Αθώος ο Διώτης για τη λίστα Λαγκάρντ

Αθώος ο Διώτης για τη λίστα Λαγκάρντ

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, ο οποίος δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό για απιστία σχετικά με την υπόθεση της μη αξιοποίησης της «λίστας Λαγκάρντ», το 2012.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο υιοθέτησε πλήρως την αθωωτική πρόταση της εισαγγελέως Έδρας, η οποία αποδέχθηκε τον βασικό ισχυρισμό του κατηγορουμένου πρώην εισαγγελέα, ότι το επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο είχε αποκτηθεί παράνομα και δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα με την  εισαγγελική λειτουργό δεν προέκυψε για τον κ. Διώτη η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της απιστίας στην υπηρεσία ούτε  βλάβη του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι ο πρώην εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης είχε καταδικαστεί, πρωτόδικα, σε κάθειρξη 10 ετών με αναστολή, από το Τριμελές Εφετείο  Κακουργημάτων, το οποίο τον είχε κρίνει, ομοφώνως, ένοχο. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί, παρά την απαλλακτική πρόταση που είχε υποβάλει η εισαγγελέας Έδρας, η οποία είχε αποφανθεί πως ο πρώην συνάδελφος της δεν είχε δόλο στην απόφαση του να μην ερευνήσει το περίφημο ηλεκτρονικό αρχείο με τους 2.062 καταθέτες της ελβετική HSBC.

Το δικαστήριο είχε στηρίξει τότε την καταδίκη του κ. Διώτη στην παραδοχή, πως με την απόφαση του κατηγορούμενου να αγνοήσει το επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο, ευνοήθηκαν όσοι περιλαμβάνονταν στον επίμαχο κατάλογο, καθώς δεν ελέγχθηκαν για φοροδιαφυγή.

Σημειώνεται επίσης, ότι ο κ. Διώτης, που είχε αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής του ΣΔΟΕ το 2011, θέση στην οποία είχε διαδεχθεί τον Ιωάννη Καπελέρη, εξαρχής υποστήριζε ότι το υλικό της «λίστας Λαγκάρντ» ήταν μη αξιοποιήσιμο ως αποδεικτικό, αφού επρόκειτο για προϊόν υποκλοπής, «παρανόμως αποκτηθέν» στοιχείο.

Μεταξύ των μαρτύρων που κατέθεσαν σήμερα ήταν και ο πρώην υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, όπως και στην πρώτη δίκη, είπε ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε δόλο στις ενέργειες του. Στελέχη του ΣΔΟΕ  κατέθεσαν επίσης ότι υπήρξαν πολιτικές πιέσεις να ελεγχθούν γρήγορα τα στοιχεία και τόνισαν ότι πρόσωπα που αναφέρονταν στη «λίστα Λαγκαρντ» περιλαμβάνονταν και σε άλλες νόμιμες λίστες ελεγχόμενων για φοροδιαφυγή.

Στην απολογία του ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ αναφέρθηκε σε «θόρυβο λαϊκιστικής ανευθυνότητας» και υποστήριξε ότι η εναντίον του κατηγορία «δεν είναι απλά αβάσιμη, αλλά και παράνομη».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι