμε αναπτύξει μπορούν να μας προστατεύσουν από τους εχθρούς μας», ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Kαταδικάζει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για το Κυπριακό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καλεί την κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα τουρκική πρόκληση. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για το Κυπριακό, στις οποίες μεταξύ άλλων ανέφερε για την τουρκική εισβολή ότι “ίσως αν είχαμε πιέσει προς το νότο, δεν θα υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας”».

Ακολούθως υπογραμμίζει ότι «οι απαράδεκτες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν υπονομεύουν σαφώς το “θετικό κλίμα” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο οποίο επιμένει να επαναπαύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τρεις μόλις μήνες μετά την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, η Τουρκία, για άλλη μια φορά παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα της». Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «στον βωμό της αδιαφανούς, Ι.Χ. εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση τηρεί πάγια στάση υποβάθμισης του Κυπριακού, αλλά και αφωνίας στις τουρκικές προκλήσεις. Δυστυχώς, η απομάκρυνση της κυβέρνησης από την ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και η επικοινωνιακή, μικροπολιτική διαχείριση των ελληνοτουρκικών όχι μόνο δεν ωφελεί την χώρα, αλλά προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στα εθνικά μας συμφέροντα. Πρόσφατο αποτέλεσμα, άλλωστε, της εθνικά επιζήμιας αυτής πολιτικής, είναι η συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για την αγορά και τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών F-16 χωρίς όρους όσον αφορά την χρήση τους για παράνομες ενέργειες σε βάρος της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κλείνοντας καλεί την κυβέρνηση, «να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση και να καταστήσει σαφές στην γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτες και εμπρηστικές δηλώσεις επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, να τονίσει τη σημασία που έχει για αυτές τις σχέσεις η επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση, από εκεί που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Η αντίδραση του ΚΚΕ

«Οι νέες απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν, για την Τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, αποκαλύπτουν πως η εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και το “καλό κλίμα” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που προβάλλει η κυβέρνηση και σιγοντάρουν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, τελικά λειτουργούν ευνοϊκά για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας, αλλά και για τη διαιώνιση της τουρκικής κατοχής και αναβάθμισης του “ψευδοκράτους” στη Βόρεια Κύπρο», επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του και τονίζει καταλήγοντας:

«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει στο πλάι του Κυπριακού λαού για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι