Αζέροι: ” Η Αρμενία μας επιστρέφει τέσσερα χωριά”

Αζέροι: ” Η Αρμενία μας επιστρέφει τέσσερα χωριά”

«Η Αρμενία συμφώνησε να επιστρέψει στο Αζερμπαϊτζάν τέσσερα μεθοριακά χωριά», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αζερικού υπουργείου Εξωτερικών Αϊχάν Χατζιζάντα.

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ο Χατζιζάντα ανέφερε ότι τα τέσσερα χωριά ήταν υπό την κατοχή της Αρμενίας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, στη δική του ανακοίνωση, ανέφερε ότι οι δύο χώρες κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τέσσερις τομείς των διαφιλονικούμενων συνόρων τους. Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία της Αρμενίας έχει πει ατύπως ότι δεν έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί αυτές τις κοινότητες και ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν δεχόταν να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες χωρίς “την επιστροφή αυτών των χωριών”.

Προ μηνός είχαν απειληθεί και πάλι οι συνομιλίες, καθώς παραστρατιωτικές οργανώσεις επέμειναν στην άμυνα υπέρ των χωριών αυτών και η κυβέρνηση προσήγαγε εκατοντάδες μέλη τους, φοβούμενη ότι θα προκαλούσαν μεθοριακά επεισόδια με τους Αζέρους.

Η σημερινή συμφωνία για την οριστική παράδοση των τεσσάρων κοινοτήτων στη συνάντηση στην οποία μετείχαν οι αντιπρόεδροι των κυβερνήσεων των δύο χωρών, είναι η σαφέστερη ένδειξη προόδου στις συνομιλίες τους μέχρι στιγμής, για τον τερματισμό ενός πολέμου που έχει κρατήσει με διαλείμματα τριάντα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version